LOADING
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

28 Φεβ

Ημερίδα με θέμα τις εναλλακτικές καλλιέργειες

   Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών με θέμα "Eναλλακτικές καλλιέργειες, όσπρια - πολυετείς θαμνώδεις καλλιέργειες - αρωματικά φυτά προοπτικές στη Θεσσαλία".

   Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι γεωπόνοι του Δήμου Ευαγγελοπούλου Ελένη και Καλφούντζου Παρασκευή.

   Η Άννα Φουλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Πυρηνοκάρπων & Μηλοειδών της Διεύθυνσης Παραγωγής & Αξιοποίησης προϊόντων Δενδροκηπευτικής ΥΠΑΑ&Τ, εισηγήτρια του θέματος "Προωθούμενες καλλιέργειες ΥΠΑΑ&Τ" ανέφερε για τις προωθούμενες εναλλακτικές – συμπληρωματικές καλλιέργειες:
Μύρτιλο (καλλιεργείται στη Δράμα από μια μικρή ομάδα παραγωγών, έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας και συγκομιδής, ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταποιείται σε πολλά προϊόντα).
Κρανιά (σε ορεινά και ημιορεινά αγροτεμάχια, αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, καρποφορεί το 4ο-5ο έτος).
Ροδιά (καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποφυγή περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχει στην ξηρασία, απαιτείται άρδευση το καλοκαίρι, το ρόδι έχει υψηλή θρεπτική αξία).
Μανιτάρια (έχουν δημιουργηθεί πολλές μονάδες τα τελευταία χρόνια, γνωστές ποικιλίες οι Pleurotus και Agaricus, αξιοποιούνται μικρά αγροτεμάχια και αποθήκες, πλεονεκτεί στο ότι αποδίδει πολύ ικανοποιητικό εισόδημα και έχει υψηλή διατροφική αξία και μειονεκτεί στο μικρό χρόνο συντήρησης νωπού προϊόντος ).
Τρούφα (εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν, αξιοποιεί ορεινά αγροτεμάχια, απαιτεί 6-7-8 χρόνια για να καρποφορήσει, έχει μικρή ζήτηση από Έλληνες καταναλωτές και υψηλό κόστος αγοράς ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου).
Ιπποφαές (ο καρπός έχει πολυάριθμες βιταμίνες, καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών, αντέχει σε πολύ χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, χρήση και ως ζωοτροφή).
Goji berry (υπερτροφή, ισχυρό αντιγηραντικό, απαιτεί 1-2 χρόνια για να καρποφορήσει).
Στέβια (περιέχει τρεις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα, αντιγηραντικές ιδιότητες, εύκολη καλλιέργεια, χρήση και ως ζωοτροφή, μελισσοκομικό φυτό, χρήση σε πολλά προϊόντα).
Λαχανευόμενα είδη (ζοχός, γαλατσίδα, κάππαρη, ριζώδης μαϊντανός κ.α., έχουν υψηλή θρεπτική αξία, μεγάλη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες).

   Αναφέρθηκε ότι είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου πριν την επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας που θα στηρίζεται στα ακόλουθα: ακραίες θερμοκρασίες, περιβάλλον, σύσταση εδάφους, διαθέσιμα χρήματα, κόστος καλλιέργειας, κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα, τιμή και τόπος διάθεσης, συνεργασία με άλλους αγρότες και δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιδίωξη είναι η δημιουργία βιώσιμης εκμετάλλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης του ΥΠΑΑ&Τ και ειδικότερα από τα μέτρα: 1.2.1, 1.2.3 Α, 2.1.4.

   Θέμα της εισήγησης του Δρ. Δημητρίου Βλαχοστέργιου, Ερευνητή Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν "Τα όσπρια στη Θεσσαλία (Καλλιέργεια-Έρευνα-Προοπτική)". Ειδικότερα ανέφερε ότι τα όσπρια έχουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας εφάμιλλη του κρέατος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καλλιέργειας των οσπρίων στην Ελλάδα είναι η μικρή σε έκταση καλλιέργεια τους, με συνέπεια την ελλειμματική παραγωγή που δεν μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της κατανάλωσης. Επίσης το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σχέση με τις τιμές παραγωγού, τεχνικά ζητήματα της καλλιέργειας, η διάθεση, η τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος, η διαμόρφωση των καταναλωτικών προτύπων προς την κατεύθυνση της ποιότητας και της επωνυμίας του προϊόντος αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Από τα καλλιεργούμενα όσπρια στη χώρα μας ανέλυσε τη φακή, το ρεβίθι και το φασόλι, αναφέρθηκε στους εχθρούς και τις ασθένειες τους καθώς και στις ποικιλίες – δημιουργίες του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών, γραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Παρουσίασε την ενδεικτική ανάλυση του κόστους παραγωγής τους όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

 

Φακή Ρεβίθι Φασόλι
Καλλιεργιτικές εργασίες (€) 8 10 10
Σπόρος πιστ. (€) 20 32-40 25
Λίπανση (€) 10 10 15
Φυτοπροστασία (€) 10-20 20-30 20-40
Άρδευση (€) 0 0-8 15-25
Συγκομιδή (€) 15 15 15
Συνολικό κόστoς (€) 63-73 87-115 100-130
Παραγωγή (kg/στρ) 120-220 120-240 150-300
Τιμή πώλησης (€/kg) 0,80 1-1,2 1,2-1,6
Εισόδημα (€) 96-176 120-288 180-480
Κέρδος (€) 23-113 5-201 50-380

   Η διαφαινόμενη ανάπτυξη των οσπρίων θα πρέπει να θέσει εξαρχής τα ζητήματα παραγωγής και διάθεσης σε μια σύγχρονη, ορθολογική και επιστημονική βάση αξιοποιώντας τα παρακάτω εργαλεία και τις προοπτικές:
1. Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας εθνικής αγροτικής έρευνας τόσο στον τομέα της δημιουργίας ποικιλιών όσο και σε θέματα τεχνικής καλλιέργειας που διεξάγεται από το 1933 στην περιοχή της Θεσσαλίας (ΙΚΦ&Β).
2. Οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρηματική συνείδηση σε ατομικό επίπεδο, σε ομάδες παραγωγών ή με τη μορφή της συμβολαιακής γεωργίας.
3. Αξιοποίηση των εθνικών νόμων και των δράσεων της ΕΕ που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Προϊόντων.
4. Έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
5. Αξιοποίηση των οσπρίων στα σχήματα αμειψισποράς, στα προγράμματα μείωσης της αζωτούχου λίπανσης και γενικότερα στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
6. Ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία των οσπρίων παραμένει πάντοτε μια επιλογή για όσους αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν την όρεξη και το μεράκι να εργαστούν σωστά και υπεύθυνα.

   Η 3η εισήγηση των Δρ. Ιωάννη Σπανού και Δρ. Παναγιώτη Πλατή, Ερευνητών Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχε ως θέμα "Εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους και χρυσοφόρα δασοπονικά είδη: Αρώνια, κρανιά, φελλοφρύς: Φυτά με ...χίλιες χρήσεις".
Ανέφεραν τα εξής: Τα νέα είδη που προτείνονται για εναλλακτικές και συμπληρωματικές καλλιέργειες στην χώρα μας κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία 1
Εδώδιμα με φαρμακευτικές ιδιότητες: Αρώνια η μεγαλόκαρπη, Κρανιά, Μύρτιλo, Goji berry, Φραγκοστάφυλο, Ροδιά.
Κατηγορία 2
Ιπποφαές, Αλόη, Κράταιγος, Δεντρολίβανο, Σπαθόχορτο, Δάφνη, Τσαπουρνιά, Σορβιά.
Κατηγορία 3
Θυμάρι, Μελισσόχορτο, Φασκόμηλο, Τσάι, Στέβια.
Κατηγορία 4 Δασοπονικά είδη
1. Καστανιά        5. Φλαμουριά
2. Φουντουκιά    6. Κουκουναριά
3. Καρυδιά         7. Μαύρη Πεύκη
4. Αγριοκερασιά  8. Φελλοφόρος Δρυς
Η Φελλοφόρος Δρυς μαζί με την ελιά και την καστανιά θεωρούνται χρυσοφόρα είδη. Η Φελλοφόρος Δρυς (φελλοφρύς) έχει απαιτήσεις από -15ο έως 45οC, υγρά εδάφη, υψόμετρο 0-700 μ.

 

   Η Δρ. Κατερίνα – Μαργαρίτα Κουκ, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εισηγήτρια του θέματος "Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά" (ΑΦΦ) ανέφερε ότι: Τα Αρωματικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν πτητικές χημικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται ως αρτύματα, μπαχαρικά, αφεψήματα και αρώματα. Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές δράσεις. Τα Φαρμακευτικά φυτά είναι φυτά που περιέχουν βιοδραστικές (βιολογικά δραστικές) ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική. Στη φύση απειλούνται από υπερσυλλογή. Η καλλιέργεια των ΑΦΦ επιτρέπει την προστασία των φυσικών αποθεμάτων.

   Παρουσίασε τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για την καλλιέργεια των ΑΦΦ: η επιλογή του πολλαπλασιαστικού υλικού (πιστοποιημένο υλικό από σπέρματα ή μοσχεύματα, από εξειδικευμένα φυτώρια ή από ΕΛΓΟ -Δήμητρα), τα είδη των φυτών (ανάλογα με την καταλληλότητα εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες κ.α.), η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση και οι δυνατότητες διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος καθώς και ενδεικτικά οι αποδόσεις και το κόστος ( κόστος ανά φυτό: 0,10-0,25 €, το αρχικό κόστος για φυτικό υλικό εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης και το κόστος αγοράς κάθε φυτού). Επεσήμανε την σημασία της ποιότητας του πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιοποίηση ελληνικών αυτοφυών φυτών και την καταλληλότητα του είδους για την περιοχή της καλλιέργειας. Οι βιολογικές καλλιέργειες προσφέρουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, μεγαλύτερης αξίας από τις συμβατικές καλλιέργειες, ασφαλή για τον καταναλωτή, χωρίς υπολείμματα και είναι φιλικές προς τον παραγωγό και το περιβάλλον. Υπάρχει όμως η ανάγκη για έρευνα αγοράς για την διάθεση του τελικού προϊόντος.

   Στις μονοετείς καλλιέργειες ανέφερε τις: Μάραθος, Άνηθος, Κύμινο, Κορίανδρος και Χαμομήλι. Τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας τους είναι: παραγωγή από την 1η χρονιά, μικρός κύκλος ζωής, παράγουν σπόρους, δεν παρουσιάζουν ασθένειες και προσβολή από εχθρούς, αξιοποίηση προϋπάρχοντος εξοπλισμού όπως θεριζοαλωνιστικές και σπαρτικές, αποθήκευση παρόμοια με το σιτάρι, δεν υπάρχει δέσμευση γης για πολλά έτη. Τα μειονεκτήματα είναι η μειωμένη παραγωγή σε ξερικούς αγρούς και το ότι απαιτείται σκάλισμα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων.

   Στις πολυετείς καλλιέργειες είναι η Ρίγανη, το Φασκόμηλο, το Τσάι του βουνού, η Μέντα, η Λεβάντα, ο Βασιλικός και το Δεντρολίβανο. Τα πλεονεκτήματα είναι: η παραγωγή από το 2ο έτος, λιγότερη φροντίδα για τα ζιζάνια, ενδείκνυνται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα, ο παραγωγός μπορεί να παράγει καινούρια φυτά. Τα μειονεκτήματα είναι: αυξημένα έξοδα το 1ο έτος (για αγορά φυτών, φύτεμα και μικρή παραγωγή) και η απαίτηση για κατάλληλες συνθήκες αποξήρανσης και αποθήκευσης για αποφυγή υγρασίας, φωτός και οσμών. Ειδικότερα για τη ρίγανη: απόδοση 150-300 kg/στρ., τιμή εμπορίου 2-6 €/ kg, έσοδα 300-1800 €/ στρ., περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3-7%. Συνήθως δεν προσβάλλεται από εχθρούς, αποξηραίνεται στο χωράφι, σε ξηραντήρες και σε σκέπαστρα, η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται χωρίς χημικά (με σκάλισμα ή γεωύφασμα). Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για έγκυρη και διαρκή ενημέρωση για το κόστος παραγωγής και τα αναμενόμενα έσοδα, για τα πλεονεκτήματα συνεργασίας ομάδων παραγωγών και για τους τρόπους ελάττωσης του κόστους. Η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας και η συνεργασία με ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών για οικονομική αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Σχετικά με την επιδότηση μονάδων παραγωγής αιθέριων ελαίων η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ είναι 40-60% για επενδύσεις από 30.000- 300.000 €. Περισσότερες πληροφορίες στους ιστοτόπους: espa.gr και antagonistikotita.gr.

 

   Ο Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, εισηγητής του θέματος "Προστιθέμενη αξία από αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά" τόνισε ότι κάθε προϊόν πρέπει να έχει διατροφική ταυτότητα και να υπάρχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα (που καλλιεργήθηκε, τι περιέχει, τι διαφορά έχει από το προϊόν άλλης χώρας). Για την προώθηση των προϊόντων απαιτείται να γίνουν συνεταιρισμοί Α.Ε.

 

 

 

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

19-07-2019

Πολιτιστικός Αύγουστος 2019

Πολιτιστικός Αύγουστος 2019

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλλη...

16-07-2019

Επίσκεψη Δημάρχου Άρη Καραχάλιου στο Ναρ…

Επίσκεψη Δημάρχου Άρη Καραχάλιου στο Ναρθάκι

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, συνοδευόμενος από την Ειδική Συνε...

15-07-2019

Yπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθ…

Yπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την υλοποίηση του έργου Αστικές Αναπλάσεις στην περιοχή του 1ου ΓΕΛ Φαρσάλων

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 , ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος μετέ...

15-07-2019

Επίσκεψη των Margriet Haagsma και Σοφίας…

Επίσκεψη των Margriet Haagsma και Σοφίας Καραπάνου στον Δήμαρχο Φαρσάλων

  Οι Διευθύντριες του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος του ...

15-07-2019

Υπογραφές συμβάσεων για την υλοποίηση τρ…

Υπογραφές συμβάσεων για την υλοποίηση τριών (3) νέων έργων

α) Υποδομές Φυσικού Αερίου Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε σύμ...

15-07-2019

Ένταξη του έργου Ενεργειακή Αναβάθμιση Δ…

Ένταξη του έργου Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Ειδική Γραμματέας ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα ενέκρινε την ...

15-07-2019

Αρχαίο αγαλμάτιο στον Πύργο Καραμίχου

Αρχαίο αγαλμάτιο στον Πύργο Καραμίχου

Μαρμάρινο αγαλματίδιο γυναικείας θεότητας, που πιθανά χρονολογείται στ...

15-07-2019

Έναρξη εργασιών στον Πύργο Καραμίχου

Έναρξη εργασιών στον Πύργο Καραμίχου

Ένας μακρύς δρόμος εντατικών, απαιτητικών και σύνθετων ενεργειών, που ...

15-07-2019

2ο Διακρατικό Συνέδριο Δράσεων κατά της …

2ο Διακρατικό Συνέδριο Δράσεων κατά της Κλιματικής Αλλαγής στην Σύρο (25-27.6.2019)

  Το τριήμερο 25-27 Ιουνίου 2019, διοργανώθηκε στη Σύρο (Γαλησ...

08-07-2019

Συμμετοχή του Δήμου Φαρσάλων στην 1η Συν…

Συμμετοχή του Δήμου Φαρσάλων στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Δικτύου EURoma, 27-28 Ιουνίου στην Αθήνα

Η 1η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη...

02-07-2019

Καλοκαιρινές γιορτές ΚΔΑΠ

Καλοκαιρινές γιορτές ΚΔΑΠ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι καλοκαιρινές γιορτές των τεσσάρων ΚΔΑΠ ...

20-06-2019

Πύργος Καραμίχου – Υπογραφή σύμβασης του…

Πύργος Καραμίχου – Υπογραφή σύμβασης του έργου "Στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα"

Έπειτα από διεργασίες και ενέργειες που άρχισαν το έτος 2012 και διήρκ...

20-06-2019

Υπογραφές συμβάσεων έργων στην πόλη των …

Υπογραφές συμβάσεων έργων στην πόλη των Φαρσάλων

• 1ο έργο: "Αστικές αναπλάσεις πόλεως Φαρσάλων ΙΙ (Ο.Τ. Γ 305 Ε και Ο....

20-06-2019

Χρηματικοί Έπαινοι Αριστείας Κυζερίδη 20…

Χρηματικοί Έπαινοι Αριστείας Κυζερίδη 2019

  Ο πρ. διπλωμάτης καθηγητής Δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης και ο Δήμ...

19-06-2019

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτ…

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων - ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Δήμος Φαρσάλων υπέβαλε πρόταση και εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗ...

19-06-2019

Οικισμός Ρομά Φαρσάλων: έκδοση ΚΥΑ για τ…

Οικισμός Ρομά Φαρσάλων: έκδοση ΚΥΑ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημιουργίας του οικισμού

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Φαρσάλων με την Ειδική Γραμματ...

18-06-2019

1η Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών ΚΑΠΗ

1η Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών ΚΑΠΗ

  Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του...

18-06-2019

Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτι…

Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσαλα

  Η φημισμένη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, το βράδυ της περασμέ...

18-06-2019

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβ…

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Ανέργων του Δήμου Φαρσάλων

  «Νέες τεχνολογίες κατά την αναζήτηση εργασίας: Η περίπτωση...

13-06-2019

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, σ…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

Ένατη θεματική ενότητα των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην Ψυχολογία και σ...

13-06-2019

Ετήσιες καλοκαιρινές γιορτές των ΚΔΑΠ Δή…

Ετήσιες καλοκαιρινές γιορτές των ΚΔΑΠ Δήμου Φαρσάλων

  Τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ του Δήμου μας θα ...

13-06-2019

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσ…

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσαλα

    "Απόβαση" της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρ...

11-06-2019

Διανομή Τροφίμων (ΤΕΒΑ)

Διανομή Τροφίμων (ΤΕΒΑ)

                   &...

11-06-2019

Πρωτάθλημα 5x5 από τον ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

Πρωτάθλημα 5x5 από τον ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλλ...

05-06-2019

Ορμάν Μαγούλα 2019-Εκδηλώσεις τιμής και …

Ορμάν Μαγούλα 2019-Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

  Ο Δήμος Φαρσάλων τέλεσε την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, για την ε...

05-06-2019

Μήνυμα Δημάρχου για τις Πανελλαδικές Εξε…

Μήνυμα Δημάρχου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019

  Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο πρώτος μεγάλος αγώνας των νέων γι...

04-06-2019

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, σ…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

  Ένατη θεματική ενότητα των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην Ψυχολ...

31-05-2019

Ρύθμιση 100 δόσεων των οφειλών προς τη Δ…

Ρύθμιση 100 δόσεων των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΦ

     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣΦΑΡΣΑΛΩΝΤη...

31-05-2019

Ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης των…

Ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης των Φαρσάλων - Υπογραφή σύμβασης

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, μεταξύ του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου...

31-05-2019

Πρόγραμμα BEACON - προβολή του Δήμου Φαρ…

Πρόγραμμα BEACON - προβολή του Δήμου Φαρσάλων

  Το Πρόγραμμα BEACON - Bridging European and Local Climate Ac...

29-05-2019

Αναπλάσεις πλατειών στις Κοινότητες: Υπέ…

Αναπλάσεις πλατειών στις Κοινότητες: Υπέρειας, Χαλκιάδων, Ρήγαιου, Βασιλικών και της Τρίγωνης Πλατείας Φαρσάλων

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εργολαβίας "Κατασκευής πλατειών και βελτίωσ...

29-05-2019

Κατασκευή νέας κερκίδας στο στάδιο της Β…

Κατασκευή νέας κερκίδας στο στάδιο της Βαμβακούς

Κατασκευάστηκε νέα κερκίδα στο στάδιο της Βαμβακούς, που αποτελείται ε...

29-05-2019

Συντήρηση και αποκατάσταση των οδοστρωμά…

Συντήρηση και αποκατάσταση των οδοστρωμάτων των Τ.Κ. Σταυρού, Ανωχωρίου, Κατωχωρίου, Βασιλί, Ευυδρίου και στον οικισμό Θωμαΐδη

Συνεχίζεται η συστηματική συντήρηση και αποκατάσταση των οδοστρωμάτων ...

28-05-2019

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Ορμάν Μ…

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Ορμάν Μαγούλα

  Πρόσκληση Ο Δήμαρχος Φαρσάλων, τα μέλη του Δημοτικού Συμβου...

23-05-2019

Αναγνώριση της προσφοράς του Δήμου Φαρσά…

Αναγνώριση της προσφοράς του Δήμου Φαρσάλων από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα

Ο Δήμος Φαρσάλων έλαβε από την οργανωτική επιτροπή των πανελληνίων ε...

23-05-2019

Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Φαρσάλων

Ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο Φαρσάλων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝΚΑΙ ...

Διαδραστικός χάρτης

banner

Επιλογή Γλώσσας

 

 

jul


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες574109

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz