LOADING
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

A+ A A-
02 Μαϊ

Συνέντευξη του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου στην εφημερίδα Νέα Φάρσαλα - 19 Απριλίου 2019 (Α΄ μέρος)

sinenteuksi1a

sinenteuksi2sinenteuksi3

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του συνδυασμού "Φαρσάλων Όραμα" και επ' ευκαιρίας της εκ νέου διεκδίκησης ψήφου εμπιστοσύνης στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου, προχωρούμε σε μία συνέντευξη με τον αρχηγό του συνδυασμού και νυν Δήμαρχο κ. Άρη Καραχάλιο εφ' όλης της ύλης.
Στην εν λόγω συνέντευξη θα καλύψουμε εν μέρει την πρώτη θητεία, αλλά κυρίως τη δεύτερη, διάρκειας 5 ετών με όλο το φάσμα των έργων και δράσεων του Δήμου, οπότε η συνέντευξη θα δημοσιευθεί τμηματικά, καθώς θα καυτηριάσουμε και θα αναπτύξουμε τα φλέγοντα ζητήματα των συμπολιτών μας με ερωτήσεις και διευκρινήσεις από τον πλέον αρμόδιο. Στη σημερινή έκδοση παρουσιάζουμε μία σειρά ερωτήσεων που αφορούν τα έργα στην επαρχία μας.
Κύριε Δήμαρχε, αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μετά από αρκετά χρόνια μας παραθέτετε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης και σας ενημερώνουμε ότι ως πολίτες αυτής της περιοχής πρόκειται να προβούμε σε μία σειρά ερωτήσεων στις οποίες ενσωματώνονται πολλά ερωτήματα των ίδιων των δημοτών για τα έργα στον τόπο.


Ως γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες, το καθαρό πόσιμο νερό υπήρξε και υπάρχει ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας μας. Πείτε μας σας παρακαλώ, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή γίνονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας σας θητείας, για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος;
Απ' αρχής ξεκαθαρίζω δύο πράγματα: Αφενός ότι το υδρευτικό νερό στο Δήμο μας δεν είναι ένα αλλά είκοσι εννέα διαφορετικά και αφετέρου το διατιθέμενο από τη ΔΕΥΑΦ νερό είναι καθαρό, κατάλληλο και πόσιμο, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Σε αρκετές δε κοινότητες είναι άριστο, ενώ στην πόλη έχει μεν αυξημένα νιτρικά ιόντα, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Συγκεκριμένα ενώ το όριο καταλληλότητας είναι πάνω από 50mg/l το νερό της πόλης μας είναι στα 40mg/l.Τούτο σαφέστατα σημαίνει ότι είναι κατάλληλο προς πόση και δε δημιουργεί προβλήματα. Βεβαίως δεν είναι το ιδανικό ή το άριστο, όμως σαφώς δεν είναι ακατάλληλο. Προς γνώση των αναγνωστών σημειώνω ότι στο νερό της Λάρισας τα νιτρικά κυμαίνονται σε 26mg/l.
Στη διάρκεια της θητείας μας έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες προς επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης μας:
Κατά πρώτον: μελέτη αγωγού μεταφοράς νερού 9,5 Km από γεώτρηση στον Άγιο Γεώργιο, η οποία εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, διανοίχθηκε γεώτρηση με πολύ καλά ποιοτικά αποτελέσματα (9 mg/l) αλλά πολύ μικρή παροχή γεώτρησης (60 Km/ώρα) που καθιστούσε ατελέσφορο το αποτέλεσμα του έργου, με συνέπεια την απένταξή του.
Κατά δεύτερον: εργασίες επισκευής του παλαιού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Σκοπιάς, μήκους 42 Km οι οποίες εκτελέσθηκαν από την κορυφαία κατασκευαστική εταιρία του τόπου μας, αλλά μετά από εργασίες και επίλυση τεχνικών προβλημάτων επί τριετία (2015-2018) και ενώ ο αγωγός επισκευάσθηκε σε μήκος 20 χιλιομέτρων και το νερό έφτασε μέχρι τις ανατολικές παρυφές του Ναρθακίου ανέκυψαν ανεπίλυτα τεχνικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών, με συνέπεια το «πάγωμα» του έργου.
Κατά τρίτον: η ΔΕΥΑΦ ήδη προμηθεύτηκε σύστημα απονιτροποίησης των αντλούμενων νερών μίας γεώτρησης στην περιοχή του Σ.Σ Φαρσάλων, το οποίο εγκαταστάθηκε και η παροχή 40 κ.μ/ωριαίως παραδίδεται στις δεξαμενές της πόλης με μηδενική ποσότητα νιτρικών (0 νιτρικά/lt). Αυτό το ολοκάθαρο νερό αναμειγνύεται με την παροχή των άλλων δύο γεωτρήσεων και ήδη το καθαρό μείγμα κυκλοφορεί στο δίκτυο της πόλης και διατίθεται στους καταναλωτές.
Κατά τέταρτον: η ΔΕΥΑΦ έχει ήδη εκπονήσει δύο νέες μελέτες αγωγών μεταφοράς νερού υδρεύσεως και είναι σε θέση να διεκδικήσει άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς εκτέλεση των έργων .Συγκεκριμένα: μία μελέτη μεταφοράς νερού από νέες γεωτρήσεις στην περιοχή Βρυσιών, με αγωγό 9 Km παράλληλα του εθνικού οδικού δικτύου, με προϋπολογισμό €1,5 εκατ. Πλέον Φ.Π.Α και δεύτερη μελέτη μεταφοράς νερού από τις πηγές Σκοπιάς με νέο αγωγό μήκους 29 Km, παράλληλα του οδικού δικτύου, με προϋπολογισμό €4 εκατ. πλέον Φ.Π.Α. Οι μελέτες αυτές ανατέθηκαν σε ιδιωτικό εξειδικευμένο γραφείο μελετών υδραυλικών έργων, έχουν ολοκληρωθεί και παραδόθηκαν-παραλήφθηκαν από τη ΔΕΥΑΦ, με συνέπεια να είμαστε σε αναμονή έκδοσης οποιουδήποτε χρηματοδοτικού προγράμματος, είτε από την Περιφέρεια είτε από Υπουργείο (Υποδομών, Οικονομίας ή Εσωτερικών) για την υποβολή των σχετικών φακέλων και τη διεκδίκηση ένταξης προς χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.
Δυστυχώς η έλλειψη στελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας , η αδυναμία στελέχωσής της εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, η παντελής έλλειψη πόρων στη ΔΕΥΑΦ εξαιτίας των υπέρμετρων χρεών που παραλάβαμε και η αδυναμία εκτέλεσης έργων χαμηλού κόστους αλλά υψηλών προδιαγραφών από τεχνικές εταιρίες του τόπου μας, καθυστέρησαν υπέρμετρα την επίτευξη του στόχου της εξεύρεσης και παροχής άριστου νερού στους συνδρομητές.
Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το νερό της πόλης είναι πόσιμο και όχι ακατάλληλο, ότι γίνεται μία διαρκής, συνεχής και επίμονη προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών υδροδότησης τόσο της πόλης όσο και των χωριών του Δήμου μας, χωρίς να διαθέτει η αρμόδια ΔΕΥΑΦ τεχνικό προσωπικό αλλά και τους αναγκαίους πόρους.
Παρά ταύτα, η προσπάθεια αποδίδει καθημερινά καρπούς και ήδη προχωρά η διαδικασία διαγωνισμού του έργου τηλεχειρισμού του δικτύου γεωτρήσεων και αγωγών του Δήμου στις 6.5.2019 με χρηματοδότηση ύψους €864.000,00 από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ένα έργο που θα προσδώσει πλήρη έλεγχο και λειτουργικότητα των δικτύων της ύδρευσης ολάκερου του Δήμου.
Εκτός τούτο απομένει και η κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης από τη γεώτρηση Βασιλή προς Ζωοδόχο Πηγή, Χαλκιάδες, Άγιο Κωνσταντίνο και Σκοτούσα, καθόσον ο υφιστάμενος είναι πολλαπλά προβληματικός, αλλά και η διασύνδεση των γεωτρήσεων της Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα. Δύο έργα σημαντικά και αναγκαία.
Όπως ευχερώς αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης και Δημότης το ζήτημα «πόσιμο νερό στην επαρχία Φαρσάλων» δεν είναι μικρό, ούτε εύκολα αντιμετωπίσιμο. Χρειάζεται γνώση, επιμονή και συνεχή προσπάθεια σύνταξης μελετών, διεκδίκησης, ένταξης έργων και εκτέλεσης. Αυτό κάναμε μέχρι τώρα, αυτό συνεχίζουμε και ο τελικός στόχος μέλλει να επιτευχθεί.


Κύριε Δήμαρχε, ένα άλλο φλέγον θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια όλη την επαρχία είναι το οδικό δίκτυο. Ο δρόμος Φάρσαλα-Λάρισα χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια ως δρόμος καρμανιόλα. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η Περιφέρεια είναι η πλέον αρμόδια υπηρεσία για την ανακατασκευή του. Όμως επίσης γνωρίζουμε ότι χωρίς την όχληση του Δήμου δεν ιδρώνουν αυτιά. Πείτε μας σας παρακαλώ, ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο, έτσι ώστε να λάβει τέλος αυτό το δράμα που ζούμε όλοι και κατόπιν της μελέτης και έγκρισή της, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;
Πράγματι, ο Δήμος μας είναι σε οδική απομόνωση αν και βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όχι μόνο επειδή η Εθνική Οδός Φάρσαλα-Λάρισα ακόμη δεν κατασκευάσθηκε με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και επειδή η χάραξη της Ε65 μετατοπίστηκε δυτικότερα και κατά τρίτον η «νότια οδός» Σοφάδες-Φάρσαλα-Μικροθήβες παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο, καίτοι στο τμήμα Φαρσάλων-Παλιομύλου έγινε σπουδαίο έργο από την Περιφέρεια ύψους € 5 εκατ.
Επικεντρώνοντας όμως στη συγκεκριμένη οδό από Φάρσαλα-Λάρισα που θέτει το ερώτημά σας, σημειώνω τα ακόλουθα:
Καταρχήν η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είναι αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή του, παρά μόνον για τη συντήρησή του, καθόσον αρμόδια υπηρεσία είναι το Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος με Υπουργό τον κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Για την οδό αυτή είναι από δεκαετίας γνωστό ότι εκτελούνται οι αναγκαίες μελέτες κατασκευής, οι οποίες ήδη ολοκληρώθηκαν και απομένουν τα διαδικαστικά θέματα της παραδόσεως από την ανάδοχο εταιρία αλλά και της παραλαβής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Καθυστέρησε υπέρμετρα η σύνταξη των μελετών και το αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, κυβερνητικά στελέχη, Υπουργός και τοπικοί βουλευτές.
Εμείς ως Δήμος, μόνο αρχικά και ακολούθως από κοινού με την Περιφέρεια και προσωπικά του κ. Περιφερειάρχη, θέτουμε το ζήτημα, παρακολουθούμε τις διαδικασίες, πιέζουμε, διεκδικούμε και οργιζόμαστε. Στις αρχικές αιτιάσεις μας διαπιστώσαμε ότι απαιτούνταν η εξεύρεση πίστωσης € ενός εκατομμυρίου, αφού εξευρέθηκαν οι πιστώσεις δόθηκε ως χρόνος παράδοσης ο μήνας Οκτώβριος έτους 2014, ακολούθως το τέλος του 2016, που έγινε τέλος του 2018 και αισίως φτάσαμε στο έτος 2019 που επιτέλους ολοκληρώθηκαν οι μελέτες.
Πρέπει να σημειώσουμε, όμως , ότι ο αρμόδιος Υπουργός είναι ακριβοθώρητος, αφετέρου δε ότι το εθνικό αυτό έργο και η υλοποίησή του αποτελεί τομέα κοινοβουλευτικής δράσης των βουλευτών του νομού μας (κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων) και κατά τρίτο αποτελεί θέμα κυβερνητικής προτεραιότητας ή μη. Τα πράγματα σαφώς καταδεικνύουν ότι το έργο αυτό δεν αποτελεί έργο κυβερνητικής προτεραιότητας. Για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καθόσον ποτέ δεν μας διευκρινίσθηκε, καίτοι κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2017 στη Λάρισα, από βήματος και παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου παρόντος και του προαναφερόμενου Υπουργού Υποδομών εζήτησα μετ΄ επιτάσεως την επίσπευση των διαδικασιών, εξήγησα την σπουδαιότητα του έργου και κάλεσα τον Υπουργό να επισκεφθεί την πόλη μας κατά την επιστροφή του, να οδηγήσει στον δρόμο αυτό και να διαπιστώσει εξ΄ ιδίων την κατάσταση, πρόσκληση που ευγενικά εκείνος απέφυγε εξηγώντας ότι γνωρίζει την οδό.
Ως εκ τούτου απευθύνω κάλεσμα στους βουλευτές του νομού να συμπεριλαμβάνουν στο κοινοβουλευτικό τους έργο την υποβολή ερωτήσεων, αναφορών και επερωτήσεων για το σοβαρό και φλέγον αυτό θέμα, αλλά και στον κ. Περιφερειάρχη να βρίσκεται σε εγρήγορση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης προς εκτέλεση του έργου με την παραλαβή των μελετών, στους δε δημότες να υποβάλλουν τα ίδια αιτήματα στους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και τα εκάστοτε κυβερνητικά στελέχη.


Ένα πάγιο αίτημα όλων των δημοτών που ολοκληρώθηκε κατά τη θητεία σας και συνεχίζεται είναι η ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων. Παρατηρείται ότι δώσατε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι για την ανάδειξη της επαρχίας μας, τοποθετώντας τα Φάρσαλα στο χάρτη του πολιτισμού. Πιστεύετε ότι η ανάδειξη αυτών των μνημείων, που είχε σημαντικές δαπάνες, άξιζε το κόπο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
Όταν, εν έτει 2011 αναλάβαμε τα ηνία του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Φαρσάλων, η υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά στα θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας και εν γένει πολιτισμού, ήταν δίχως υπερβολή σχεδόν απογοητευτική και σίγουρα αναντίστοιχη του ιστορικού παρελθόντος τόσο της ίδιας της πόλης των Φαρσάλων, όσο και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Δήμου. Η έννοια της χάραξης συγκροτημένης πολιτιστικής πολιτικής ήταν για τους περισσότερους πολίτες και αιρετούς, έξω από την όποια πολιτική τους αντίληψη.
Φέραμε, λοιπόν, και σε αυτό το πεδίο, μια σύγχρονη αντίληψη ανάπτυξης των πολιτικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνη με τις διεθνείς επιταγές.
Στην τοπική κοινωνία άνθιζαν ευσεβείς πόθοι για την ανάδειξη του σπουδαίου ιστορικού παρελθόντος, που αναπτύσσονταν και παρέμεναν στα λόγια των συζητήσεων του καφενείου. Εμείς οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε δημιουργώντας στέρεες βάσεις, εργαστήκαμε με αυταπάρνηση και επιστημονική γνώση και καταφέραμε να αναμετρηθούμε με απόλυτη επιτυχία με τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων της. Τα αποτελέσματα του πολυβραβευμένου και διεθνώς, πλέον, αναγνωρισμένου έργου μας δεν χρειάζεται να τα διαλαλήσω. Δεν μπορούν να κρυφτούν ή να μειωθούν. Μιλούν εκκωφαντικά από μόνα τους.
Σημειώνω ότι μεγάλο κομμάτι της πολιτικής αυτής εκπονήθηκε με ίδιους πόρους και από τους στενούς επιστημονικούς συνεργάτες μου. Όσον αφορά στα αναγκαίως δαπανηθέντα ποσά, επισημαίνω για ακόμη μια φορά ότι σύμφωνα με τα επίσημα διεθνώς στοιχεία, η όποια επένδυση γίνεται στον πολιτισμό επιστρέφει πίσω στην κοινωνία 3,5 φορές μεγαλύτερη. Και αυτό συνέβη πολλαπλώς και στην τοπική κοινωνία του Δήμου Φαρσάλων.
Στο σκέλος της ερώτησης που αφορά στον μελλοντικό σχεδιασμό, σας τονίζω ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο εύθραυστο από την πολιτιστική πολιτική αν την πάρουν στα χέρια τους μη ικανοί διαχειριστές. Δεν αρκεί η επιθυμία ή η όποια καλή διάθεση. Απαιτείται βαθιά επιστημονική γνώση, βαθιά γνώση πολιτικών χειρισμών και συνεχής φροντίδα και τροφοδοσία του έργου. Ο μελλοντικός μας σχεδιασμός είναι ευρύς και πολυεπίπεδος και θα απαιτούνταν πολύς χρόνος για να σας τον εκθέσω συνολικά. Θα περιοριστώ να σας αναφέρω την επέκταση των διεθνών αρχαιολογικών προγραμμάτων και σε άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα το Χτούρι και τη φιλόδοξη δημιουργία θεματικών πάρκων τόσο για τον Ομηρικό Αχιλλέα όσο και για τη διάσημη πολεμική σύγκρουση του Πομπηΐου με τον Ιούλιο Καίσαρα, δίχως να παραλείπω τη β΄ φάση αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχαίας ακρόπολης της Φαρσάλου και φυσικά την ολοκλήρωση και λειτουργία των μουσειακών χώρων.

 

Κύριε Δήμαρχε, πολλοί κάνουν λόγο για μία πόλη που δεν είναι λειτουργική. Τι έχετε να πείτε επ' αυτού;
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των δημαρχιακών καθηκόντων μας το 2011, αντιμετωπίσαμε τα θέματα αστικού σχεδιασμού με βάση τις σύγχρονες διεθνείς επιταγές. Τα Φάρσαλα παρουσίαζαν έντονα τα φαινόμενα της αστικής παθογένειας των μικρών επαρχιακών πόλεων, χωρίς χωρικές απολαύσεις.
Το 2011, λοιπόν, υπήρξε για τον Δήμο Φαρσάλων, το εναρκτήριο έτος για τη θέσπιση στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε όταν υπέγραψα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων, στις 24/06/2013 στις Βρυξέλλες και ξεκίνησα, εγώ και οι συνεργάτες μου, να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.

Η μέριμνά μας για το περιβάλλον συντελείται μέσω
• της παρακολούθησης και της διαχείρισης των καταναλώσεων ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και οχήματα,
• του ολοκληρωμένου προγράμματος προώθησης της ανακύκλωσης,
• της αξιοποίησης των προγραμμάτων ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων,
• της εφαρμογής συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στο δίκτυο ύδρευσης,
• της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού,
• της συνεχούς συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και
• της συμμετοχής σε δράσεις (Let's Do it Greece, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας κ.λπ.) ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των ομάδων πολιτών.

Μια πόλη για να καταστεί βιώσιμη θα πρέπει να παρέχει σύγχρονες υποδομές. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται.

Φροντίσαμε και φροντίζουμε τη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου με κύρια έμφαση
• στην αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου,
• στη βελτιστοποίηση της σήμανσης, καθώς και
• στις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων. Ήδη, υλοποιήθηκαν σε εννέα (9) σχολικές μονάδες.

Κατασκευάσαμε το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων και ανακαινίσαμε κτήρια του Δήμου για να φιλοξενήσουν νέες κοινωνικές δομές όπως:
• Κ.Δ.Α.Π. Βασιλή,
• Κ.Δ.Α.Π. Σταυρού και
• Κ.Δ.Α.Π. Ρευματιάς,
• Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ,
• Σκακιστική Λέσχη.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και υποβλήθηκαν προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών
• της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου Φαρσάλων,
• της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου καθώς και
• της ανέγερσης του 3ου Παιδικού Σταθμού Φαρσάλων, και
• του κτηρίου στέγασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων.

Εντός του έτους 2019 ξεκινά η εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ώστε να προταθούν νέα μέτρα
• για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και
• την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου ζωής.

Ο βιώσιμος αστικός σχεδιασμός αναζητά λύσεις για τη «λειτουργική πόλη» σε συνδέσεις με τις γύρω περιοχές και το εθνικό δίκτυο μεταφορών. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εμπνέει τον συνεργατικό σχεδιασμό μεταξύ διαφόρων τομέων πολιτικής και διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης στο πλαίσιο της «λειτουργικής πόλης».

Κατάκτηση, αλλά και διαρκής στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την έλλειψη πόρων, βελτίωση που πραγματώνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού.
Ασφαλώς το έργο αυτό είναι καθόλα απαιτητικό, πορευόμαστε όμως επιτυχώς, όπως κρίνεται από τα διεθνή κριτήρια και όχι τις αυθαίρετες ατομικές απόψεις και αγωνιζόμαστε με αφοσίωση να εφαρμόσουμε στον σχεδιασμό μας ό,τι επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

 

Τέλος, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο που πήρε έγκριση να ανακατασκευαστεί ως μουσείο. Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν οι εν λόγω εργασίες; Και μιας που συζητάμε για σχολείο, πείτε μας εάν προβλέπονται νέα έργα σε σχολικές εγκαταστάσεις;
Ένα σπουδαίο έργο, ένας μεγάλος πόθος των Φαρσαλινών υλοποιείται. Ένα έργο που ουδείς στο παρελθόν μπόρεσε να διαχειριστεί και να προχωρήσει, εμείς με επιστημονική γνώση, πολιτική ωριμότητα και ευέλικτη υπομονή, το αντιμετωπίσαμε επιτυχώς σε όλα τα στάδια του από την κήρυξη του κτηρίου ως μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως την ένταξη της αποκατάστασής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, γραφειοκρατικά, στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου για την υπογραφή της σύμβασης από τη Διαχειριστική Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού εγκαθίσταται ο εργολάβος και το έργο ξεκινά. Παράλληλα, οι αρμόδιοι συνεργάτες μου συνεπικουρούν τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας στο έργο της εκπόνησης της μουσειογραφικής μελέτης, ώστε με την ολοκλήρωση της κτηριακής αποκατάστασης να μπει σε εφαρμογή η δημιουργία του μουσείου.
Τα Φάρσαλα με όλες τις νέες πολιτιστικές υποδομές (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας της Πόλης και Δημοτική Πινακοθήκη) που μόνον εμείς όχι μόνον οραματιστήκαμε, αλλά και τις κάναμε πραγματικότητα, ανοίγονται με σύγχρονο ποιοτικό πρόσωπο και ταυτότητα στη νέα εποχή. Για πρώτη φορά μια δημοτική αρχή στα Φάρσαλα δεν μένει στα παχυλά λόγια και στους ευσεβείς πόθους, αλλά υλοποιεί. Προκαλώ και προσκαλώ όλους να μελετήσουν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Φαρσάλων 2014- 2019, για να διαπιστώσουν ότι, ειδικά στο πεδίο του πολιτισμού, όχι μόνον κάναμε όλα τα έργα που περιέχονται εκεί, αλλά ακόμη περισσότερα.
Όσον αφορά σε νέα έργα που συνδέονται με τις σχολικές εγκαταστάσεις, σας αναφέρω ότι στον άμεσο σχεδιασμό μας εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των λειτουργούντων σχολικών μονάδων του Δήμου, αρχής γενομένης από το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο και το ΕΠΑΛ.

Ευχαριστώ για την ευγενική σας προσέγγιση και φιλοξενία.

Επικαιρότητα

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

21-08-2019

Κάστρο Καλλιθέας - Έκδοση Αρχαιολογικού …

Κάστρο Καλλιθέας - Έκδοση Αρχαιολογικού Οδηγού

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δέχθ...

20-08-2019

Υλοποίηση τεχνικών έργων - Υπογραφές συμ…

Υλοποίηση τεχνικών έργων - Υπογραφές συμβάσεων

1) Την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεσ...

12-08-2019

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό…

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Απελευθέρωσης της πόλης των Φαρσάλων

    ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣας πρ...

06-08-2019

15o πρωτάθλημα 5x5 ΤΟΥ Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.…

15o πρωτάθλημα 5x5 ΤΟΥ Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. - Τελικοί εφήβων και ανδρών

Με τους τελικούς εφήβων και ανδρών που διεξήχθησαν την Τρίτη 30/7 ολοκ...

01-08-2019

Αγροτική οδοποιία Βλαχόστρατα Πολυδάμαντ…

Αγροτική οδοποιία Βλαχόστρατα Πολυδάμαντα - υπογραφή σύμβασης έργου

Την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση το...

01-08-2019

Αποκατάσταση πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείο…

Αποκατάσταση πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων - υπογραφή σύμβασης έργου

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση ...

01-08-2019

Υπογραφές συμβάσεων τεχνικών έργων του Δ…

Υπογραφές συμβάσεων τεχνικών έργων του Δήμου Φαρσάλων

1) Την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση ...

19-07-2019

Πολιτιστικός Αύγουστος 2019

Πολιτιστικός Αύγουστος 2019

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλλη...

16-07-2019

Επίσκεψη Δημάρχου Άρη Καραχάλιου στο Ναρ…

Επίσκεψη Δημάρχου Άρη Καραχάλιου στο Ναρθάκι

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, συνοδευόμενος από την Ειδική Συνε...

15-07-2019

Yπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθ…

Yπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την υλοποίηση του έργου Αστικές Αναπλάσεις στην περιοχή του 1ου ΓΕΛ Φαρσάλων

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 , ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος μετέ...

15-07-2019

Επίσκεψη των Margriet Haagsma και Σοφίας…

Επίσκεψη των Margriet Haagsma και Σοφίας Καραπάνου στον Δήμαρχο Φαρσάλων

  Οι Διευθύντριες του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος του ...

15-07-2019

Υπογραφές συμβάσεων για την υλοποίηση τρ…

Υπογραφές συμβάσεων για την υλοποίηση τριών (3) νέων έργων

α) Υποδομές Φυσικού Αερίου Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε σύμ...

15-07-2019

Ένταξη του έργου Ενεργειακή Αναβάθμιση Δ…

Ένταξη του έργου Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Ειδική Γραμματέας ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα ενέκρινε την ...

15-07-2019

Αρχαίο αγαλμάτιο στον Πύργο Καραμίχου

Αρχαίο αγαλμάτιο στον Πύργο Καραμίχου

Μαρμάρινο αγαλματίδιο γυναικείας θεότητας, που πιθανά χρονολογείται στ...

15-07-2019

Έναρξη εργασιών στον Πύργο Καραμίχου

Έναρξη εργασιών στον Πύργο Καραμίχου

Ένας μακρύς δρόμος εντατικών, απαιτητικών και σύνθετων ενεργειών, που ...

15-07-2019

2ο Διακρατικό Συνέδριο Δράσεων κατά της …

2ο Διακρατικό Συνέδριο Δράσεων κατά της Κλιματικής Αλλαγής στην Σύρο (25-27.6.2019)

  Το τριήμερο 25-27 Ιουνίου 2019, διοργανώθηκε στη Σύρο (Γαλησ...

08-07-2019

Συμμετοχή του Δήμου Φαρσάλων στην 1η Συν…

Συμμετοχή του Δήμου Φαρσάλων στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Δικτύου EURoma, 27-28 Ιουνίου στην Αθήνα

Η 1η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη...

02-07-2019

Καλοκαιρινές γιορτές ΚΔΑΠ

Καλοκαιρινές γιορτές ΚΔΑΠ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι καλοκαιρινές γιορτές των τεσσάρων ΚΔΑΠ ...

20-06-2019

Πύργος Καραμίχου – Υπογραφή σύμβασης του…

Πύργος Καραμίχου – Υπογραφή σύμβασης του έργου "Στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα"

Έπειτα από διεργασίες και ενέργειες που άρχισαν το έτος 2012 και διήρκ...

20-06-2019

Υπογραφές συμβάσεων έργων στην πόλη των …

Υπογραφές συμβάσεων έργων στην πόλη των Φαρσάλων

• 1ο έργο: "Αστικές αναπλάσεις πόλεως Φαρσάλων ΙΙ (Ο.Τ. Γ 305 Ε και Ο....

20-06-2019

Χρηματικοί Έπαινοι Αριστείας Κυζερίδη 20…

Χρηματικοί Έπαινοι Αριστείας Κυζερίδη 2019

  Ο πρ. διπλωμάτης καθηγητής Δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης και ο Δήμ...

19-06-2019

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτ…

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων - ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Δήμος Φαρσάλων υπέβαλε πρόταση και εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗ...

19-06-2019

Οικισμός Ρομά Φαρσάλων: έκδοση ΚΥΑ για τ…

Οικισμός Ρομά Φαρσάλων: έκδοση ΚΥΑ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημιουργίας του οικισμού

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Φαρσάλων με την Ειδική Γραμματ...

18-06-2019

1η Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών ΚΑΠΗ

1η Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών ΚΑΠΗ

  Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του...

18-06-2019

Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτι…

Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσαλα

  Η φημισμένη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, το βράδυ της περασμέ...

18-06-2019

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβ…

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Ανέργων του Δήμου Φαρσάλων

  «Νέες τεχνολογίες κατά την αναζήτηση εργασίας: Η περίπτωση...

13-06-2019

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, σ…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

Ένατη θεματική ενότητα των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην Ψυχολογία και σ...

13-06-2019

Ετήσιες καλοκαιρινές γιορτές των ΚΔΑΠ Δή…

Ετήσιες καλοκαιρινές γιορτές των ΚΔΑΠ Δήμου Φαρσάλων

  Τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ του Δήμου μας θα ...

13-06-2019

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσ…

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσαλα

    "Απόβαση" της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρ...

11-06-2019

Διανομή Τροφίμων (ΤΕΒΑ)

Διανομή Τροφίμων (ΤΕΒΑ)

                   &...

11-06-2019

Πρωτάθλημα 5x5 από τον ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

Πρωτάθλημα 5x5 από τον ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλλ...

05-06-2019

Ορμάν Μαγούλα 2019-Εκδηλώσεις τιμής και …

Ορμάν Μαγούλα 2019-Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

  Ο Δήμος Φαρσάλων τέλεσε την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, για την ε...

05-06-2019

Μήνυμα Δημάρχου για τις Πανελλαδικές Εξε…

Μήνυμα Δημάρχου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019

  Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο πρώτος μεγάλος αγώνας των νέων γι...

04-06-2019

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, σ…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

  Ένατη θεματική ενότητα των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην Ψυχολ...

31-05-2019

Ρύθμιση 100 δόσεων των οφειλών προς τη Δ…

Ρύθμιση 100 δόσεων των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΦ

     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣΦΑΡΣΑΛΩΝΤη...

31-05-2019

Ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης των…

Ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης των Φαρσάλων - Υπογραφή σύμβασης

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, μεταξύ του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου...

Διαδραστικός χάρτης

banner

Επιλογή Γλώσσας

 

 

jul


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες583655

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz