LOADING
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

A+ A A-

Συνέντευξη Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου στην εφημερίδα Νέα Φάρσαλα

Συνέντευξη του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου στην εφημερίδα Νέα Φάρσαλα - 19 Απριλίου 2019 (Α΄ μέρος)

 

sinenteuksi2sinenteuksi3

sinenteuksi1a

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του συνδυασμού "Φαρσάλων Όραμα" και επ' ευκαιρίας της εκ νέου διεκδίκησης ψήφου εμπιστοσύνης στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου, προχωρούμε σε μία συνέντευξη με τον αρχηγό του συνδυασμού και νυν Δήμαρχο κ. Άρη Καραχάλιο εφ' όλης της ύλης.
Στην εν λόγω συνέντευξη θα καλύψουμε εν μέρει την πρώτη θητεία, αλλά κυρίως τη δεύτερη, διάρκειας 5 ετών με όλο το φάσμα των έργων και δράσεων του Δήμου, οπότε η συνέντευξη θα δημοσιευθεί τμηματικά, καθώς θα καυτηριάσουμε και θα αναπτύξουμε τα φλέγοντα ζητήματα των συμπολιτών μας με ερωτήσεις και διευκρινήσεις από τον πλέον αρμόδιο. Στη σημερινή έκδοση παρουσιάζουμε μία σειρά ερωτήσεων που αφορούν τα έργα στην επαρχία μας.
Κύριε Δήμαρχε, αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μετά από αρκετά χρόνια μας παραθέτετε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης και σας ενημερώνουμε ότι ως πολίτες αυτής της περιοχής πρόκειται να προβούμε σε μία σειρά ερωτήσεων στις οποίες ενσωματώνονται πολλά ερωτήματα των ίδιων των δημοτών για τα έργα στον τόπο.


Ως γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες, το καθαρό πόσιμο νερό υπήρξε και υπάρχει ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας μας. Πείτε μας σας παρακαλώ, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή γίνονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας σας θητείας, για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος;
Απ' αρχής ξεκαθαρίζω δύο πράγματα: Αφενός ότι το υδρευτικό νερό στο Δήμο μας δεν είναι ένα αλλά είκοσι εννέα διαφορετικά και αφετέρου το διατιθέμενο από τη ΔΕΥΑΦ νερό είναι καθαρό, κατάλληλο και πόσιμο, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Σε αρκετές δε κοινότητες είναι άριστο, ενώ στην πόλη έχει μεν αυξημένα νιτρικά ιόντα, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Συγκεκριμένα ενώ το όριο καταλληλότητας είναι πάνω από 50mg/l το νερό της πόλης μας είναι στα 40mg/l.Τούτο σαφέστατα σημαίνει ότι είναι κατάλληλο προς πόση και δε δημιουργεί προβλήματα. Βεβαίως δεν είναι το ιδανικό ή το άριστο, όμως σαφώς δεν είναι ακατάλληλο. Προς γνώση των αναγνωστών σημειώνω ότι στο νερό της Λάρισας τα νιτρικά κυμαίνονται σε 26mg/l.
Στη διάρκεια της θητείας μας έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες προς επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης μας:
Κατά πρώτον: μελέτη αγωγού μεταφοράς νερού 9,5 Km από γεώτρηση στον Άγιο Γεώργιο, η οποία εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, διανοίχθηκε γεώτρηση με πολύ καλά ποιοτικά αποτελέσματα (9 mg/l) αλλά πολύ μικρή παροχή γεώτρησης (60 Km/ώρα) που καθιστούσε ατελέσφορο το αποτέλεσμα του έργου, με συνέπεια την απένταξή του.
Κατά δεύτερον: εργασίες επισκευής του παλαιού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Σκοπιάς, μήκους 42 Km οι οποίες εκτελέσθηκαν από την κορυφαία κατασκευαστική εταιρία του τόπου μας, αλλά μετά από εργασίες και επίλυση τεχνικών προβλημάτων επί τριετία (2015-2018) και ενώ ο αγωγός επισκευάσθηκε σε μήκος 20 χιλιομέτρων και το νερό έφτασε μέχρι τις ανατολικές παρυφές του Ναρθακίου ανέκυψαν ανεπίλυτα τεχνικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών, με συνέπεια το «πάγωμα» του έργου.
Κατά τρίτον: η ΔΕΥΑΦ ήδη προμηθεύτηκε σύστημα απονιτροποίησης των αντλούμενων νερών μίας γεώτρησης στην περιοχή του Σ.Σ Φαρσάλων, το οποίο εγκαταστάθηκε και η παροχή 40 κ.μ/ωριαίως παραδίδεται στις δεξαμενές της πόλης με μηδενική ποσότητα νιτρικών (0 νιτρικά/lt). Αυτό το ολοκάθαρο νερό αναμειγνύεται με την παροχή των άλλων δύο γεωτρήσεων και ήδη το καθαρό μείγμα κυκλοφορεί στο δίκτυο της πόλης και διατίθεται στους καταναλωτές.
Κατά τέταρτον: η ΔΕΥΑΦ έχει ήδη εκπονήσει δύο νέες μελέτες αγωγών μεταφοράς νερού υδρεύσεως και είναι σε θέση να διεκδικήσει άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς εκτέλεση των έργων .Συγκεκριμένα: μία μελέτη μεταφοράς νερού από νέες γεωτρήσεις στην περιοχή Βρυσιών, με αγωγό 9 Km παράλληλα του εθνικού οδικού δικτύου, με προϋπολογισμό €1,5 εκατ. Πλέον Φ.Π.Α και δεύτερη μελέτη μεταφοράς νερού από τις πηγές Σκοπιάς με νέο αγωγό μήκους 29 Km, παράλληλα του οδικού δικτύου, με προϋπολογισμό €4 εκατ. πλέον Φ.Π.Α. Οι μελέτες αυτές ανατέθηκαν σε ιδιωτικό εξειδικευμένο γραφείο μελετών υδραυλικών έργων, έχουν ολοκληρωθεί και παραδόθηκαν-παραλήφθηκαν από τη ΔΕΥΑΦ, με συνέπεια να είμαστε σε αναμονή έκδοσης οποιουδήποτε χρηματοδοτικού προγράμματος, είτε από την Περιφέρεια είτε από Υπουργείο (Υποδομών, Οικονομίας ή Εσωτερικών) για την υποβολή των σχετικών φακέλων και τη διεκδίκηση ένταξης προς χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.
Δυστυχώς η έλλειψη στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας , η αδυναμία στελέχωσής της εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, η παντελής έλλειψη πόρων στη ΔΕΥΑΦ εξαιτίας των υπέρμετρων χρεών που παραλάβαμε και η αδυναμία εκτέλεσης έργων χαμηλού κόστους αλλά υψηλών προδιαγραφών από τεχνικές εταιρίες του τόπου μας, καθυστέρησαν υπέρμετρα την επίτευξη του στόχου της εξεύρεσης και παροχής άριστου νερού στους συνδρομητές.
Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το νερό της πόλης είναι πόσιμο και όχι ακατάλληλο, ότι γίνεται μία διαρκής, συνεχής και επίμονη προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών υδροδότησης τόσο της πόλης όσο και των χωριών του Δήμου μας, χωρίς να διαθέτει η αρμόδια ΔΕΥΑΦ τεχνικό προσωπικό αλλά και τους αναγκαίους πόρους.
Παρά ταύτα, η προσπάθεια αποδίδει καθημερινά καρπούς και ήδη προχωρά η διαδικασία διαγωνισμού του έργου τηλεχειρισμού του δικτύου γεωτρήσεων και αγωγών του Δήμου στις 6.5.2019 με χρηματοδότηση ύψους €864.000,00 από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ένα έργο που θα προσδώσει πλήρη έλεγχο και λειτουργικότητα των δικτύων της ύδρευσης ολάκερου του Δήμου.
Εκτός τούτο απομένει και η κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης από τη γεώτρηση Βασιλή προς Ζωοδόχο Πηγή, Χαλκιάδες, Άγιο Κωνσταντίνο και Σκοτούσα, καθόσον ο υφιστάμενος είναι πολλαπλά προβληματικός, αλλά και η διασύνδεση των γεωτρήσεων της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα. Δύο έργα σημαντικά και αναγκαία.
Όπως ευχερώς αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης και Δημότης το ζήτημα «πόσιμο νερό στην επαρχία Φαρσάλων» δεν είναι μικρό, ούτε εύκολα αντιμετωπίσιμο. Χρειάζεται γνώση, επιμονή και συνεχή προσπάθεια σύνταξης μελετών, διεκδίκησης, ένταξης έργων και εκτέλεσης. Αυτό κάναμε μέχρι τώρα, αυτό συνεχίζουμε και ο τελικός στόχος μέλλει να επιτευχθεί.


Κύριε Δήμαρχε, ένα άλλο φλέγον θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια όλη την επαρχία είναι το οδικό δίκτυο. Ο δρόμος Φάρσαλα-Λάρισα χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια ως δρόμος καρμανιόλα. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η Περιφέρεια είναι η πλέον αρμόδια υπηρεσία για την ανακατασκευή του. Όμως επίσης γνωρίζουμε ότι χωρίς την όχληση του Δήμου δεν ιδρώνουν αυτιά. Πείτε μας σας παρακαλώ, ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο, έτσι ώστε να λάβει τέλος αυτό το δράμα που ζούμε όλοι και κατόπιν της μελέτης και έγκρισή της, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;
Πράγματι, ο Δήμος μας είναι σε οδική απομόνωση αν και βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όχι μόνο επειδή η Εθνική Οδός Φάρσαλα-Λάρισα ακόμη δεν κατασκευάσθηκε με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και επειδή η χάραξη της Ε65 μετατοπίστηκε δυτικότερα και κατά τρίτον η «νότια οδός» Σοφάδες-Φάρσαλα-Μικροθήβες παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο, καίτοι στο τμήμα Φαρσάλων-Παλιομύλου έγινε σπουδαίο έργο από την Περιφέρεια ύψους € 5 εκατ.
Επικεντρώνοντας όμως στη συγκεκριμένη οδό από Φάρσαλα-Λάρισα που θέτει το ερώτημά σας, σημειώνω τα ακόλουθα:
Καταρχήν η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είναι αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή του, παρά μόνον για τη συντήρησή του, καθόσον αρμόδια υπηρεσία είναι το Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος με Υπουργό τον κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Για την οδό αυτή είναι από δεκαετίας γνωστό ότι εκτελούνται οι αναγκαίες μελέτες κατασκευής, οι οποίες ήδη ολοκληρώθηκαν και απομένουν τα διαδικαστικά θέματα της παραδόσεως από την ανάδοχο εταιρία αλλά και της παραλαβής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Καθυστέρησε υπέρμετρα η σύνταξη των μελετών και το αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, κυβερνητικά στελέχη, Υπουργός και τοπικοί βουλευτές.
Εμείς ως Δήμος, μόνο αρχικά και ακολούθως από κοινού με την Περιφέρεια και προσωπικά του κ. Περιφερειάρχη, θέτουμε το ζήτημα, παρακολουθούμε τις διαδικασίες, πιέζουμε, διεκδικούμε και οργιζόμαστε. Στις αρχικές αιτιάσεις μας διαπιστώσαμε ότι απαιτούνταν η εξεύρεση πίστωσης € ενός εκατομμυρίου, αφού εξευρέθηκαν οι πιστώσεις δόθηκε ως χρόνος παράδοσης ο μήνας Οκτώβριος έτους 2014, ακολούθως το τέλος του 2016, που έγινε τέλος του 2018 και αισίως φτάσαμε στο έτος 2019 που επιτέλους ολοκληρώθηκαν οι μελέτες.
Πρέπει να σημειώσουμε, όμως , ότι ο αρμόδιος Υπουργός είναι ακριβοθώρητος, αφετέρου δε ότι το εθνικό αυτό έργο και η υλοποίησή του αποτελεί τομέα κοινοβουλευτικής δράσης των βουλευτών του νομού μας (κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων) και κατά τρίτο αποτελεί θέμα κυβερνητικής προτεραιότητας ή μη. Τα πράγματα σαφώς καταδεικνύουν ότι το έργο αυτό δεν αποτελεί έργο κυβερνητικής προτεραιότητας. Για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καθόσον ποτέ δεν μας διευκρινίσθηκε, καίτοι κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2017 στη Λάρισα, από βήματος και παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου παρόντος και του προαναφερόμενου Υπουργού Υποδομών εζήτησα μετ΄ επιτάσεως την επίσπευση των διαδικασιών, εξήγησα την σπουδαιότητα του έργου και κάλεσα τον Υπουργό να επισκεφθεί την πόλη μας κατά την επιστροφή του, να οδηγήσει στον δρόμο αυτό και να διαπιστώσει εξ΄ ιδίων την κατάσταση, πρόσκληση που ευγενικά εκείνος απέφυγε εξηγώντας ότι γνωρίζει την οδό.
Ως εκ τούτου απευθύνω κάλεσμα στους βουλευτές του νομού να συμπεριλαμβάνουν στο κοινοβουλευτικό τους έργο την υποβολή ερωτήσεων, αναφορών και επερωτήσεων για το σοβαρό και φλέγον αυτό θέμα, αλλά και στον κ. Περιφερειάρχη να βρίσκεται σε εγρήγορση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης προς εκτέλεση του έργου με την παραλαβή των μελετών, στους δε δημότες να υποβάλλουν τα ίδια αιτήματα στους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη.


Ένα πάγιο αίτημα όλων των δημοτών που ολοκληρώθηκε κατά τη θητεία σας και συνεχίζεται είναι η ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων. Παρατηρείται ότι δώσατε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι για την ανάδειξη της επαρχίας μας, τοποθετώντας τα Φάρσαλα στο χάρτη του πολιτισμού. Πιστεύετε ότι η ανάδειξη αυτών των μνημείων, που είχε σημαντικές δαπάνες, άξιζε το κόπο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
Όταν, εν έτει 2011 αναλάβαμε τα ηνία του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Φαρσάλων, η υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά στα θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας και εν γένει πολιτισμού, ήταν δίχως υπερβολή σχεδόν απογοητευτική και σίγουρα αναντίστοιχη του ιστορικού παρελθόντος τόσο της ίδιας της πόλης των Φαρσάλων, όσο και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Δήμου. Η έννοια της χάραξης συγκροτημένης πολιτιστικής πολιτικής ήταν για τους περισσότερους πολίτες και αιρετούς, έξω από την όποια πολιτική τους αντίληψη.
Φέραμε, λοιπόν, και σε αυτό το πεδίο, μια σύγχρονη αντίληψη ανάπτυξης των πολιτικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνη με τις διεθνείς επιταγές.
Στην τοπική κοινωνία άνθιζαν ευσεβείς πόθοι για την ανάδειξη του σπουδαίου ιστορικού παρελθόντος, που αναπτύσσονταν και παρέμεναν στα λόγια των συζητήσεων του καφενείου. Εμείς οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε δημιουργώντας στέρεες βάσεις, εργαστήκαμε με αυταπάρνηση και επιστημονική γνώση και καταφέραμε να αναμετρηθούμε με απόλυτη επιτυχία με τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων της. Τα αποτελέσματα του πολυβραβευμένου και διεθνώς, πλέον, αναγνωρισμένου έργου μας δεν χρειάζεται να τα διαλαλήσω. Δεν μπορούν να κρυφτούν ή να μειωθούν. Μιλούν εκκωφαντικά από μόνα τους.
Σημειώνω ότι μεγάλο κομμάτι της πολιτικής αυτής εκπονήθηκε με ίδιους πόρους και από τους στενούς επιστημονικούς συνεργάτες μου. Όσον αφορά στα αναγκαίως δαπανηθέντα ποσά, επισημαίνω για ακόμη μια φορά ότι σύμφωνα με τα επίσημα διεθνώς στοιχεία, η όποια επένδυση γίνεται στον πολιτισμό επιστρέφει πίσω στην κοινωνία 3,5 φορές μεγαλύτερη. Και αυτό συνέβη πολλαπλώς και στην τοπική κοινωνία του Δήμου Φαρσάλων.
Στο σκέλος της ερώτησης που αφορά στον μελλοντικό σχεδιασμό, σας τονίζω ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο εύθραυστο από την πολιτιστική πολιτική αν την πάρουν στα χέρια τους μη ικανοί διαχειριστές. Δεν αρκεί η επιθυμία ή η όποια καλή διάθεση. Απαιτείται βαθιά επιστημονική γνώση, βαθιά γνώση πολιτικών χειρισμών και συνεχής φροντίδα και τροφοδοσία του έργου. Ο μελλοντικός μας σχεδιασμός είναι ευρύς και πολυεπίπεδος και θα απαιτούνταν πολύς χρόνος για να σας τον εκθέσω συνολικά. Θα περιοριστώ να σας αναφέρω την επέκταση των διεθνών αρχαιολογικών προγραμμάτων και σε άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα το Χτούρι και τη φιλόδοξη δημιουργία θεματικών πάρκων τόσο για τον Ομηρικό Αχιλλέα όσο και για τη διάσημη πολεμική σύγκρουση του Πομπηΐου με τον Ιούλιο Καίσαρα, δίχως να παραλείπω τη β΄ φάση αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχαίας ακρόπολης της Φαρσάλου και φυσικά την ολοκλήρωση και λειτουργία των μουσειακών χώρων.

 

Κύριε Δήμαρχε, πολλοί κάνουν λόγο για μία πόλη που δεν είναι λειτουργική. Τι έχετε να πείτε επ' αυτού;
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των δημαρχιακών καθηκόντων μας το 2011, αντιμετωπίσαμε τα θέματα αστικού σχεδιασμού με βάση τις σύγχρονες διεθνείς επιταγές. Τα Φάρσαλα παρουσίαζαν έντονα τα φαινόμενα της αστικής παθογένειας των μικρών επαρχιακών πόλεων, χωρίς χωρικές απολαύσεις.
Το 2011, λοιπόν, υπήρξε για τον Δήμο Φαρσάλων, το εναρκτήριο έτος για τη θέσπιση στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε όταν υπέγραψα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων, στις 24/06/2013 στις Βρυξέλλες και ξεκίνησα, εγώ και οι συνεργάτες μου, να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.

Η μέριμνα μας για το περιβάλλον συντελείται μέσω
• της παρακολούθησης και της διαχείρισης των καταναλώσεων ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και οχήματα,
• του ολοκληρωμένου προγράμματος προώθησης της ανακύκλωσης,
• της αξιοποίησης των προγραμμάτων ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων,
• της εφαρμογής συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στο δίκτυο ύδρευσης,
• της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού,
• της συνεχούς συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και
• της συμμετοχής σε δράσεις (Let's Do it Greece, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας κ.λπ.) ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των ομάδων πολιτών.

Μια πόλη για να καταστεί βιώσιμη θα πρέπει να παρέχει σύγχρονες υποδομές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται.

Φροντίσαμε και φροντίζουμε τη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου με κύρια έμφαση
• στην αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου,
• στη βελτιστοποίηση της σήμανσης, καθώς και
• στις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων. Ήδη, υλοποιήθηκαν σε εννέα (9) σχολικές μονάδες.

Κατασκευάσαμε το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων και ανακαινίσαμε κτήρια του Δήμου για να φιλοξενήσουν νέες κοινωνικές δομές όπως:
• Κ.Δ.Α.Π. Βασιλή,
• Κ.Δ.Α.Π. Σταυρού και
• Κ.Δ.Α.Π. Ρευματιάς,
• Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ,
• Σκακιστική Λέσχη.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και υποβλήθηκαν προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών
• της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου Φαρσάλων,
• της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου καθώς και
• της ανέγερσης του 3ου Παιδικού Σταθμού Φαρσάλων, και
• του κτηρίου στέγασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων.

Εντός του έτους 2019 ξεκινά η εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ώστε να προταθούν νέα μέτρα
• για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και
• την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου ζωής.

Ο βιώσιμος αστικός σχεδιασμός αναζητά λύσεις για τη «λειτουργική πόλη» σε συνδέσεις με τις γύρω περιοχές και το εθνικό δίκτυο μεταφορών. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εμπνέει τον συνεργατικό σχεδιασμό μεταξύ διαφόρων τομέων πολιτικής και διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης στο πλαίσιο της «λειτουργικής πόλης».

Κατάκτηση, αλλά και διαρκής στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την έλλειψη πόρων, βελτίωση που πραγματώνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού.
Ασφαλώς το έργο αυτό είναι καθόλα απαιτητικό, πορευόμαστε όμως επιτυχώς, όπως κρίνεται από τα διεθνή κριτήρια και όχι τις αυθαίρετες ατομικές απόψεις και αγωνιζόμαστε με αφοσίωση να εφαρμόσουμε στον σχεδιασμό μας ό,τι επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

 

Τέλος, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο που πήρε έγκριση να ανακατασκευαστεί ως μουσείο. Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν οι εν λόγω εργασίες; Και μιας που συζητάμε για σχολείο, πείτε μας εάν προβλέπονται νέα έργα σε σχολικές εγκαταστάσεις;
Ένα σπουδαίο έργο, ένας μεγάλος πόθος των Φαρσαλινών υλοποιείται. Ένα έργο που ουδείς στο παρελθόν μπόρεσε να διαχειριστεί και να προχωρήσει, εμείς με επιστημονική γνώση, πολιτική ωριμότητα και ευέλικτη υπομονή, το αντιμετωπίσαμε επιτυχώς σε όλα τα στάδια του από την κήρυξη του κτηρίου ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως την ένταξη της αποκατάστασής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, γραφειοκρατικά, στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου για την υπογραφή της σύμβασης από τη Διαχειριστική Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού εγκαθίσταται ο εργολάβος και το έργο ξεκινά. Παράλληλα, οι αρμόδιοι συνεργάτες μου συνεπικουρούν τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας στο έργο της εκπόνησης της μουσειογραφικής μελέτης, ώστε με την ολοκλήρωση της κτηριακής αποκατάστασης να μπει σε εφαρμογή η δημιουργία του μουσείου.
Τα Φάρσαλα με όλες τις νέες πολιτιστικές υποδομές (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας της Πόλης και Δημοτική Πινακοθήκη) που μόνον εμείς όχι μόνον οραματιστήκαμε, αλλά και τις κάναμε πραγματικότητα, ανοίγονται με σύγχρονο ποιοτικό πρόσωπο και ταυτότητα στη νέα εποχή. Για πρώτη φορά μια δημοτική αρχή στα Φάρσαλα δεν μένει στα παχυλά λόγια και στους ευσεβείς πόθους, αλλά υλοποιεί. Προκαλώ και προσκαλώ όλους να μελετήσουν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Φαρσάλων 2014- 2019, για να διαπιστώσουν ότι, ειδικά στο πεδίο του πολιτισμού, όχι μόνον κάναμε όλα τα έργα που περιέχονται εκεί, αλλά ακόμη περισσότερα.
Όσον αφορά σε νέα έργα που συνδέονται με τις σχολικές εγκαταστάσεις, σας αναφέρω ότι στον άμεσο σχεδιασμό μας εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των λειτουργούντων σχολικών μονάδων του Δήμου, αρχής γενομένης από το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το ΕΠΑΛ.
Ευχαριστώ για την ευγενική σας προσέγγιση και φιλοξενία.

 

Συνέντευξη του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου στην εφημερίδα Νέα Φάρσαλα - 26 Απριλίου 2019 (Β΄ μέρος)

sinenteuksi4a

sinenteuksi5sinenteuksi6

Κατόπιν διαμαρτυριών συμπολιτών μας σε κοινότητες, πείτε μας, σας παρακαλώ ποια έργα οδοποιίας έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται, ποια όχι και για ποιο λόγο;
Κατ' αρχήν να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα αναγκαία έργα οδοποιίας στις κοινότητες, δηλαδή στα 56 χωριά και οικισμούς είναι αρκετά. Ιδιαίτερα σε χωριά όπως Σταυρός, Κρήνη, Αμπελειά, Σκοτούσα, Σκοπιά απαιτούνται εκτεταμένα και μεγάλα έργα οδοποιίας, χωρίς να σημαίνει τούτο ότι δεν απαιτούνται και στα υπόλοιπα, αλλά και στις συνδετήριες οδούς μεταξύ χωριών και οικισμών, όπως Κρήνη-Αύρα-Υπέρεια ή Ανωχώρι-Ευύδριο. Είναι σαφές όμως και κατανοητό ότι για την ολοκλήρωση των έργων οδοποιίας στο σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου απαιτούνται μεγάλα χρηματικά κονδύλια, τα οποία δεν υφίστανται και επιπλέον δεν υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης εθνικές ή ευρωπαϊκές, καθόσον θεωρείται ότι τα αυτά έργα οδοποιίας στη χώρα έχουν υλοποιηθεί επαρκώς και δεν χρηματοδοτούνται, πλην εξαιρέσεων, όπως παραδείγματι σε περίπτωση ζημιών σε οδόστρωμα από θεομηνία.
Πάρα ταύτα, υφίστανται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης δύο εργολαβίες ασφαλτικών έργων του τεχνικού προγράμματος έτους 2018 ύψους Π/Υ €300.000,00 με τοπικές εργοληπτικές επιχειρήσεις και εξ αυτών η μία στην είσοδο του οικισμού Ανωχωρίου και η δεύτερη σε αποκαταστάσεις οδοποιίας στις κοινότητες (Σταυρός, Κατωχώρι, Πολυνέρι, Ευύδριο κ.λ.π). Επιπλέον, δρομολογήθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2019 έτερη μελέτη ασφαλτικών έργων ύψους Π/Υ € 400.000,00, που αφορά σε ασφαλτοστρώσεις δρόμων της πόλης και των χωριών. Όλα τα παραπάνω, υλοποιούνται με δημοτικούς πόρους και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων της τάξης του 55-60%, με συνέπεια να ανακυκλώνουμε διαρκώς τα ποσά των υψηλών εκπτώσεων για παραγωγή έργου.
Επιπλέον, είναι ήδη γνωστό στους αναγνώστες σας, ότι κατόπιν υποβολής μελετών σε προγράμματα αγροτικής οδοποιίας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εντάξαμε δύο σπουδαία έργα ασφαλτοστρώσεων εκ των οποίων το ένα στη γνωστή «Βλαχόστρατα» μεταξύ Χαλκιάδων και Δασόλοφου μήκους 7,5 Km και Π/Υ € 1,3 εκατ. Και το δεύτερο στην παράλληλη της σιδηροδρομικής γραμμής οδό Σταυρός –Ν. Μοναστήρι μήκους 3,3 Km και Π/Υ € 600.000,00.Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, διενεργήθηκαν οι δημοπρασίες, ανακηρύχθηκαν οι μειοδότες που επίσης είναι τοπικές εταιρίες, με εκπτώσεις της τάξης του 60% και είμαστε στο στάδιο υπογραφής των προβλεπόμενων συμφωνητικών με τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Κλείνοντας σας γνωρίζω ότι ήδη ολοκληρώσαμε και τεχνική μελέτη ασφαλτόστρωσης του δρόμου από το στρατόπεδο της ΠΑΠ μέχρι το Δίλοφο μήκος 8 Km και προχωρούμε στη σύνταξη νέας για το δρόμο Κιτίκι-Δενδροχώρι, για να γίνει δυνατή η διεκδίκηση ένταξης και αυτού του έργου σε όποιο μελλοντικό πρόγραμμα ήθελε προκηρυχθεί. Ένα σπουδαίο έργο που όποτε ήθελε εκτελεσθεί θα συνδέσει τα παραπάνω χωριά μεταξύ τους, αλλά και περαιτέρω τη Σκοπιά με την έδρα του Δήμου, με σύντομη διαδρομή μέσω Διλόφου.

 

Κατά καιρούς και κυρίως κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ακούγονται παράπονα από Κοινότητες για έλλειψη έργων υποδομής. Σαφώς η ερήμωση των χωριών μας προκύπτει από την έλλειψη νέων επειδή δεν προσφέρεται εργασία, πράγμα το οποίο συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Τι έχετε να πείτε στους κατοίκους αυτούς που κρίνουν ότι παραμελήθηκαν από τον Δήμο;
Η ερώτησή σας είναι πολύ γενική και όχι συγκεκριμένη, οπότε αντίστοιχη θα είναι και η απάντηση.. Είναι γνωστό ότι κάθε κοινότητα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι ελλείπουν τα έργα υποδομής, δηλαδή δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο απορροής των βρόχινων υδάτων, πλατείες, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά έργα. Τόσα και όποια προβλήματα στις κοινότητες ανακύπτουν από τη διαρκή μείωση του πληθυσμού (πλην ολίγων εξαιρέσεων χωριών), από την εγκατάλειψη κατοικιών και οικοπέδων, από το κλείσιμο καφενείων, την παντελή έλλειψη παιδιών και νέων. Η δυσμενής αυτή συνέπεια είναι ολοφάνερη και σαφώς αρνητική για τη γενική εικόνα συγκεκριμένων χωριών.
Πάρα ταύτα και τη γενική κατάσταση της χώρας και της αυτοδιοίκησης κατά τα χρόνια της διοίκησής μας πραγματοποιήσαμε σπουδαία έργα και δράσεις σε χωριά, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα, που τέτοια δεν είχαν πραγματοποιηθεί κατά τις προηγούμενες τρείς θητείες των καποδιστριακών Δήμων, δηλαδή της περιόδου 1998-2010, κατά την οποία η χώρα και η αυτοδιοίκηση διέθετε άφθονο χρήμα και πιστώσεις.
Υπενθυμίζω ενδεικτικά: Δημιουργήσαμε τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στις κοινότητες Βασιλί, Σταυρός και Ρευματιά, τα οποία στεγάσαμε σε εγκατελειμμένα κοινοτικά κτίρια και δώσαμε ζωή και διαρκή κίνηση σε αυτά τα χωριά. Διατηρήσαμε τον υπό κατάρρευση Παιδικό σταθμό Ρευματιάς, εξαιτίας των υπέρμετρων οφειλών προς τρίτους ύψους μεγαλύτερου των 500.000,00 ευρώ και αποπληρώσαμε αυτές. Κατασκευάσαμε, επισκευάσαμε, συντηρήσαμε, ηλεκτροδοτήσαμε γήπεδα ποδοσφαίρου σε σωρεία χωριών και ενδεικτικά σε Άγιο Γεώργιο, Αμπελειά, Βασιλί, Δίλοφο, Κρήνη, Σταυρό, Υπέρεια. Επεκτείνουμε τα δίκτυα οδοφωτισμού σε όλα τα χωριά του Δήμου με εκατοντάδες νέες κολώνες φωτισμού, που προμηθευόμαστε από τοπική επιχείρηση και τοποθετούμε με το προσωπικό του Δήμου, ενώ αποκαταστήσαμε δεκάδες αυθαιρεσιών και ορατών παρανομιών σε δίκτυα και κολώνες. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε άμεσα και με το ίδιο προσωπικό του Δήμου κάθε καμένο λαμπτήρα, έναντι της προηγούμενης κατάστασης όπου ιδιωτικά συνεργεία έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως είχαν αναλάβει τις συντηρήσεις του οδοφωτισμού στους πρώην περιφερειακούς Δήμους. Τονίζω, ότι όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου εν έτει 2011 σε συγκεκριμένο οικισμό του Δήμου Πολυδάμαντα σε σύνολο 40 λαμπτήρων οι 36 ήταν κατεστραμμένοι. Και τούτο δεν αποτελούσε την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, καίτοι διατίθονταν υψηλές ετήσιες αμοιβές σε ιδιωτικά συνεργεία.
Να θυμίσω τα δεκάδες τεχνικά μικροέργα που εκτελούμε στα χωριά του Δήμου μας, τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας που πραγματοποιήσαμε κατά τα έτη 2013-2014 σε μικρούς δρόμους στο σύνολο των χωριών και ενδεικτικά Ασπρόγεια, Αργιθέα, Ερέτρια, Παλαιόμυλος, Βαμβακού, Υπέρεια, Σταυρός, Ευύδριο, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια στο Ευύδριο και μάλιστα μέχρι τον οικισμό Λόφος, τις πλακοστρώσεις σε άθλιες τσιμεντένιες πλατείες και ενδεικτικά Ασπρόγεια, Βασιλικά, Άνω Χαλκιάδες, Ρήγαιο και τώρα Υπέρεια. Την υδρευτική γεώτρηση στη Υπέρεια και μάλιστα μετά 16 έτη ύδρευσης του χωριού από γεώτρηση του ΤΟΕΒ, απ΄ όπου μεταφέρονταν το νερό σε επιφανειακό αγωγό. Τις αποκαταστάσεις των παιδικών χαρών και συντηρήσεις, με ίδιο προσωπικό, και όταν αυτές αγγίζουν τον αριθμό των 95 σε ολάκερο το Δήμο. Αλλά και τα ετησίως έργα αγροτικής και κτηνοτροφικής οδοποιίας για την πρωτογενή παραγωγή, με μικρές εργολαβίες της τάξης των 20.00,00 ευρώ, όταν μάλιστα εργολάβος πρώην καποδιστριακού Δήμου δικαστικά μας καταδίωκε για να εισπράξει το απίστευτο ποσό των 300.000,00 ευρώ για αγροτική οδοποιία που ανατέθηκε απευθείας και χωρίς διαγωνισμό το έτος 2010. Ας αντιληφθούμε το μέτρο σύγκρισης (20 προς 300) και ας κρίνουμε αναλόγως έργα και ημέρες ημών και των προγενεστέρων. Το σύνολο αυτού του μεγάλου έργου και εργασιών στις τοπικές υπηρεσίες το παρέχει ο δήμος με ίδιο προσωπικό και με μικρές εργολαβίες, έναντι των τεράστιων ποσών που δαπανόνταν ετησίως σε κάθε κοινότητα προ του έτους 2011. Οπότε κάθε σύγκριση με τα δεδομένα της προ κρίσεως εποχής είναι άτοπη και μακράν της πραγματικότητας, πολύ δε περισσότερο όταν ξαναθυμηθούμε την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης που συναντήσαμε στο σύνολο των κοινοτήτων όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου το έτος 2011, παρά το ότι μέχρι τότε οι πιστώσεις και οι χρηματοδοτήσεις έρρεαν σε αφθονία.

 

Κύριε Δήμαρχε, τα τελευταία χρόνια και ομολογούμε μέσα σε βαθιά οικονομική ύφεση της χώρας, καταφέρατε να δρομολογήσετε μία σειρά έργων ανάπλασης στη πόλη των Φαρσάλων. Ωστόσο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους. Πείτε μας σας παρακαλώ την αιτία της καθυστέρησης και με την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, πως βλέπετε να διαμορφώνεται η πόλη μας;
Κατά γενική ομολογία η πόλη βρέθηκε σε οργασμό έργων ανάπλασης που διαφοροποιούν την εικόνα της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Έργα που για δεκαετίες αποτελούσαν ευσεβή πόθο καταφέραμε να τα κάνουμε πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρω: Ανάπλαση στο βόρειο μέτωπο της πόλης στο χώρο μεταξύ σταδίου και περιφερειακού. Ανάπλαση στο βορειοδυτικό τόξο της πόλης και στην περιοχή δυτικά του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου, ανάπλαση των πηγών του Απιδανού, αναστήλωση και ανάδειξη αρχαίας Ακροπόλεως, αστικές αναπλάσεις στις οδούς Αχιλλέως, Λαρίσης, Λαμίας και Θέτιδος, αναπλάσεις περιοχής Αγίου Νικολάου, καθαρισμός κοίτης Απιδανού και μόρφωση των πρανών του ρέματος Αϊκλής, αποκαταστάσεις παραδοσιακών δεξαμενών, δημιουργία πλατείας Βράχων, Μικρασιατών και 2ου Λυκείου.
Ακόμη μέχρι σήμερα υλοποιείται το έργο της ανάπλασης στην οδό Θέτιδος από Λαρίσης (Eurobank) μέχρι και τον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο πραγματικά χρονοκαθυστερεί για λόγους αντικειμενικούς, καθόσον διέρχεται των βράχων των πηγών Απιδανού και της δυτικής αρχαίας πύλης και υφίσταντο συγκεκριμένα θέματα, τα οποία ξεπεράστηκαν.
Από έτος 2017 δρομολογήσαμε επίσης την ανάπλαση της οδού Λαμίας, από το ύψος του Ιερού Ναού μέχρι την έξοδο της πόλης, όπως και της οδού Βουλγαροκτόνων και Παπαφλέσσα, ένα σπουδαίο έργο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για το οποίο αυτές τις ημέρες υπογράφεται η εργολαβική σύμβαση, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Έτερο έργο αστικής ανάπλασης, αφορά στην περιοχή βόρεια του 1ου Γυμνασίου, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο δημοπράτησης, επίσης με κρατική χρηματοδότηση.
Πλειάδα έργων τα οποία προγραμματίζονται , μελετώνται, διεκδικούνται, εντάσσονται σε προγράμματα, χρηματοδοτούνται και ακολουθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Αναγκαίες ενέργειες για τις οποίες απαιτείται τήρηση του επιβαλλόμενου τύπου, διαφορετικά δεν υφίσταται χρηματοδότηση και σαφώς δεν εκτελείται έργο. Συνέπεια αυτών είναι να απαιτείται σωρεία ενεργειών, αποφάσεων και εγγράφων (96 τον αριθμό) και πάροδος ικανού διαστήματος (τουλάχιστον 14 μηνών) από την έγκριση της μελέτης για να ξεκινήσει η εκτέλεση ενός δημοτικού έργου. Τούτο επιβάλλεται υποχρεωτικά και δεσμευτικά και δεν είναι δυνατή η αποφυγή του, αλλά επιτυγχάνεται η διαφάνεια των διαδικασιών.
Οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις σαφώς και δεν ολοκληρώνουν τη στόχευση μας για να αποκτήσει η πόλη φυσιογνωμία σύγχρονη και φιλική προς τους δημότες μας. Ήδη, σχεδιάζουμε την ανάπλαση της περιοχής Κατράνα και την κατασκευή ανοικτού θεάτρου σε αυτή. Επίσης, προχωρούμε την σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή του Βαρουσίου συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Αγίου Δημητρίου, μεθοδεύουμε την ενοποίηση του πάρκου του Πολιτιστικού με το βόρειο πάρκο του Γυμναστηρίου και ταυτόχρονη κατασκευή ποδηλατοδρόμου για τους μικρούς συμπολίτες μας, εντάξαμε στο Τ/Π2019 και μέλλει να υλοποιηθεί η ανάπλαση της οδού Καναδά από την παιδική χαρά μέχρι τον 1ο παιδικό σταθμό και εκείθεν στην οδό Θέτιδος μέχρι την οδό Βόλου. Εξαγοράζουμε οικόπεδα από την ιδιωτική αγορά για δημιουργία πάρκων γειτονιάς (Καναδά και Βενιζέλου, Βαρούσι). Η αστική ανάπλαση της πόλης μας και η απόδοση του δημοσίου χώρου στους πολίτες είναι προϊόν διαρκούς προσπάθειας και σχεδιασμού.

 

Κύριε Δήμαρχε, άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι οδηγοί είναι οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Πολλοί οδηγοί αναγκάζονται να σταθμεύσουν ολιγόλεπτα τα οχήματά τους παράνομα σε πεζοδρομήσεις. Υπάρχουν σχέδια της Δημοτικής Αρχής για να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό;
Όπως επισημαίνετε και στην ερώτησή σας, η πόλη δεν αντιμετωπίζει αυτούσιο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά αποκλειστικά πρόβλημα στάθμευσης, αποκλειστικά στην περιοχή του κέντρου, που γεννά κάποιες φορές και πρόβλημα στην απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων.
Θεωρώ ότι τρεις είναι οι βασικές γενεσιουργές αιτίες του ζητήματος:
• οι πολύ στενοί δρόμοι της πόλης μας,
• οι παλιές οικοδομές του κέντρου, που στερούνται χώρων parking, και
• η ενίοτε κακή οδηγική συμπεριφορά μερίδας των συμπολιτών μας, που μοιάζει να αγνοούν τα όσα επιτάσσουν οι κανόνες και οι νόμοι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων μεγιστοποιεί το πρόβλημα.
Από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε η ανακούφιση του θέματος, όχι με πρόχειρες λύσεις, αλλά με μόνιμες επεμβάσεις. Οι προσπάθειές μας προσέκρουαν, κυρίως, στην ατελέσφορη αναζήτηση κεντρικών οικοπέδων (ιδιωτικών που θα μίσθωνε ο Δήμος) για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης.
Παρά ταύτα, δημιουργήσαμε δύο σημαντικούς χώρους στις παρυφές του κέντρου. Ο πρώτος δημιουργήθηκε με την ευρεία ανάπλαση της περιοχής των Πηγών του Απιδανού, ενώ ο δεύτερος στη βόρεια είσοδο της πόλης, χωρητικότητας ογδόντα (80) οχημάτων. Κατασκευάσαμε και έναν τρίτο επί της οδού Θέτιδος, μικρής, όμως, δυναμικότητας.
Επιπρόσθετα, η επικείμενη ανακατασκευή του αύλειου χώρου του παλαιού διδακτηρίου του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, επ' ευκαιρίας της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα προσφέρει επιπλέον θέσεις στάθμευσης.
Όπως για όλα τα θέματα που άπτονται στη διοίκηση του Δήμου μας, στον πολιτικό στρατηγικό μας σχεδιασμό υιοθετούμε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές επιταγές. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη μελετάται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Φαρσάλων, όπου προβλέπονται αστικές επεμβάσεις ευρείας κλίμακας για το σύνολο της πόλης.
Επικουρική της ανακούφισης του προβλήματος είναι επίσης, η λειτουργία δύο (2) κεντρικότατων ιδιωτικών parking.
Πάντως, θα ήθελα και πάλι να σταθώ σε κάτι που και στο παρελθόν είχα επισημάνει: Πιστεύω ακράδαντα ότι επιβάλλεται να αλλάξει η οδηγική μας κουλτούρα και συμπεριφορά. Το μέγεθος του αστικού σχηματισμού της πόλης μας είναι τέτοιο που προσφέρεται για τη μετακίνηση δίχως όχημα. Η λογική «καβάλα πάνε στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε», που για δεκαετίες ίσχυε στην καθημερινότητα της ελληνικής επαρχίας και βάσει της οποίας οι χρήστες των δημοσίων οδών συμπεριφέρονταν ως να βρίσκονταν στην ιδιοκτησία τους εκ των πραγμάτων πρέπει να εγκαταλειφθεί και όλοι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας, να πάψουμε να καταστρατηγούμε τα δικαιώματα των άλλων, να τους σεβαστούμε ώστε να γίνει η ζωή μας πιο λειτουργική και αρμονική.
Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την ευγενική φιλοξενία και να σας ευχηθώ για τη σημαντική επέτειο των είκοσι έξι (26) χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας της εφημερίδας σας στα τοπικά δρώμενα, διαβεβαιώνοντας σας ότι θα παραμείνω σταθερός υποστηρικτής της πολυφωνίας και της δημοκρατίας.
Ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι, αποδεδειγμένα και πέραν πάσης αμφισβήτησης, επί οχτώ (8) χρόνια οδήγησα το τιμόνι του Δήμου σταθερά, δυναμικά και αποτελεσματικά, κατορθώνοντας να κάνω μεγάλα και πολλά έργα, τέτοια που δεν είχε γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν η πόλη των Φαρσάλων και οι κοινότητες, τα οποία άλλαξαν καθοριστικά την εικόνα και τον ρυθμό του τόπου και έφεραν την καθημερινότητα του πολίτη πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις. Χρησιμοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, για πρώτη φορά έγιναν, σε τέτοια έκταση και ευρείας κλίμακας έργα αστικών αναπλάσεων, έργα βασικών υποδομών, σημαντικά έργα στο περιβαλλοντικό – ενεργειακό πεδίο, έργα κοινωνικής πολιτικής και ουσιαστικής πρόληψης υγείας, για να μην αναφέρουμε τα έργα σε όλο το φάσμα του πολιτισμού. Το έργο μας είναι πολυβραβευμένο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αποτελεί μοντέλο μίμησης.

Εύχομαι από καρδιάς, σε όλους τους ανθρώπους του τόπου,Καλό Πάσχα και ουσιαστική Ανάσταση!

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

13-08-2020

COVID-19 Ο δρόμος προς την κανονικότητα…

COVID-19  Ο δρόμος προς την κανονικότητα είναι μακρύς!

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπισ...

12-08-2020

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό…

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Απελευθερώσεως της πόλης των Φαρσάλων

  ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣας προσκαλούμε να ...

12-08-2020

Τελικός 16ου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 5…

Ο Τελικός του 16ου Πρωταθλήματος 5x5 του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. ο οποίος δε...

12-08-2020

Αναβολή εκδηλώσεων 12 & 18 Αυγούστου…

Αναβολή εκδηλώσεων 12 & 18 Αυγούστου 2020

  Ο ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. με γνώμονα την υγεία και ασφάλεια των δημοτών ...

09-08-2020

Τέλος οι επισκέψεις στο Δημαρχείο- τηλεφ…

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Δήμο...

07-08-2020

Τη ματαίωση της φετινής εμποροπανήγυρης …

Τη ματαίωση της φετινής εμποροπανήγυρης στα Φάρσαλα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Να μη διεξαχθεί η φετινή εμποροπανήγυρη στα Φάρσαλα τον Δεκαπενταύγο...

06-08-2020

Αναβολή εκδήλωσης Ο.Π.Α.Κ.Π.Α 6-8-2020

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ο ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων ανακοινώνει...

06-08-2020

Ο.Π.Α.Κ.Π.Α - Δελτίο τύπου

Ο Τελικός  του 16ου Πρωταθλήματος 5x5 του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. ο οπο...

06-08-2020

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους χα…

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους χαλαζόπληκτους αγρότες ζητά ο Δήμος Φαρσάλων

  Αυτοψία σε πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελ...

05-08-2020

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 4 Αυγούστου οι η…

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 4 Αυγούστου οι ημιτελικοί αγώνες του 16ου Πρωταθλήματος 5Χ5 του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ.

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 4 Αυγούστου οι ημιτελικοί αγώνες του 16ου Πρωτ...

05-08-2020

Την αυλαία άνοιξαν χτες με την θεατρική …

Την αυλαία άνοιξαν χτες με την θεατρική παράσταση « Υπάρχει και φιλότιμο » οι εκδηλώσεις του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δήμου Φαρσάλων

  Την αυλαία άνοιξαν χτες με την θεατρική παράσταση « Υπάρχει ...

04-08-2020

Εργασίες στο Δημοτικό Γήπεδο 5Χ5 (Βόρειο…

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επίστρωσης συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικ...

04-08-2020

16o πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 του ΟΠΑΚΠ…

Το 16o πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5 του ΟΠΑΚΠΑΔΦ συνεχίζεται με αμείωτο ...

31-07-2020

Πολιτιστικός Αύγουστος 2020

Πολιτιστικός Αύγουστος 2020

  Προκειμένου να μην διανύσουμε ένα πολιτιστικά ανενεργό καλοκ...

29-07-2020

Σε διαρκή εγρήγορση η υπηρεσία Πρασίνου …

Σε διαρκή εγρήγορση η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Φαρσάλων και το καλοκαίρι

Συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου η προσπάθεια τ...

28-07-2020

Nέα πλατφόρμα κρατήσεων δημοτικών χώρων …

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δ...

28-07-2020

Εντατικοποιεί το πρόγραμμα διακοπής υδρο…

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Φαρσάλων ενημερώνει ότι από...

27-07-2020

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβο…

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων για το θάνατο του Νίκου Τριανταφύλλου

  Το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων με αφορμή τον θάνατο του πρώη...

27-07-2020

Ξεκίνησε η αναβάθμιση 46 παιδικών χαρών …

Ξεκίνησε η αναβάθμιση 46 παιδικών χαρών στην επαρχία Φαρσάλων

Στη φάση της υλοποίησης μπήκε πλέον το έργο που αφορά την προμήθεια ...

22-07-2020

Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης του α…

Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας των Φαρσάλων

Το «πράσινο φως» για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης του αρχ...

16-07-2020

Για τα εν εξελίξει έργα της Περιφέρειας …

Για τα εν εξελίξει έργα της Περιφέρειας στα Φάρσαλα συζήτησαν Αγοραστός - Εσκίογλου

  Για τα εν εξελίξει έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην επαρχ...

16-07-2020

16ο Πρωτάθλημα 5χ5

Tην Τετάρτη 15 Ιουλίου ξεκινά το 16ο Πρωτάθλημα 5x5 του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ...

13-07-2020

Εσκίογλου για πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης…

Εσκίογλου για πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Ευκαιρία για επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης

Στην παρουσίαση του προγράμματος χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοί...

13-07-2020

Συγχαρητήρια Δημάρχου στους επιτυχόντες …

Δήλωση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου με αφορμή την ανακοίνωσ...

10-07-2020

Θεατρική παράσταση "Υπάρχει και φιλ…

Θεατρική παράσταση "Υπάρχει και φιλότιμο".

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλ...

03-07-2020

Να μη διεξαχθεί το φετινό παζάρι στα Φάρ…

Την περασμένη Τετάρτη, 1 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρσά...

03-07-2020

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΕΒΑ ΣΤ…

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΕΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ολοκληρώθηκε η διανομή προϊόντων του προγράμματος «Επισιτιστικής &am...

02-07-2020

Ο Δήμος Φαρσάλων στο WIFI4EU.

Ο Δήμος Φαρσάλων στο WIFI4EU.

Τη δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο από έντεκα ση...

01-07-2020

Επίσκεψη της γραμματείας Αγροτικού του Σ…

Επίσκεψη της γραμματείας Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στον Δήμαρχο Φαρσάλων

  Τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου επισκέφθηκε χθες Τρίτη,...

29-06-2020

Συνεχίζεται η κοπή χόρτων από την υπηρεσ…

Συνεχίζεται η κοπή χόρτων από την υπηρεσία Πρασίνου στο Δήμο Φαρσάλων.

  Αδιάκοπα εργάζονται τα συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του ...

25-06-2020

Με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται τη νέα σ…

Με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται τη νέα σχολική χρονιά το 2ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στα Φάρσαλα

Τις τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίζουν οι τεχνικοί της ΕΔΑΘΕΣΣ προκει...

24-06-2020

Διοργάνωση πρωταθλήματος 5x5

Διοργάνωση πρωταθλήματος 5x5

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης...

23-06-2020

Δημιουργία κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας…

Δημιουργία  κέντρου ψηφιακής φωτογραφίας της τοπικής ιστορίας στον Πύργο Καραμίχο.

  Ο Δήμος Φαρσάλων στα πλαίσια της προσπάθειας του να δημιουργ...

23-06-2020

Διανομή προϊόντων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

Διανομή προϊόντων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

    Ο Δήμος Φαρσάλων ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπρα...

18-06-2020

Διαδραστικά επιδαπέδια παιχνίδια ομορφαί…

Διαδραστικά επιδαπέδια παιχνίδια ομορφαίνουν σχολεία των Φαρσάλων

Μία πρωτοπόρα για τα τοπικά δεδομένα πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού...

18-06-2020

«Λίφτινγκ» στο επαρχιακό οδικό δίκτυο απ…

«Λίφτινγκ» στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από το δήμο Φαρσάλων

Σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο από συνεργείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του ...

O.Π.Α.Κ.Π.Α

booking1

Επιλογή Γλώσσας

 

 

jul

Διαδραστικός χάρτης

banner


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες742963

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz