ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Π.Ε ΛΑΡΙΣΑΣ
Τμήμα: Ζωικής Παραγωγής
Πληροφορίες: Δέσποινα Κιτσικούδη
Ταχ. Δ/νση:Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου
ΤΚ 41335 Λάρισα
Τηλ.: 2413511136
Λάρισα, 2 /12/2020
Αρ. πρωτ.: 340538
ΔΕΛΤΙΟ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, ότι έχουν καταρτιστεί οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2020.
Καλούνται οι κτηνοτρόφοι των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, έως 31/12/2020, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή έτους 2020.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2021, (δικαίωμα ένστασης) σύμφωνα με το άρθρο 3 της αρ. 915/69142/12-5-2018 ΥΑ.
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν αυτά, καλούνται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2021 για την εξυπηρέτησή τους να προβούν μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας με το αρμόδιο Τμήμα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου στο τηλ. 2413511136 καθώς και στο email.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. πληροφορίες κ. Δέσποινα Κιτσικούδη έως 31/12/2020.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΣ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφε-ρειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Δεδομένου ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (τα οποία θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) είναι σημαντικός παράγοντας ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, προκειμένου να καταστρέφεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού των διαχειμαζόντων εντόμων. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής των νέων βαμβακοφυτειών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και την πληθυσμιακή μείωση του πράσινου σκουλη-κιού, η Υπηρεσία μας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς μετά τη συγκομιδή, να προβαίνουν σε στελεχοκοπή και ακολούθως σε άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) σε βάθος 20-25 εκατοστών, ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση στο έδαφος των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με αποτέλεσμα την:
1. άμεση καταστροφή των νυμφών,
2. μεταφορά των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθή-κες,
3. μεταφορά των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων (πεταλούδων) στην επιφάνεια του εδάφους και
4. καταστροφή των στοών εξόδου των ενηλίκων με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων στην επιφάνεια του εδάφους.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείνα-ντα καρύδια (και στους σπόρους) και βαμβακοστελέχη, όπως επίσης και σε ρωγμές του εδάφους. Για τον λόγο αυτό, όπως και στην περίπτωση του πράσινου, έτσι και στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άροση ενσωμάτωσης (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού.
Η Υπηρεσία μας επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως η χρήση ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιερ-γητικών πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα προκύψει απ' τη μειωμένη χρήση των εντομοκτόνων που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Βόλου) ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
To Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Φαρσάλων σας ενημερώνει ότι τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων, σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες διαφόρων καλλιεργειών θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr - Αγρότης-Επιχειρηματίας - Γεωργικές Προειδοποιήσεις – Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
16-01-2021
Ο Δήμος Φαρσάλων στο πλαίσιο αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων...
15-01-2021
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του ...
15-01-2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από το γραφείο τύπου του δήμου Φαρσάλω...
14-01-2021
Στην τοποθέτηση μεταλλικού οικίσκου στο Κέντρο Υγείας της πόλης, προ...
14-01-2021
14-01-2021
Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει του προαναγγελθέντος ...
12-01-2021
Δελτίο Τύπου Υπογράφεται η σύμβαση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση το...
12-01-2021
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗ...
07-01-2021
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής εκκλησιάστηκε σήμερ...
05-01-2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαζικός δειγματοληπτικός έλεγχο για κορωνοιό μέσω της ...
04-01-2021
Μαζικός δειγματοληπτικός έλεγχο για κορωνοιό μέσω της δράσης «drive ...
31-12-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο ...
28-12-2020
Στην ψηφιακή εποχή της εξυπηρέτησης των πολιτών μπαίνει ο Δήμο...
21-12-2020
Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν την ταχεία εξέταση ανίχνευσης...
19-12-2020
Πλήθος παρεμβάσεων που αφορούν τη συντήρηση διαφόρων υποδομών σε έξι...
17-12-2020
Σε εκτεταμένες βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο της πόλης των Φαρσάλων πρ...
14-12-2020
Σε εκτεταμένες εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού προχώρησαν στο ...
10-12-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε εκτεταμένες εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού π...
09-12-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στην υπογραφή δύο συμβάσεων έργων για την αποκατάσταση...
08-12-2020
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων και ειδών καθαριότητας ...
07-12-2020
Στη διαμόρφωση δύο νέων χώρων στάθμευσης σε ισάριθμες εισόδους της π...
04-12-2020
Με ικανοποιητική συμμετοχή εξελίσσεται η δειγματοληψία από κλιμάκιο ...
04-12-2020
Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες με στόχο τον πλήρη καθαρισμό της Υπέρ...
02-12-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν την ταχεία εξ...
29-11-2020
Ο Δήμος Φαρσάλων ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακ...
27-11-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε εκτεταμένη απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, π...
26-11-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νέο γύρο απολυμάνσεων πραγματοποίησε τ...
25-11-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένα σημαντικό βήμα για την εκπόνηση του Σχεδίο...
19-11-2020
Σε μία κίνηση με ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα προχώρησε το Εργ...
19-11-2020
Να μην αποδυναμωθεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί με ιατρικό και νοση...
19-11-2020
Παράλληλα με τη διαρκή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες το...
17-11-2020
Στεφάνι για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσε στο ...
17-11-2020
Με ικανοποιητική συμμετοχή πολιτών εξελίσσεται στα Φάρσαλα ο μαζικός...
13-11-2020
Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν την ταχεία εξέταση ανίχνευσ...
13-11-2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε εκτεταμένους καθαρισμούς όλων των υ...
12-11-2020
Σε νέα απολύμανση όλων των κτηρίων όπου στεγάζονται σχολικές μ...
Τηλ. 24913 50100
Fax 24910 23914
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.