LOADING
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
https://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

28 Φεβ

Ημερίδα με θέμα τις εναλλακτικές καλλιέργειες

   Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών με θέμα "Eναλλακτικές καλλιέργειες, όσπρια - πολυετείς θαμνώδεις καλλιέργειες - αρωματικά φυτά προοπτικές στη Θεσσαλία".

   Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι γεωπόνοι του Δήμου Ευαγγελοπούλου Ελένη και Καλφούντζου Παρασκευή.

   Η Άννα Φουλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Πυρηνοκάρπων & Μηλοειδών της Διεύθυνσης Παραγωγής & Αξιοποίησης προϊόντων Δενδροκηπευτικής ΥΠΑΑ&Τ, εισηγήτρια του θέματος "Προωθούμενες καλλιέργειες ΥΠΑΑ&Τ" ανέφερε για τις προωθούμενες εναλλακτικές – συμπληρωματικές καλλιέργειες:
Μύρτιλο (καλλιεργείται στη Δράμα από μια μικρή ομάδα παραγωγών, έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας και συγκομιδής, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταποιείται σε πολλά προϊόντα).
Κρανιά (σε ορεινά και ημιορεινά αγροτεμάχια, αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καρποφορεί το 4ο-5ο έτος).
Ροδιά (καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποφυγή περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχει στην ξηρασία, απαιτείται άρδευση το καλοκαίρι, το ρόδι έχει υψηλή θρεπτική αξία).
Μανιτάρια (έχουν δημιουργηθεί πολλές μονάδες τα τελευταία χρόνια, γνωστές ποικιλίες οι Pleurotus και Agaricus, αξιοποιούνται μικρά αγροτεμάχια και αποθήκες, πλεονεκτεί στο ότι αποδίδει πολύ ικανοποιητικό εισόδημα και έχει υψηλή διατροφική αξία και μειονεκτεί στο μικρό χρόνο συντήρησης νωπού προϊόντος ).
Τρούφα (εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν, αξιοποιεί ορεινά αγροτεμάχια, απαιτεί 6-7-8 χρόνια για να καρποφορήσει, έχει μικρή ζήτηση από Έλληνες καταναλωτές και υψηλό κόστος αγοράς ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου).
Ιπποφαές (ο καρπός έχει πολυάριθμες βιταμίνες, καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών, αντέχει σε πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, χρήση και ως ζωοτροφή).
Goji berry (υπερτροφή, ισχυρό αντιγηραντικό, απαιτεί 1-2 χρόνια για να καρποφορήσει).
Στέβια (περιέχει τρεις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα, αντιγηραντικές ιδιότητες, εύκολη καλλιέργεια, χρήση και ως ζωοτροφή, μελισσοκομικό φυτό, χρήση σε πολλά προϊόντα).
Λαχανευόμενα είδη (ζοχός, γαλατσίδα, κάππαρη, ριζώδης μαϊντανός κ.α., έχουν υψηλή θρεπτική αξία, μεγάλη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες).

   Αναφέρθηκε ότι είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου πριν την επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας που θα στηρίζεται στα ακόλουθα: ακραίες θερμοκρασίες, περιβάλλον, σύσταση εδάφους, διαθέσιμα χρήματα, κόστος καλλιέργειας, κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα, τιμή και τόπος διάθεσης, συνεργασία με άλλους αγρότες και δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιδίωξη είναι η δημιουργία βιώσιμης εκμετάλλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης του ΥΠΑΑ&Τ και ειδικότερα από τα μέτρα: 1.2.1, 1.2.3 Α, 2.1.4.

   Θέμα της εισήγησης του Δρ. Δημητρίου Βλαχοστέργιου, Ερευνητή Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν "Τα όσπρια στη Θεσσαλία (Καλλιέργεια-Έρευνα-Προοπτική)". Ειδικότερα ανέφερε ότι τα όσπρια έχουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλη του κρέατος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καλλιέργειας των οσπρίων στην Ελλάδα είναι η μικρή σε έκταση καλλιέργεια τους, με συνέπεια την ελλειμματική παραγωγή που δεν μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της κατανάλωσης. Επίσης το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, τεχνικά ζητήματα της καλλιέργειας, η διάθεση, η τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος, η διαμόρφωση των καταναλωτικών προτύπων προς την κατεύθυνση της ποιότητας και της επωνυμίας του προϊόντος αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Από τα καλλιεργούμενα όσπρια στη χώρα μας ανέλυσε τη φακή, το ρεβίθι και το φασόλι, αναφέρθηκε στους εχθρούς και τις ασθένειες τους καθώς και στις ποικιλίες – δημιουργίες του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών, γραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Παρουσίασε την ενδεικτική ανάλυση του κόστους παραγωγής τους όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Φακή Ρεβίθι Φασόλι
Καλλιεργιτικές εργασίες (€) 8 10 10
Σπόρος πιστ. (€) 20 32-40 25
Λίπανση (€) 10 10 15
Φυτοπροστασία (€) 10-20 20-30 20-40
Άρδευση (€) 0 0-8 15-25
Συγκομιδή (€) 15 15 15
Συνολικό κόστoς (€) 63-73 87-115 100-130
Παραγωγή (kg/στρ) 120-220 120-240 150-300
Τιμή πώλησης (€/kg) 0,80 1-1,2 1,2-1,6
Εισόδημα (€) 96-176 120-288 180-480
Κέρδος (€) 23-113 5-201 50-380

   Η διαφαινόμενη ανάπτυξη των οσπρίων θα πρέπει να θέσει εξαρχής τα ζητήματα παραγωγής και διάθεσης σε μια σύγχρονη, ορθολογική και επιστημονική βάση αξιοποιώντας τα παρακάτω εργαλεία και τις προοπτικές:
1. Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας εθνικής αγροτικής έρευνας τόσο στον τομέα της δημιουργίας ποικιλιών όσο και σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας που διεξάγεται από το 1933 στην περιοχή της Θεσσαλίας (ΙΚΦ&Β).
2. Οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρηματική συνείδηση σε ατομικό επίπεδο, σε ομάδες παραγωγών ή με τη μορφή της συμβολαιακής γεωργίας.
3. Αξιοποίηση των εθνικών νόμων και των δράσεων της ΕΕ που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Προϊόντων.
4. Έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
5. Αξιοποίηση των οσπρίων στα σχήματα αμειψισποράς, στα προγράμματα μείωσης της αζωτούχου λίπανσης και γενικότερα στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
6. Ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία των οσπρίων παραμένει πάντοτε μια επιλογή για όσους αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν την όρεξη και το μεράκι να εργαστούν σωστά και υπεύθυνα.

   Η 3η εισήγηση των Δρ. Ιωάννη Σπανού και Δρ. Παναγιώτη Πλατή, Ερευνητών Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχε ως θέμα "Εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους και χρυσοφόρα δασοπονικά είδη: Αρώνια, κρανιά, φελλοφρύς: Φυτά με ...χίλιες χρήσεις".
Ανέφεραν τα εξής: Τα νέα είδη που προτείνονται για εναλλακτικές και συμπληρωματικές καλλιέργειες στην χώρα μας κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία 1
Εδώδιμα με φαρμακευτικές ιδιότητες: Αρώνια η μεγαλόκαρπη, Κρανιά, Μύρτιλo, Goji berry, Φραγκοστάφυλο, Ροδιά.
Κατηγορία 2
Ιπποφαές, Αλόη, Κράταιγος, Δεντρολίβανο, Σπαθόχορτο, Δάφνη, Τσαπουρνιά, Σορβιά.
Κατηγορία 3
Θυμάρι, Μελισσόχορτο, Φασκόμηλο, Τσάι, Στέβια.
Κατηγορία 4 Δασοπονικά είδη
1. Καστανιά        5. Φλαμουριά
2. Φουντουκιά    6. Κουκουναριά
3. Καρυδιά         7. Μαύρη Πεύκη
4. Αγριοκερασιά  8. Φελλοφόρος Δρυς
Η Φελλοφόρος Δρυς μαζί με την ελιά και την καστανιά θεωρούνται χρυσοφόρα είδη. Η Φελλοφόρος Δρυς (φελλοφρύς) έχει απαιτήσεις από -15ο έως 45οC, υγρά εδάφη, υψόμετρο 0-700 μ.

 

   Η Δρ. Κατερίνα – Μαργαρίτα Κουκ, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εισηγήτρια του θέματος "Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά" (ΑΦΦ) ανέφερε ότι: Τα Αρωματικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν πτητικές χημικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται ως αρτύματα, μπαχαρικά, αφεψήματα και αρώματα. Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές δράσεις. Τα Φαρμακευτικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν βιοδραστικές (βιολογικά δραστικές) ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική. Στη φύση απειλούνται από υπερσυλλογή. Η καλλιέργεια των ΑΦΦ επιτρέπει την προστασία των φυσικών αποθεμάτων.

   Παρουσίασε τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για την καλλιέργεια των ΑΦΦ: η επιλογή του πολλαπλασιαστικού υλικού (πιστοποιημένο υλικό από σπέρματα ή μοσχεύματα, από εξειδικευμένα φυτώρια ή από ΕΛΓΟ -Δήμητρα), τα είδη των φυτών (ανάλογα με την καταλληλότητα εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες κ.α.), η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση και οι δυνατότητες διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος καθώς και ενδεικτικά οι αποδόσεις και το κόστος ( κόστος ανά φυτό: 0,10-0,25 €, το αρχικό κόστος για φυτικό υλικό εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης και το κόστος αγοράς κάθε φυτού). Επεσήμανε την σημασία της ποιότητας του πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιοποίηση ελληνικών αυτοφυών φυτών και την καταλληλότητα του είδους για την περιοχή της καλλιέργειας. Οι βιολογικές καλλιέργειες προσφέρουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, μεγαλύτερης αξίας από τις συμβατικές καλλιέργειες, ασφαλή για τον καταναλωτή, χωρίς υπολείμματα και είναι φιλικές προς τον παραγωγό και το περιβάλλον. Υπάρχει όμως η ανάγκη για έρευνα αγοράς για την διάθεση του τελικού προϊόντος.

   Στις μονοετείς καλλιέργειες ανέφερε τις: Μάραθος, Άνηθος, Κύμινο, Κορίανδρος και Χαμομήλι. Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας τους είναι: παραγωγή από την 1η χρονιά, μικρός κύκλος ζωής, παράγουν σπόρους, δεν παρουσιάζουν ασθένειες και προσβολή από εχθρούς, αξιοποίηση προϋπάρχοντος εξοπλισμού όπως θεριζοαλωνιστικές και σπαρτικές, αποθήκευση παρόμοια με το σιτάρι, δεν υπάρχει δέσμευση γης για πολλά έτη. Τα μειονεκτήματα είναι η μειωμένη παραγωγή σε ξερικούς αγρούς και το ότι απαιτείται σκάλισμα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων.

   Στις πολυετείς καλλιέργειες είναι η Ρίγανη, το Φασκόμηλο, το Τσάι του βουνού, η Μέντα, η Λεβάντα, ο Βασιλικός και το Δεντρολίβανο. Τα πλεονεκτήματα είναι: η παραγωγή από το 2ο έτος, λιγότερη φροντίδα για τα ζιζάνια, ενδείκνυνται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ο παραγωγός μπορεί να παράγει καινούρια φυτά. Τα μειονεκτήματα είναι: αυξημένα έξοδα το 1ο έτος (για αγορά φυτών, φύτεμα και μικρή παραγωγή) και η απαίτηση για κατάλληλες συνθήκες αποξήρανσης και αποθήκευσης για αποφυγή υγρασίας, φωτός και οσμών. Ειδικότερα για τη ρίγανη: απόδοση 150-300 kg/στρ., τιμή εμπορίου 2-6 €/ kg, έσοδα 300-1800 €/ στρ., περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3-7%. Συνήθως δεν προσβάλλεται από εχθρούς, αποξηραίνεται στο χωράφι, σε ξηραντήρες και σε σκέπαστρα, η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται χωρίς χημικά (με σκάλισμα ή γεωύφασμα). Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για έγκυρη και διαρκή ενημέρωση για το κόστος παραγωγής και τα αναμενόμενα έσοδα, για τα πλεονεκτήματα συνεργασίας ομάδων παραγωγών και για τους τρόπους ελάττωσης του κόστους. Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας και η συνεργασία με ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών για οικονομική αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Σχετικά με την επιδότηση μονάδων παραγωγής αιθέριων ελαίων η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ είναι 40-60% για επενδύσεις από 30.000- 300.000 €. Περισσότερες πληροφορίες στους ιστοτόπους: espa.gr και antagonistikotita.gr.

 

   Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, εισηγητής του θέματος "Προστιθέμενη αξία από αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά" τόνισε ότι κάθε προϊόν πρέπει να έχει διατροφική ταυτότητα και να υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα (που καλλιεργήθηκε, τι περιέχει, τι διαφορά έχει από το προϊόν άλλης χώρας). Για την προώθηση των προϊόντων απαιτείται να γίνουν συνεταιρισμοί Α.Ε.

 

 

 

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

17-09-2021

Εσκίογλου σε εκδήλωση στη ΔΕΘ: «Ο Ιανός …

Εσκίογλου σε εκδήλωση στη ΔΕΘ: «Ο Ιανός άλλαξε τον τρόπο που το κράτος βρίσκεται δίπλα στον πολίτη»

Στις πολύ δύσκολες στιγμές που έζησε η επαρχία Φαρσάλων κατά την περ...

17-09-2021

Ξεχωριστή συμμετοχή για τον 8ο Αχίλλειο …

Ξεχωριστή συμμετοχή για τον 8ο Αχίλλειο Άθλο στα Φάρσαλα η Ασημίνα Ιγγλέζου

Μια ξεχωριστή συμμετοχή για τον 8ο Αχίλλειο είναι η Ασημίνα Ιγγλέζου...

15-09-2021

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον «Αχίλλε…

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον «Αχίλλειο Άθλο 2021» - Ξεπέρασαν τις 300 οι συμμετοχές

Οι συμμέτοχες του Αχίλλειου Άθλου που θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου 2...

13-09-2021

Στα Φάρσαλα ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε τ…

Στα Φάρσαλα ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε το φράγμα της Σκοπιάς και τα δύο φράγματα σε Δίλοφο και Ναρθάκιο

Την πόλη των Φαρσάλων επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ο πρ...

09-09-2021

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων σ…

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων στην πόλη των Φαρσάλων και στην υπόλοιπη επαρχία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στην πό...

06-09-2021

Δωρεάν χάρτινα φαράσια προσφέρει ο δήμος…

Δωρεάν χάρτινα φαράσια προσφέρει ο δήμος Φαρσάλων για να μαζεύουν οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των σκύλων

Ο Δήμος Φαρσάλων προσφέρει δωρεάν σε 4 κεντρικά σημεία χάρτινα φαράσ...

03-09-2021

Διευρυμένο ωράριο Εργασίας ΚΕΠ

Διευρυμένο ωράριο Εργασίας ΚΕΠ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Φάρσαλα 03.9.2021ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΔΙΕΥ...

02-09-2021

Ορίστηκαν δύο νέοι αντιδήμαρχοι και εκλέ…

Ορίστηκαν δύο νέοι αντιδήμαρχοι και εκλέχθηκε νέα πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ στο δήμο Φαρσάλων

Ορίστηκαν δύο νέοι αντιδήμαρχοι και εκλέχθηκε νέα πρόεδρος της ΔΗΚΕΦ...

30-08-2021

Να μη γίνει η Γιορτή Χαλβά φέτος αποφάσι…

Τη μη διεξαγωγή της φετινής Γιορτής Χαλβά αποφάσισε χθες Πέμπτη το δημ...

30-08-2021

Συγχαρητήρια Εσκίογλου για τους εισακτέο…

«Μια νέα σελίδα ξεκινά στη ζωή» σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσ...

27-08-2021

Κάλεσμα του δήμου Φαρσάλων στους πολίτες…

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής κινητικότητας του δήμου Φαρσάλων βρίσκεται ...

25-08-2021

Ματαιώνονται λόγω της πανδημίας οι υπόλο…

Από τον ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων γίνεται γνωστό πως ματαιώνονται όλες...

24-08-2021

«8ος ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ» και «5ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡ…

«8ος ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ» και «5ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5,2 χλμ »

Ο Δήμος Φαρσάλων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προσ...

21-08-2021

Περίσσεψε η… «ανθρωπιά» στα Φάρσαλα με τ…

Περίσσεψε η… «ανθρωπιά» στα Φάρσαλα με τη συγκέντρωση βοήθειας για τους πυρόπληκτους.

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του δήμου Φαρ...

21-08-2021

Άγνωστοι κατέστρεψαν υποδομές άρδευσης κ…

Άγνωστοι κατέστρεψαν υποδομές άρδευσης και παγκάκια στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί έλαβαν χώρα δυστυχώς σε διάφορα σημεία της πόλης τω...

17-08-2021

Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων εκπο…

Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων εκπονεί ο δήμος Φαρσάλων

Στην εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων προχωρεί ο δήμος ...

15-08-2021

Με λαμπρότητα ο διπλός εορτασμός της Κοί…

Με λαμπρότητα ο διπλός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου και της απελευθέρωσης των Φαρσάλων

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασαν τα Φάρσαλα τον διπλό εο...

13-08-2021

Στο δήμαρχο Φαρσάλων το νέο Διοικητικό Σ…

Τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου επισκέφθηκε η νέα διοίκηση τη...

12-08-2021

Προς διευκόλυνση των πολιτών για την πρω…

Προς διευκόλυνση των πολιτών για την πρωτοβουλία του δήμου Φαρσάλων για συγκέντρωση βοήθειας για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο Δήμος Φαρσάλων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για τη συγ...

10-08-2021

Τα Φάρσαλα γιορτάζουν την Κοίμηση της Θε…

Τα Φάρσαλα γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και την απελευθέρωση της πόλης

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα θα γιορταστεί και φέτος στα Φάρσα...

09-08-2021

Στο δήμαρχο Φαρσάλων η πρόεδρος του Εθνι…

Τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου επισκέφθηκε στο γραφείο του, ...

06-08-2021

Ορκίστηκε νέα σύμβουλος στην Κοινότητα Σ…

Ορκίστηκε νέα σύμβουλος στην Κοινότητα Σταυρού Φαρσάλων

Αλλαγή στη σύνθεση του συμβουλίου της Κοινότητας Σταυρού στο δήμο Φα...

05-08-2021

Έντεχνη - Λαϊκή βραδιά με την Κατερίνα …

Έντεχνη - Λαϊκή  βραδιά με την Κατερίνα Τασιοπούλου απόψε στα Φάρσαλα

  Με έντεχνη - λαϊκή βραδιά με την Κατερίνα Τασιοπούλου, συνεχ...

04-08-2021

Αναβαθμίζεται ενεργειακά και με καινοτόμ…

Αναβαθμίζεται ενεργειακά και με καινοτόμες τεχνολογίες το Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στην ενεργειακή αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου θα...

04-08-2021

Ξεκινά σήμερα ο «Πολιτιστικός Αύγουστος…

Ξεκινά σήμερα ο «Πολιτιστικός  Αύγουστος» στα Φάρσαλα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Πλούσιος σε εκδηλώσεις - τηρουμένων των συνθηκ...

30-07-2021

Ο δήμος Φαρσάλων για τις πολύ υψηλές θερ…

Ο δήμος Φαρσάλων για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή – Τι πρέπει να προσέχουμε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή τη μετεωρολογική πρόβλεψη για πολύ υψηλές θε...

30-07-2021

Κλιματιζόμενος χώρος για τους πολίτες απ…

Κλιματιζόμενος χώρος για τους πολίτες από το δήμο Φαρσάλων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από το δήμο Φαρσάλων γίνεται γνωστό πως για όλες τις η...

30-07-2021

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΠΙΚΙ…

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

  Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Δήμου Φαρ...

30-07-2021

Προχωρούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκι…

Προχωρούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην πόλη των Φαρσάλων

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Προχωρούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην...

30-07-2021

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φετινού …

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φετινού «Πολιτιστικού Αυγούστου» στα Φάρσαλα

    Πλούσιος σε εκδηλώσεις - τηρουμένων των συνθηκών με τη...

29-07-2021

Προχωρά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητ…

Προχωρά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Φαρσάλων – Έγινε η 2η διαβούλευση

  Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Φαρσ...

29-07-2021

Τα Φάρσαλα γιόρτασαν την Πολιούχο τους Α…

Τα Φάρσαλα γιόρτασαν την Πολιούχο τους Αγία Παρασκευή

  Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα η Πολιού...

22-07-2021

Τα Φάρσαλα γιορτάζουν την Πολιούχο τους …

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάζεται και φέτος η Πολιούχος...

19-07-2021

Μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινό…

Μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα ξανά στην επαρχία Φαρσάλων

Νέο χτύπημα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δέχθηκε το απόγευμα της ...

19-07-2021

Δεύτερη θεματική διαβούλευση του Σχεδίου…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΣΑΣΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Γραφεί...

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

tennis

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

TRITSHS300

Ανάπλαση πλατείας

anapl

Κοινωνική Υπηρεσία

Κέντρο Κοινότητας

shmakk

Ανταποκριτές ΕΛΓΑ

                 

Επιλογή Γλώσσας

greek version english version

 

 

jul

Διαδραστικός χάρτης

banner


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες848211

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz