LOADING
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

28 Φεβ

Ημερίδα με θέμα τις εναλλακτικές καλλιέργειες

   Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών με θέμα "Eναλλακτικές καλλιέργειες, όσπρια - πολυετείς θαμνώδεις καλλιέργειες - αρωματικά φυτά προοπτικές στη Θεσσαλία".

   Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι γεωπόνοι του Δήμου Ευαγγελοπούλου Ελένη και Καλφούντζου Παρασκευή.

   Η Άννα Φουλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Πυρηνοκάρπων & Μηλοειδών της Διεύθυνσης Παραγωγής & Αξιοποίησης προϊόντων Δενδροκηπευτικής ΥΠΑΑ&Τ, εισηγήτρια του θέματος "Προωθούμενες καλλιέργειες ΥΠΑΑ&Τ" ανέφερε για τις προωθούμενες εναλλακτικές – συμπληρωματικές καλλιέργειες:
Μύρτιλο (καλλιεργείται στη Δράμα από μια μικρή ομάδα παραγωγών, έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας και συγκομιδής, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταποιείται σε πολλά προϊόντα).
Κρανιά (σε ορεινά και ημιορεινά αγροτεμάχια, αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καρποφορεί το 4ο-5ο έτος).
Ροδιά (καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποφυγή περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχει στην ξηρασία, απαιτείται άρδευση το καλοκαίρι, το ρόδι έχει υψηλή θρεπτική αξία).
Μανιτάρια (έχουν δημιουργηθεί πολλές μονάδες τα τελευταία χρόνια, γνωστές ποικιλίες οι Pleurotus και Agaricus, αξιοποιούνται μικρά αγροτεμάχια και αποθήκες, πλεονεκτεί στο ότι αποδίδει πολύ ικανοποιητικό εισόδημα και έχει υψηλή διατροφική αξία και μειονεκτεί στο μικρό χρόνο συντήρησης νωπού προϊόντος ).
Τρούφα (εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν, αξιοποιεί ορεινά αγροτεμάχια, απαιτεί 6-7-8 χρόνια για να καρποφορήσει, έχει μικρή ζήτηση από Έλληνες καταναλωτές και υψηλό κόστος αγοράς ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου).
Ιπποφαές (ο καρπός έχει πολυάριθμες βιταμίνες, καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών, αντέχει σε πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, χρήση και ως ζωοτροφή).
Goji berry (υπερτροφή, ισχυρό αντιγηραντικό, απαιτεί 1-2 χρόνια για να καρποφορήσει).
Στέβια (περιέχει τρεις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα, αντιγηραντικές ιδιότητες, εύκολη καλλιέργεια, χρήση και ως ζωοτροφή, μελισσοκομικό φυτό, χρήση σε πολλά προϊόντα).
Λαχανευόμενα είδη (ζοχός, γαλατσίδα, κάππαρη, ριζώδης μαϊντανός κ.α., έχουν υψηλή θρεπτική αξία, μεγάλη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες).

   Αναφέρθηκε ότι είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου πριν την επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας που θα στηρίζεται στα ακόλουθα: ακραίες θερμοκρασίες, περιβάλλον, σύσταση εδάφους, διαθέσιμα χρήματα, κόστος καλλιέργειας, κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα, τιμή και τόπος διάθεσης, συνεργασία με άλλους αγρότες και δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιδίωξη είναι η δημιουργία βιώσιμης εκμετάλλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης του ΥΠΑΑ&Τ και ειδικότερα από τα μέτρα: 1.2.1, 1.2.3 Α, 2.1.4.

   Θέμα της εισήγησης του Δρ. Δημητρίου Βλαχοστέργιου, Ερευνητή Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν "Τα όσπρια στη Θεσσαλία (Καλλιέργεια-Έρευνα-Προοπτική)". Ειδικότερα ανέφερε ότι τα όσπρια έχουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλη του κρέατος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καλλιέργειας των οσπρίων στην Ελλάδα είναι η μικρή σε έκταση καλλιέργεια τους, με συνέπεια την ελλειμματική παραγωγή που δεν μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της κατανάλωσης. Επίσης το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, τεχνικά ζητήματα της καλλιέργειας, η διάθεση, η τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος, η διαμόρφωση των καταναλωτικών προτύπων προς την κατεύθυνση της ποιότητας και της επωνυμίας του προϊόντος αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Από τα καλλιεργούμενα όσπρια στη χώρα μας ανέλυσε τη φακή, το ρεβίθι και το φασόλι, αναφέρθηκε στους εχθρούς και τις ασθένειες τους καθώς και στις ποικιλίες – δημιουργίες του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών, γραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Παρουσίασε την ενδεικτική ανάλυση του κόστους παραγωγής τους όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Φακή Ρεβίθι Φασόλι
Καλλιεργιτικές εργασίες (€) 8 10 10
Σπόρος πιστ. (€) 20 32-40 25
Λίπανση (€) 10 10 15
Φυτοπροστασία (€) 10-20 20-30 20-40
Άρδευση (€) 0 0-8 15-25
Συγκομιδή (€) 15 15 15
Συνολικό κόστoς (€) 63-73 87-115 100-130
Παραγωγή (kg/στρ) 120-220 120-240 150-300
Τιμή πώλησης (€/kg) 0,80 1-1,2 1,2-1,6
Εισόδημα (€) 96-176 120-288 180-480
Κέρδος (€) 23-113 5-201 50-380

   Η διαφαινόμενη ανάπτυξη των οσπρίων θα πρέπει να θέσει εξαρχής τα ζητήματα παραγωγής και διάθεσης σε μια σύγχρονη, ορθολογική και επιστημονική βάση αξιοποιώντας τα παρακάτω εργαλεία και τις προοπτικές:
1. Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας εθνικής αγροτικής έρευνας τόσο στον τομέα της δημιουργίας ποικιλιών όσο και σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας που διεξάγεται από το 1933 στην περιοχή της Θεσσαλίας (ΙΚΦ&Β).
2. Οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρηματική συνείδηση σε ατομικό επίπεδο, σε ομάδες παραγωγών ή με τη μορφή της συμβολαιακής γεωργίας.
3. Αξιοποίηση των εθνικών νόμων και των δράσεων της ΕΕ που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Προϊόντων.
4. Έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
5. Αξιοποίηση των οσπρίων στα σχήματα αμειψισποράς, στα προγράμματα μείωσης της αζωτούχου λίπανσης και γενικότερα στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
6. Ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία των οσπρίων παραμένει πάντοτε μια επιλογή για όσους αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν την όρεξη και το μεράκι να εργαστούν σωστά και υπεύθυνα.

   Η 3η εισήγηση των Δρ. Ιωάννη Σπανού και Δρ. Παναγιώτη Πλατή, Ερευνητών Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχε ως θέμα "Εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους και χρυσοφόρα δασοπονικά είδη: Αρώνια, κρανιά, φελλοφρύς: Φυτά με ...χίλιες χρήσεις".
Ανέφεραν τα εξής: Τα νέα είδη που προτείνονται για εναλλακτικές και συμπληρωματικές καλλιέργειες στην χώρα μας κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία 1
Εδώδιμα με φαρμακευτικές ιδιότητες: Αρώνια η μεγαλόκαρπη, Κρανιά, Μύρτιλo, Goji berry, Φραγκοστάφυλο, Ροδιά.
Κατηγορία 2
Ιπποφαές, Αλόη, Κράταιγος, Δεντρολίβανο, Σπαθόχορτο, Δάφνη, Τσαπουρνιά, Σορβιά.
Κατηγορία 3
Θυμάρι, Μελισσόχορτο, Φασκόμηλο, Τσάι, Στέβια.
Κατηγορία 4 Δασοπονικά είδη
1. Καστανιά        5. Φλαμουριά
2. Φουντουκιά    6. Κουκουναριά
3. Καρυδιά         7. Μαύρη Πεύκη
4. Αγριοκερασιά  8. Φελλοφόρος Δρυς
Η Φελλοφόρος Δρυς μαζί με την ελιά και την καστανιά θεωρούνται χρυσοφόρα είδη. Η Φελλοφόρος Δρυς (φελλοφρύς) έχει απαιτήσεις από -15ο έως 45οC, υγρά εδάφη, υψόμετρο 0-700 μ.

 

   Η Δρ. Κατερίνα – Μαργαρίτα Κουκ, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εισηγήτρια του θέματος "Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά" (ΑΦΦ) ανέφερε ότι: Τα Αρωματικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν πτητικές χημικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται ως αρτύματα, μπαχαρικά, αφεψήματα και αρώματα. Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές δράσεις. Τα Φαρμακευτικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν βιοδραστικές (βιολογικά δραστικές) ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική. Στη φύση απειλούνται από υπερσυλλογή. Η καλλιέργεια των ΑΦΦ επιτρέπει την προστασία των φυσικών αποθεμάτων.

   Παρουσίασε τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για την καλλιέργεια των ΑΦΦ: η επιλογή του πολλαπλασιαστικού υλικού (πιστοποιημένο υλικό από σπέρματα ή μοσχεύματα, από εξειδικευμένα φυτώρια ή από ΕΛΓΟ -Δήμητρα), τα είδη των φυτών (ανάλογα με την καταλληλότητα εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες κ.α.), η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση και οι δυνατότητες διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος καθώς και ενδεικτικά οι αποδόσεις και το κόστος ( κόστος ανά φυτό: 0,10-0,25 €, το αρχικό κόστος για φυτικό υλικό εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης και το κόστος αγοράς κάθε φυτού). Επεσήμανε την σημασία της ποιότητας του πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιοποίηση ελληνικών αυτοφυών φυτών και την καταλληλότητα του είδους για την περιοχή της καλλιέργειας. Οι βιολογικές καλλιέργειες προσφέρουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, μεγαλύτερης αξίας από τις συμβατικές καλλιέργειες, ασφαλή για τον καταναλωτή, χωρίς υπολείμματα και είναι φιλικές προς τον παραγωγό και το περιβάλλον. Υπάρχει όμως η ανάγκη για έρευνα αγοράς για την διάθεση του τελικού προϊόντος.

   Στις μονοετείς καλλιέργειες ανέφερε τις: Μάραθος, Άνηθος, Κύμινο, Κορίανδρος και Χαμομήλι. Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας τους είναι: παραγωγή από την 1η χρονιά, μικρός κύκλος ζωής, παράγουν σπόρους, δεν παρουσιάζουν ασθένειες και προσβολή από εχθρούς, αξιοποίηση προϋπάρχοντος εξοπλισμού όπως θεριζοαλωνιστικές και σπαρτικές, αποθήκευση παρόμοια με το σιτάρι, δεν υπάρχει δέσμευση γης για πολλά έτη. Τα μειονεκτήματα είναι η μειωμένη παραγωγή σε ξερικούς αγρούς και το ότι απαιτείται σκάλισμα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων.

   Στις πολυετείς καλλιέργειες είναι η Ρίγανη, το Φασκόμηλο, το Τσάι του βουνού, η Μέντα, η Λεβάντα, ο Βασιλικός και το Δεντρολίβανο. Τα πλεονεκτήματα είναι: η παραγωγή από το 2ο έτος, λιγότερη φροντίδα για τα ζιζάνια, ενδείκνυνται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ο παραγωγός μπορεί να παράγει καινούρια φυτά. Τα μειονεκτήματα είναι: αυξημένα έξοδα το 1ο έτος (για αγορά φυτών, φύτεμα και μικρή παραγωγή) και η απαίτηση για κατάλληλες συνθήκες αποξήρανσης και αποθήκευσης για αποφυγή υγρασίας, φωτός και οσμών. Ειδικότερα για τη ρίγανη: απόδοση 150-300 kg/στρ., τιμή εμπορίου 2-6 €/ kg, έσοδα 300-1800 €/ στρ., περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3-7%. Συνήθως δεν προσβάλλεται από εχθρούς, αποξηραίνεται στο χωράφι, σε ξηραντήρες και σε σκέπαστρα, η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται χωρίς χημικά (με σκάλισμα ή γεωύφασμα). Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για έγκυρη και διαρκή ενημέρωση για το κόστος παραγωγής και τα αναμενόμενα έσοδα, για τα πλεονεκτήματα συνεργασίας ομάδων παραγωγών και για τους τρόπους ελάττωσης του κόστους. Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας και η συνεργασία με ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών για οικονομική αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Σχετικά με την επιδότηση μονάδων παραγωγής αιθέριων ελαίων η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ είναι 40-60% για επενδύσεις από 30.000- 300.000 €. Περισσότερες πληροφορίες στους ιστοτόπους: espa.gr και antagonistikotita.gr.

 

   Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, εισηγητής του θέματος "Προστιθέμενη αξία από αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά" τόνισε ότι κάθε προϊόν πρέπει να έχει διατροφική ταυτότητα και να υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα (που καλλιεργήθηκε, τι περιέχει, τι διαφορά έχει από το προϊόν άλλης χώρας). Για την προώθηση των προϊόντων απαιτείται να γίνουν συνεταιρισμοί Α.Ε.

 

 

 

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

13-12-2019

Δωρεάν εξέταση τεστ Παπ σε γυναίκες στα …

Δωρεάν εξέταση τεστ Παπ σε γυναίκες στα Φάρσαλα.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, στα πλαίσια της συνεργασίας του Παραρτή...

12-12-2019

Στην Βαμβακού ανάβει σήμερα το Χριστουγε…

Στην Βαμβακού ανάβει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σήμερα Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία της Βαμ...

11-12-2019

Δημιουργείται ανεξάρτητος τομέας του ΕΚΑ…

Δημιουργείται ανεξάρτητος τομέας του ΕΚΑΒ στα Φάρσαλα!

  Ιστορικής σημασίας είναι η σημερινή ημέρα για την επαρχία Φαρσ...

11-12-2019

Με εξοπλισμό ενισχύει σχολεία ο δήμος Φα…

Με εξοπλισμό ενισχύει σχολεία ο δήμος Φαρσάλων καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες τους.

  Στην ενίσχυση σχολικών μονάδων της επαρχίας Φαρσάλων με τον ...

10-12-2019

Η Χορωδία του KAΠΗ ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων…

Η Χορωδία του KAΠΗ ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων στην Αγριά Βόλου.

  Η Χορωδία του ΚΑΠΗ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Κοιν...

10-12-2019

Περίσσεψε η… αγάπη στη φιλανθρωπική εκδ…

 Περίσσεψε η… αγάπη στη φιλανθρωπική εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών «Μελίνα»

Ισχυρό μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης έστειλε η μεγάλη συμμετοχή πολι...

10-12-2019

Αναβιώνει το έθιμο των λουκουμάδων στα …

Ο πολιτιστικός σύλλογος ντόπιων επαρχίας Φαρσάλων «ο Ενιπέας» σε συνερ...

07-12-2019

Φαντασμαγορική η εκδήλωση για το άναμμα …

Φαντασμαγορική η εκδήλωση για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στα Φάρσαλα.

Κοσμοσυρροή προκλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Δημαρ...

06-12-2019

Με τη Λίλα Τριάντη ανάβει το Χριστουγενν…

Με τη γνωστή, Φαρσαλινή τραγουδίστρια, Λίλα Τριάντη και άλλες παράλλ...

03-12-2019

Πλούσιο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδ…

Πλούσιο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων στο δήμο Φαρσάλων.

Με δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, η επαρχία Φαρσάλων θ...

30-11-2019

Βανδαλισμοί στον Χριστουγεννιάτικο διάκο…

Βανδαλισμοί στον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο των Φαρσάλων.

Μία δυσάρεστη έκπληξη ανάμενε τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Φ...

25-11-2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συ…

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην επιτροπή ισότητας των φύλων Δήμου Φαρσάλων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        Φάρσαλ...

25-11-2019

Διανομή τροφίμων (ΤΕΒΑ)

Διανομή τροφίμων (ΤΕΒΑ)

            &nb...

25-11-2019

O Δήμαρχος Φαρσάλων με τη διοίκηση της …

Για τις προοπτικές και τα προβλήματα στον αθλητισμό συζήτησαν σε σύσ...

20-11-2019

Στις αρχές του 2020 θα παραδοθεί προς χρ…

  Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον εντετα...

19-11-2019

Το δικό του λαχανόκηπο απέκτησε το 2ο Νη…

Το δικό του λαχανόκηπο απέκτησε το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων

Τον δικό του λαχανόκηπο απέκτησε το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, μετά απ...

19-11-2019

Παιδίατρο και υπηρεσίες φύλαξης αποκτά τ…

Παιδίατρο και υπηρεσίες φύλαξης αποκτά το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων

 Εντείνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία τομέα του ΕΚΑΒ στ...

17-11-2019

Στα Φάρσαλα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μ…

Στα Φάρσαλα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη-Ανακοίνωσε την αναστήλωση του αρχαίου τείχους της πόλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Σημαντικές ανακοινώσεις πραγματοποίησε την Παρασ...

13-11-2019

Eορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου

Eορτασμός της επετείου  του Πολυτεχνείου

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε στον εορτ...

11-11-2019

O Δήμος Φρασάλων βελτιώνει την πρόσβαση …

O Δήμος Φρασάλων βελτιώνει την πρόσβαση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή του Σταυρού.

Στη βελτίωση και ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού από τον Σταυρό μέχ...

06-11-2019

Ημερίδα στα Φάρσαλα για τις Ανανεώσιμες …

Ημερίδα στα Φάρσαλα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε αγροτικές περιοχές

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, πραγματ...

05-11-2019

Στενότερη συνεργασία προς όφελος της κοι…

Στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δήμου Φαρσάλων και της Μητρ...

04-11-2019

Εκπαιδευτικές ημερίδες για τις Ανανεώσιμ…

Εκπαιδευτικές ημερίδες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα ΚΔΑΠ Φαρσάλων και Βασιλή.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο...

04-11-2019

Δήμαρχος Φαρσάλων :Να γίνει αθλητική πρέ…

Δήμαρχος Φαρσάλων :Να γίνει αθλητική πρέσβειρα των Φαρσάλων διεθνώς, η πρωταθλήτρια Κρίστυ Αναγνωστοπούλου.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τη δέσμευση πως ο δήμος Φαρσάλων θα κατα...

04-11-2019

Παρουσιάστηκε στα Φάρσαλα το νέο βιβλίο …

Παρουσιάστηκε στα Φάρσαλα το νέο βιβλίο του Ιωάννη Φίκα «Οι Μύθοι του αρχαίου κόσμου»

Το νέο βιβλίο του Φαρσαλινού Ιωάννη Φίκα που τιτλοφορείται «Οι Μύθοι...

25-10-2019

Εφαρμογές των ΑΠΕ σε αγροτικές περιοχές …

Εφαρμογές των ΑΠΕ σε αγροτικές περιοχές (βιομάζα, γεωθερμία) και η ένταξή τους σε μικροδίκτυα.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το ΚΑΠΕ και ο Δήμος Φαρσάλωνσυνδιοργανώνουν ημερί...

21-10-2019

Εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της…

Εορταστικές εκδηλώσεις  της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣας προσκαλούμε να παραστεί...

14-10-2019

O δήμαρχος Φαρσάλων στην Ευρωπαϊκή Εβδομ…

O δήμαρχος Φαρσάλων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλες.

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλε...

14-10-2019

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα …

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα "PEGASUS"

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο ...

07-10-2019

Με σημαντικό εθελοντικό «αποτύπωμα» για …

  Ο δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων πρ...

04-10-2019

Ευχαριστήριο μήνυμα

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Ο Δήμος Φαρσάλων και ο Οργανισμός Πολιτισ...

03-10-2019

Στα Φάρσαλα διεξήχθη ένα από τα μεγαλύτε…

Στα Φάρσαλα διεξήχθη ένα από τα μεγαλύτερα σκακιστικά ραντεβού της Ελλάδας.

Στα Φάρσαλα διεξήχθη ένα από τα μεγαλύτερα σκακιστικά ραντεβού της Ε...

03-10-2019

Καθαρισμός της περιφερειακής οδού κοντά …

Καθαρισμός της περιφερειακής οδού κοντά στον οικισμό των ΡΟΜΑ προχώρησε ο δήμος Φαρσάλων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στον καθαρισμό της περιφερειακής οδού η οποία εφάπτετα...

03-10-2019

14η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα

14η Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της 14ης Γιορτής Χ...

Διαδραστικός χάρτης

banner

Επιλογή Γλώσσας

 

 

jul


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες657344

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz