Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

13η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα

13η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της 13ης Γιορτής Χαλβά στα Φάρσαλα, το τριήμερο 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018 στην Πλατεία Δημαρχείου, που και φέτος διοργανώθηκαν από τον Δήμο Φαρσάλων με τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, του Επιμελητηρίου Λάρισας και τη συμμετοχή του Συλλόγου Χαλβαδοποιών- Ζαχαροπλαστών. Χορηγός των εκδηλώσεων ήταν η Εurobank.
Για έκτη χρονιά στο πλαίσιο της Γιορτής λειτούργησε Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργούσαν περίπτερα:
α) εργαστήριο παρασκευής Χαλβά Φαρσάλων,
β) περίπτερο όπου  προσφερόταν το φημισμένο προϊόν,
γ) περίπτερο πώλησης του παραδοσιακού προϊόντος,
δ) περίπτερα τοπικών παραγωγών και
ε) περίπτερα συλλόγων και φορέων.

dhm2018

 Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας της Γιορτής ξεκίνησαν με το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πλατεία Δημαρχείου. Εκεί, περισσότεροι από διακόσιοι χορευτές κάθε ηλικίας, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές παρουσίασαν τοπικούς χορούς, συνοδευόμενοι από την ορχήστρα του Δημήτρη Χατζηπλή. Το πολυπληθές κοινό ενθουσιάστηκε για μια ακόμη φορά από την εξαιρετική εμφάνιση των χορευτών.
Την έναρξη των εκδηλώσεων έκανε ο Προέδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός. Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφέριαρχης Λάρισας Γιώργος Λαδόπουλος.
Κατόπιν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος απένειμε τιμητική πλακέτα στον χοροδιδάσκαλο Νικόλαο Παναγιώτου για την πολυετή προσφορά του στα χορευτικά τμήματα του Δήμου.


Τη σκυτάλη στην συνέχεια πήρε η Χρύσα Καραπατάκη, υπεύθυνη του Χορευτικού ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ. για την παρουσίαση των χορευτικών συλλόγων.

Τα χορευτικά που έλαβαν μέρος ήταν:
 Πολιτιστικός Σύλλογος Επαρχίας Φαρσάλων "Τα Τζουμέρκα"
 Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
 Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Επαρχίας Φαρσάλων "Ο Ενιπέας"
 Σύλλογος Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων "Παναγία η Σπηλιώτισσα"
 Κρητική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας "Το Αρκάδι"
 Χορευτικό Τμήμα ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων
 Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλικίου - Ασπροποτάμου
 Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθούσας "Η Λιπινίτσα"
 Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων & Περιχώρων
 Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων "To Tσελιγκάτο

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών τίμησαν επίσης με την παρουσία τους : η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρία Ίφου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταύρος Πουλαράκης, Γιώργος Αρσενόπουλος, Βαγγέλης Κατσιαούνης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων Βαΐα Παύλου, τα μέλη της Δ.Κ. Φαρσάλων Γιώργος Βαγγελός, Γεωργία Μαλέτσικα, Κωνσταντίνος Βαρακλιώτης, Δημήτριος Πατσιούρας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, η Διευθύντρια της Εurobank Φαρσάλων Ανθή Ζήκου-Νταράλα εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Στον φιλοξενούμενο σύλλογο της Κρητικής Αδελφότητας «Το Αρκάδι» απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα από τον Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο και προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα, χαλβάς Φαρσάλων καθώς και βιβλία των εκδόσεων του Δήμου Φαρσάλων. Επίσης, στους εκπροσώπους των χορευτικών συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, απονεμήθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι από τον Δήμαρχο Φαρσάλων Άρη Καραχάλιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Γεώργιο Λαδόπουλο, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστα Δερλό, την  Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων Βαΐα Παύλου και από το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς Νικόλαο Παναγιώτου.
Πριν την έναρξη του 10ου Χορευτικού Φεστιβάλ στην πλατεία Δημαρχείου και ώρα 19:30 κατέληξε η 16η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, που διοργανώθηκε από τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Επαρχίας Φαρσάλων. Εκ μέρους του Δήμου, ο Προέδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός, υποδέχθηκε τη φλόγα και στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το έργο του Αιμοδοτικού Συλλόγου Επαρχίας Φαρσάλων και τις δράσεις του. Στην υποδοχή της φλόγας επίσης παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρία Ίφου και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων Βάια Παύλου
• Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με το 17ο Χορωδιακό Φεστιβάλ, όπου έλαβαν μέρος:
• Η Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας "musicArte, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνο Μάτη. Στο πιάνο συνόδευε η Έφη Φαρμάκη.
• H Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνα Μιχαλάκη. Στο πιάνο συνόδευε ο Κωνσταντίνος Δεδές.
• Η Μικτή Χορωδία Πύργου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζάνη Λάγιου. Στο πιάνο συνόδευε ο Θοδωρής Παναγόπουλος.
• Η Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη. Στο πιάνο συνόδευε η Κατερίνα Ζαρογιάννου.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων Κώστας Δερλός και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων Γιάννης Μαλέτσικας, ο οποίος επισήμανε ότι κάθε χρόνο το Χορωδιακό Φεστιβάλ αναβαθμίζεται, χάρη στο υψηλό επίπεδο συμμετοχής των Χορωδιών και αφιέρωσε το 17ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στη μνήμη της Βίκυ Ιωάννου.
Την παρουσίαση των χορωδιών και του προγράμματος έκανε το μέλος της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων Λαμπρινή Χατζοπούλου.
Το κοινό καταχειροκρότησε και τις τέσσερις χορωδίες, οι οποίες έδωσαν το δικό τους ιδιαίτερο ηχόχρωμα, αποδίδοντας με αρμονία η κάθε μία το δικό της πρόγραμμα από επιλεγμένα γνωστά χορωδιακά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.
Στο τέλος της βραδιάς στις φιλοξενούμενες χορωδίες απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες και πρόσφεραν τοπικά προϊόντα και βιβλία των εκδόσεων του Δήμου Φαρσάλων οι:
• Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, στη Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας "musicArte,
• Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός, στη Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας,
• Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Φαρσάλων Γιάννης Μαλέτσικας στην Μικτή Χορωδία Πύργου.

Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Φαρσάλων Δημήτριος Μπαμπανίκας, απένειμε έπαινο στη Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων, για την πολυετή προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχουν οι εκδηλώσεις αυτές στην ανάπτυξη του πολιτισμού στις τοπικές κοινωνίες.Τον έπαινο παρέλαβε ο Πρόεδρός της Γιάννης Μαλέτσικας.
Το 17ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φαρσάλων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρία Ίφου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Νικόλαος Γκατζόγιας και Γιώργος Αρσενόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
• Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, κορυφαία ημέρα των εκδηλώσεων, με την παρουσία χιλιάδων κατοίκων του Δήμου και επισκεπτών, ημέρα κατά την οποία προσήλθαν στην πόλη εκπρόσωποι των πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ήτοι: ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Αρχιερατικός Επίτροπός Βασίλειος Αναστασόπουλος, οι Βουλευτές Λάρισας, Νικόλαος Παπαδόπoυλος, Xρήστος Κέλλας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γιώργος Κατσιαντώνης, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρηγόριος Παπαχαραλάμπους, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Βουρλίτσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Νίκος Τσιλιμίγκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων Βάϊος Νικολάου, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Κώστας Τύμπας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Φαρσάλων Δημήτρης Μπαμπανίκας, Σοφία Ταστεμίρογλου και Κωνσταντίνα Μπένου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. Κώστας Δερλός, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρία Ίφου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων Τάσος Δραχμάνης, o Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λάρισας Ευάγγελος Γιαννούλας, η Δ/ντρια της Εurobank Φαρσάλων, Ανθή Ζήκου-Νταράλα, ο επιχειρηματίας Αποστόλης Καρκανιάς, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε την ξενάγηση των επισήμων στα περίπτερα της γιορτής Χαλβά, τη συμμετοχή τους στην παρασκευή του φημισμένου προϊόντος στο εργαστήριο Χαλβά, επίσκεψη στα περίπτερα της 6ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων, όπου τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά προϊόντα (όπως γλυκά του κουταλιού, πίτες, κρασί, τσίπουρο, μέλι, φυστίκια αιγίνης βιολογικά προϊόντα κ.α.), επίσκεψη στα περίπτερα των φορέων και συλλόγων ήτοι: του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, του Συλλόγου Eθελοντών Aιμοδοτών Eπαρχίας Φαρσάλων, του 2ου Συστήματος Προσκόπων Φαρσάλων, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις τους.
Ακολούθησε εξαίρετη συναυλία με το καλλιτεχνικό σχήμα Χρήστου Νικολόπουλου, Πίτσας Παπαδοπούλου, Στέλιου Διονυσίου και Ασπασίας Στρατηγού. Ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος, η αυθεντική ερμηνεύτρια Πίτσα Παπαδοπούλου, ο εξαιρετικός Στέλιος Διονυσίου και η μία από τις σπουδαιότερες φωνές της νέας γενιάς η Ασπασία Στρατηγού, παρουσίασαν ένα μοναδικό αφιέρωμα στο καλό, ποιοτικό λαϊκό τραγούδι που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες και ξεσήκωσαν το κοινό που ξεπέρασε τις πέντε χιλιάδες και κατέκλυσε ασφυστικά το κέντρο της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυριακής προλόγισε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων και υπεύθυνος της διοργάνωσης της Γιορτής, Κώστας Δερλός, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της γιορτής, ήτοι: ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, και φυσικά ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, o οποίος αφιέρωσε την 13η Γιορτή Χαλβά σε όσους συμμετείχαν για την πραγματοποίηση της γιορτής, εθελοντές (μέλη χορευτικών συλλόγων, μέλη χορωδιών, λαμπαδηδρόμους, χαλβαδοποιούς, σκακιστές. φορείς, τοπικούς παραγωγούς) που ξεπερνούν τους πεντακόσιους συμπολίτες μας. Eπίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης και ο Βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
• Παράλληλα στο πλαίσιο της Γιορτής Χαλβά, διεξήχθη από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου, το 3ο Ανοικτό Τουρνουά Σκάκι στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων - που συνδιοργάνωσαν ο ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ και ο Γυμναστικός Σύλλογος Φαρσάλων Κρούστα- στο οποίο συμμετείχαν εκατόν τριάντα σκακιστές από όλη την Ελλάδα. Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου το πρωί, σε εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος καλωσόρισε τους σκακιστές στην πόλη, παρείχε τη διαβεβαίωση βοήθειας στο τουρνουά και γενικότερα στο άθλημα και στο σκακιστικό σύλλογο, εκθείασε το έργο του "ΣΚΑΚΙ ΓΣΦ-ΚΡΟΥΣΤΑ" και παρέδωσε σειρά βιβλίων έκδοσης του Δήμου Φαρσάλων στον φίλο της πόλης και του σκακιού Elliott Renzies. Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός, βράβευσε τον Λεωνίδα Γκόβαρη, πρώην Πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων για την πολύχρονη προσφορά του στο σκάκι και στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Ο Λεωνίδας Γκόβαρης, εξήρε το έργο της Δημοτικής Αρχής και του ΟΠΑΚΠΑ του Δ.Φ. για τη συνδιοργάνωση των αγώνων. Ο υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος του ΓΣΦ Δήμος Δερέκας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή του τουρνουά.
Ο Δήμος Φαρσάλων και προσωπικά ο Δήμαρχος αλλά και τα στελέχη του Δήμου, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ευχαριστούν τους συνδιαργανωτές της εκδήλωσης, ήτοι: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Επιμελητήριο Λάρισας, Σύλλογο Χαλβαδοποιών-Ζαχαροπλαστών, καθώς και την Εurobank, χορηγό της εκδήλωσης. Eπίσης, το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων, συλλόγους, φορείς και τοπικούς παραγωγούς για την συμμετοχή τους στην 13η Γιορτή Χαλβά και γενικότερα όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη και άρτια διοργάνωσή της.

1

2

3

4

5

6

133

12

7

 

8

9

10

11