LOADING
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.ach_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.akropoligk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.thetis1gk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.apidanos_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.tafos2_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.dejam_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeasgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.kalitheagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.skotoussa_textgk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.demerliotissagk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.upapantigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.agioi_anarguroigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.konakigk-is-159.jpg
http://farsala.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/new_slideshow2.enipeas_potgk-is-159.jpg

A+ A A-
20 Δεκ

Συνέντευξη Δημάρχου στην εφημερίδα ¨Νέα Φάρσαλα¨ στις 20 Δεκεμβρίου 2013

karaxalios-sunenteuksh-nea-farsala-1karaxalios-sunenteuksh-nea-farsala2

karaxalios-sunenteuksh-nea-farsala3

karaxalios-sunenteuksh-nea-farsala-4

Κ. Δήμαρχε, ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση το 1986 στον Δήμο Φαρσάλων, όταν κάθε κοινότητα διατηρούσε την αυτονομία της και στη συνέχεια συμμετείχατε στην τοπική αυτοδιοίκηση με το σχέδιο «Καποδίστριας». Με την εκλογή σας και την ανάληψη καθηκόντων στο Δήμο Φαρσάλων, θέλουμε να μας πείτε εάν πιστεύετε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» βοήθησε στην ανάπτυξη της επαρχίας σε σχέση με τα σχέδια του παρελθόντος;

   Πραγματικά συμμετέχω στα τεκταινόμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το έτος 1986, οπότε σε νεαρή ηλικία 28 ετών εκλέχθηκα και Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης των Φαρσάλων με τη δημοτική παράταξη του αείμνηστου Δημάρχου Τάκη Μπούτη. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο «αυλάκι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση των πιστοποιητικών και των συνεργείων καθαριότητας, και μόνον, διαρκώς μετεξελίσσεται αποκτώντας αρμοδιότητες και, κατά βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, πόρους και προσωπικό.

   Το σχέδιο «Καποδίστριας» του έτους 1998, που αποτέλεσε την πρώτη διαδικασία συγχώνευσης των Δήμων και Κοινοτήτων και δημιούργησε στην Επαρχία μας τέσσερις Δήμους, συγκεκριμένα εκείνους των Φαρσάλων, του Ενιπέα, του Ναρθακίου και του Πολυδάμαντα, οδήγησε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» του έτους 2010, που σχεδίασε τη δημιουργία του μεγάλου και ενιαίου Δήμου Φαρσάλων, που αντιστοιχεί κατά όρια και πληθυσμό με τα όρια της πρώην επαρχίας Φαρσάλων.

   Το πρόγραμμα αυτό θεωρώ ότι ήταν, και αποδείχθηκε πλήρως μέχρι σήμερα, αναγκαίο και απαραίτητο για τη δυνατότητα επιβίωσης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενόψει των συντριπτικών οικονομικών αλλαγών της ελληνικής πραγματικότητας κατά την τελευταία τριετία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η προηγούμενη κατάσταση της αυτοδιοίκησης, με τους κατακερματισμένους Δήμους και Κοινότητες κατά την παρελθούσα τριετία των ετών 2011-2013, θα ευρισκόταν σε κατάσταση παντελούς αδυναμίας εξυπηρέτησης των στοιχειωδών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, θα περιοριζόταν σε ρόλο χορήγησης πιστοποιητικών και μόνον, ελλείψει πόρων και προσωπικού και θα επέφερε άμεσα την κατάρρευση των αυτοδιοικητικών δομών, ιδιαίτερα, σε δήμους της επαρχίας, όπως και στη δική μας, ενώ η δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου με το πρόγραμμα Καλλικράτης συντέλεσε στη δυνατότητα θεμελίωσης μιας υπηρεσίας λειτουργικής και παραγωγικής με τους ελάχιστους πόρους και με υποστελεχωμένες υπηρεσίες σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

   Έτσι, ενδεικτικά, σας υπενθυμίζω ότι αφενός μεν ο Δήμος Φαρσάλων κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 ανταπεξήλθε των υποχρεώσεών του σε επίπεδο έργων με κρατικούς πόρους που περιορίστηκαν κατά το ένα τρίτο, ενώ κατά το έτος 2014 θα περιοριστούν στο ένα έβδομο και συγκεκριμένα σε ποσό €230.000 αντί του €1.500.000 που αντιστοιχεί με βάση τα μεγέθη του 2009 και, αφετέρου, ο Δήμος λειτουργεί παραγωγικότατα σε επίπεδο έργων με προσωπικό μόνο τριών μηχανικών, αντί των εννέα που του αντιστοιχούν και με καταφανώς ελλιπέστατο τεχνικό και εργατικό προσωπικό, χωρίς υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, οικοδόμους, χειριστές μηχανημάτων έργου.

   Χρόνιες λανθασμένες επιλογές προσωπικού, χωρίς εξειδίκευση και γνώσεις, προς κάλυψη της διοικητικής και μόνο μηχανής, οδήγησαν στη δημιουργία Δήμων με προσωπικό αποτελούμενο μόνο από διοικητικούς, χωρίς τεχνίτες και χειριστές. Έτσι, με βάση τις λογικές αυτές, ο Δήμος μας διαθέτει μόνον ένα χειριστή γκρέιντερ, μόνον έναν ηλεκτρολόγο, κανένα οικοδόμο, κανένα ελαιοχρωματιστή κ.λ.π.. Όπως, επίσης, δε διαθέτει τεχνολόγους μηχανικούς να διαχειριστούν τα οχήματα και μηχανήματα του Δήμου, το γραφείο κίνησης, το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, το σταθμό βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα ο Δήμος να εκτελεί σωρεία εργασιών και έργων με τρίτους ιδιώτες – εργολάβους. Σκεφθείτε την περίπτωση κατά την οποία είχαμε στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία πόσο μεγάλες δυνατότητες παραγωγής έργου θα αποκτούσαμε. Κατά του τελευταίο οκτάμηνο απασχολήθηκαν στο Δήμο δύο οικοδόμοι, ως συμβασιούχοι, και προσέφεραν τεράστιο όγκο δουλειάς, με τις ελάχιστες αποδοχές της σύμβασης του εργαζομένου. Δυστυχώς, η σύμβασή τους έληξε στις αρχές Δεκεμβρίου. Για μια ακόμη φορά τονίζω ότι θα ήμουν ευτυχής εάν είχα τη δυνατότητα να απασχολώ ως Δήμος, τέσσερις οικοδόμους, εάν κάθε ένας πρώην Δήμος συνεισέφερε με έστω ένα οικοδόμο εργαζόμενο. Δυστυχώς, περιφερειακοί συνεισέφεραν μόνο με Διοικητικούς.

   Παρά ταύτα όμως, με σκληρή δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία τέθηκαν οι βάσεις για την παραγωγική λειτουργία του Δήμου με τα διατιθέμενα εργαλεία της σημερινής πραγματικότητας. Και αυτά ποια είναι; Είναι η σύνταξη μελετών και η υποβολή φακέλων εντάξεως σε κάθε ανοιχτό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, είτε είναι Περιφερειακό, είτε Τομεακό από Υπουργείο. Έτσι, κατά πρωτόγνωρο για τα δεδομένα μικρού Επαρχιακού Δήμου, συντάξαμε πληθώρα τεχνικών μελετών, υποβάλλαμε τους συνταχθέντες φακέλους σε Περιφέρεια και Υπουργεία, αξιολογηθήκαμε θετικά και ενταχθήκαμε σε πάμπολλα ευρωπαϊκά προγράμματα φέρνοντας έργα και χρηματοδοτήσεις στον τόπο μας. Τα έργα αυτά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ήδη ξεπερνούν τα τριάντα τον αριθμό και ανάγονται σε κάθε επίπεδο: Περιβαλλοντικό, Ενεργειακό, Κοινωνικό, Υποδομών, Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ενώ σε επίπεδο ύψους χρηματοδότησης ξεπερνούν το ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

   Ενδεικτικά αναφέρω τα έργα της ανάπλασης των Πηγών του Απιδανού, της ανάπλασης της βορειοδυτικής ενότητας της πόλης - περιοχή των Ρομά, της ανάπλασης της βόρειας εισόδου – περιοχής Γυμναστηρίου, το μεγάλο έργο της πράσινης κοινότητας στους πέντε οικισμούς της Κοινότητας Ευυδρίου, της ενεργειακής αναβάθμισης έξι σχολικών μονάδων, της ενεργειακής αναβάθμισης δύο παιδικών σταθμών και του κλειστού Γυμναστηρίου, της ανάδειξης της αρχαίας ακρόπολης της Φαρσάλου, της ψηφιοποίησης της έκθεσης Κάστρο Καλλιθέας, της επέκτασης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», της επέκτασης του προγράμματος Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης με τρία νέα κέντρα σε Κοινότητες του Δήμου, των τριών έργων αστικής ανάπλασης της πόλης εκ των οποίων δύο στον αστικό ιστό και ένα ιδιαίτερα μεγάλου ύψους στον περιφερειακό ιστό της πόλης, τα έργα του προγράμματος Leader, το 2ο νηπιαγωγείο της πόλης, το αντιπλημμυρικό έργο της πόλης, το μεγάλο έργο της ύδρευσης της πόλης και επίσης ιδιαίτερα μεγάλο έργο αποπληρωμής του εκτελεσμένου έργου της αποχέτευσης.

   Απομένουν βεβαίως προς ένταξη και υλοποίηση μεγάλα αναπτυξιακού περιεχομένου έργα όπως έργα περιφερειακής και εθνικής οδοποιίας προς Λάρισα και Μικροθήβες, έργα εμπλουτισμού του υδροφορέα της περιοχής με φράγματα και ταμιευτήρες, έργα υπογείωσης δικτύων άρδευσης, έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, όμως πρέπει να επισημανθεί και σημειωθεί ότι αποτελούν κατά βάση έργα περιφερειακού είτε εθνικού σχεδιασμού, ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης προς τους φορείς της περιφερειακής και εθνικής αρχής. Όπως, επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω μεθοδικά και επίμονα αποτελούν αντικείμενο διαρκούς ενασχόλησης, είτε προς ολοκλήρωση μελετών (όπως η οδός Φάρσαλα -Λάρισα), είτε προς παράδοση (όπως το φράγμα Κακλετζόρεμα), είτε προς επικαιροποίηση (όπως το φράγμα Παλιοδερλί Σκοπιάς), είτε προς υλοποίηση (όπως το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου).

   Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι απερίφραστα προκύπτει ότι το σχέδιο Καλλικράτης ιδιαίτερα βοήθησε στην ανάπτυξη του τόπου σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που επί δεκαετίες είτε δεν επιλύθηκαν, είτε ουδόλως προωθήθηκαν και μάλιστα αυτό έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις τριών ετών και υπό το βάρος ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν στην Ελληνική Πολιτεία την εκτέλεση μεγάλων έργων οδοποιίας ή κατασκευής φραγμάτων ή άλλων έργων υποδομής.

 

Κ. δήμαρχε μπορείτε να μας αναφέρετε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η σημερινή δημοτική αρχή από την αρχή της θητείες της και ποια είναι αυτά που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν;

   Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Δήμος Φαρσάλων, όπως και κάθε επαρχιακός Καλλικρατικός Δήμος, από αρχής έτους 2011 ήταν η προσαρμογή των τεσσάρων συνενούμενων πρώην Δήμων, η ενοποίηση των υπηρεσιών και η λειτουργική εκκίνησή του. Προς τούτο απαιτήθηκε τρομακτικού μεγέθους και όγκου, αλλά αφανής στους δημότες, δουλειά της Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, για την οποία ουσιαστικά εξαντλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους 2011.

   Όμως, εμπρόθεσμα και πλήρως, ολοκληρώθηκε το έργο αυτό, παρά τα απίστευτα κενά και εκκρεμότητες, τόσο του συστήματος – προγράμματος Καλλικράτη, αλλά και των περιφερειακών ιδίως Δήμων, με αποτέλεσμα έγκαιρα και πλήρως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους να μπούμε στην παραγωγική διαδικασία.

   Όσον αφορά στα αρχικά ζητήματα που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υφίστανται, επισημαίνω τις οφειλές προς τρίτους που εξακολουθούν να υφίστανται ιδίως από τους πρώην περιφερειακούς Δήμους εξαιτίας είτε της ανυπαρξίας νομιμοποιητικών εγγράφων είτε της πλημμελούς και μη νομότυπης τήρησής τους, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να τακτοποιηθούν παρά μόνο κατόπιν δικαστικής προσφυγής.

   Επίσης, επισημαίνω το γεγονός των μεγάλων οφειλών της ΔΕΥΑ Φαρσάλων και Πολυδάμαντα προς τρίτους προμηθευτές και εργολάβους (έξω και πέρα από την οφειλή του δανείου της αποχέτευσης), οι οποίες σαφέστατα δεν είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν, καθόσον η λειτουργία της ενιαίας ΔΕΥΑ δεν είναι κερδοφόρος και επαύξηση των τελών ύδρευσης ενόψει και της οικονομικής συνθήκης συνδρομητών και δημοτών δε φαντάζει εύλογη.

   Τέλος, μεγάλο ζήτημα αποτελεί και το γεγονός της μεταφοράς των παλαιών οφειλών δημοτών προς το Δήμο είτε από μισθώματα, είτε από τέλη χρήσης βοσκοτόπων, πεζοδρομίων, επισιτιστικών, ύδρευσης. Είναι οφειλές μεταφερόμενες από τους πρώην Δήμους και ανάγονται σε χρονικά διαστήματα απώτερα μεγαλύτερα και της πενταετίας και ακριβώς επειδή ανάγονται σε χρόνια ευημερίας και «παχέων αγελάδων» οφείλονται «εν πολλοίς» στη συνολική λειτουργία της αυτοδιοίκησης μέχρι και το έτος 2010.

   Όμως, πλέον, θεωρώ ότι έγινε συνείδηση και στον πλέον κακόπιστο ή κακοπροαίρετο ότι όλοι οι δημότες αντιμετωπίζονται με πνεύμα ισότητας και ισοτιμίας, και οφείλουν συνέπεια προς τις υποχρεώσεις τους, έξω κι πέρα από τις λογικές του χθες.

 

Πιστεύετε ότι έχετε τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τους προγραμματισμούς που είχατε εξαγγείλει, όπως και αν έχετε ανταποκριθεί στις προσδοκίες τον πολιτών που σας επέλεξαν;

   Η απάντησή μου είναι ανενδοίαστη. Σαφέστατα τηρήσαμε τον προεκλογικό προγραμματισμό μας, τόσο προσωπικά ως Δημάρχου, όσο και ως Δημοτικής Παράταξης. Με σκληρή και επίπονη δουλειά και μεθοδευμένα βάλαμε τις βάσεις λειτουργίας ενός μεγάλου Δήμου, ξεπεράσαμε αντικειμενικά προβλήματα διαφοροποίησης συστημάτων των πρώην Δήμων, πρακτικών και συμπεριφορών, αντιμετωπίσαμε ισότιμα όλους τους δημότες μας, ιεραρχήσαμε ανάγκες και θέσαμε προτεραιότητες, έχοντας ως βάση τα δεδομένα του τόπου και της αυτοδιοίκησης κατά την αρχή του έτους 2011.

   Όμως η θεσμική και οικονομική πραγματικότητα της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης διαρκώς ανατρέπεται, με δημιουργία απρόβλεπτων καταστάσεων και εξελίξεων, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

   Κατά αυτόν τον τρόπο ενώ η ετήσια οικονομική ενίσχυση του Δήμου για έργα ΣΑΤΑ έπρεπε να ανέρχεται σε συνολικό ύψος σε βάθος της τετραετίας σε ύψος (1,5 εκατομμυρίων ευρώ x 4 έτη =) 6 εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς ανέρχεται σε συνολικό ύψος μόνο 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή λιγότερο και από το ένα τρίτο των θεσμοθετημένων και προβλεπόμενων πόρων.

   Παρά ταύτα, με προγραμματισμό και συνετή διαχειριστική πρακτική, αλλά και με μεγιστοποίηση της εκτέλεσης έργων και εργασιών με ίδια μέσα και προσωπικό (με απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού με δίμηνες, πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις) ανταποκριθήκαμε πλήρως στον προγραμματισμό μας και στην εύλογη απαίτηση της κοινωνίας και των δημοτών για προσφορά έργου σε κάθε τομέα και επίπεδο, είτε σε έργα υποδομών, είτε σε ενεργειακά, είτε σε έργα περιβαλλοντικά, είτε σε έργα αθλητισμού και πολιτισμού είτε σε έργα κοινωνικά.

   Βεβαίως, τα ζητήματα είναι ανεξάντλητα και καθημερινά, σε βαθμό τέτοιο που δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε αυταρέσκεια.

   Ως εκ τούτου, θεωρώ βάσιμα και εύλογα, ότι έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του συνόλου των δημοτών και όχι μόνο αυτών που μας επέλεξαν.

 

Έχοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου σας αποτελούνταν από ανθρώπους νέους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με προφανή απειρία στα κοινά, πιστεύεται ότι ανταπεξήλθαν στα καθήκοντά τους συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο της πλειοψηφούσας ομάδας;

   Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι το σπουδαιότερο δημόσιο σχολείο. Είναι χώρος συμμετοχής, έκθεσης, δημιουργίας και προσφοράς. Είναι ο χώρος του ενεργού πολίτη και το επιστέγασμα κάθε τοπικής συμμετοχικής διαδικασίας. Σε αυτόν δεν έχουν θέση οι αδιάφοροι και οι απόμακροι.

   Ταυτόχρονα, όμως, οι αυτοδιοικητικοί, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, είναι επαγγελματίες αλλά και οικογενειάρχες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.

   Καθένας προσφέρει, κατά βάση ανιδιοτελώς, τη διάθεση του, το χρόνο του, τη σκέψη και τις γνώσεις του, σε ερασιτεχνικό και όχι σε επαγγελματικό επίπεδο, και όλα αυτά στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε το μέγεθος και οι ιδιαιτερότητες του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Φαρσάλων.

   Ως εκ τούτο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα μέλη της παράταξης μου και, ταυτόχρονα, θεωρώ ότι μέσα από τις συνολικές διαδικασίες καθένας τους θετικότατα κρίνει τη συμμετοχή του και ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες απεκόμισε για το Δήμο, τον τόπο και τους ανθρώπου του.

   Εύχομαι και ευελπιστώ κάθε πολίτης με ενδιαφέρον για τον τόπο του και τη ζωή των συμπολιτών του, στο βαθμό που οι ατομικές και υπόλοιπες συγκυρίες της ζωής του το επιτρέπουν, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και ενεργά να συμμετέχει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο με κάθε θετική δραστηριότητα και βεβαιότατα σε όποια δημοτική παράταξη τον εκφράζει για να έχουμε και ανανέωση προσώπων και φρεσκάδα απόψεων και ιδεών. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νεότερους και τις νεότερες και τους απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής και συνευθύνης για τις τύχες του τόπου μας.

 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μας πείτε για την συμβολή της μείζονος αντιπολίτευσης και των ελάσσωνων αντιπολιτεύσεων, όσον αφορά τόσο την συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και στις επιτροπές. Πιστεύετε ότι υπήρξαν συνεργάσιμοι ως προς την επίλυση προβλημάτων, ή απλά ασκήθηκε κριτική απλά για λόγους εντυπωσιασμού.

   Ο πλουραρισμός των απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο είναι δεδομένος. Να μην ξεχνάμε ότι συμμετέχουν έξι παρατάξεις με είκοσι επτά Δημοτικούς Συμβούλους, όπου επίσης πρέπει να αθροίσουμε και είκοσι οκτώ προέδρους κοινοτήτων, πέραν των υπολοίπων πενήντα τεσσάρων τοπικών συμβούλων.

   Κατά συνέπεια και εξ αντικειμένου, η συμβολή των συμβούλων της μειοψηφίας στην επίτευξη υψηλού επιπέδου συζητήσεων, ανταλλαγής δημοτικών απόψεων και επιχειρημάτων, είναι αξιοσημείωτη. Δεν επιθυμώ να μειώσω τη συμβολή κανενός. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θεωρώ ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών είναι πολύ υψηλού επιπέδου, θα έλεγα αξιοζήλευτες και για Δήμους μεγαλύτερους του δικού μας.

 

Παρατηρήθηκε καθ' όλη την διάρκεια της θητείας σας ότι δώσατε μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά, δηλαδή στην ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων. Ειλικρινά κ. Δήμαρχε, πιστεύετε ότι σε μία περίοδο ακραίας λιτότητας στην χώρα μας που επηρέασε αρκετά και την επαρχία μας, τα έργα αυτά πως ήταν έργα μείζονος σημασίας για την εποχή; Πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή έπρεπε να εστιάσει περισσότερο την προσοχή της στην κοινωνική πολιτική και στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά της επαρχίας; Γνωρίζετε κ. Δήμαρχε, εάν υπάρχουν νοικοκυριά στην επαρχία μας χωρίς ρεύμα, και αν ναι τι πρόκειται να κάνει για αυτά η δημοτική αρχή;

   Είναι αλήθεια ότι εξαρχής στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα της δημοτικής αρχής της οποίας ηγούμαι υπήρξε η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ένταξή του σε πολιτιστικές διαδρομές και η παραγωγή νέου τοπικού πολιτιστικού προϊόντος.

   Αρχικά η επιλογή αυτή προέκυψε από τη διαπίστωση - όπως αυτή καταγράφηκε και μέσα στο επιχειρησιακό σχέδιο 2011 – 2014 του Δήμου - ότι η κατάσταση στο Δήμο σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας και εν γένει πολιτισμού ήταν σχεδόν απογοητευτική και σίγουρα αναντίστοιχη του ιστορικού παρελθόντος τόσο της ίδιας της πόλης των Φαρσάλων, όσο και της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα σημειώσαμε τότε ότι:

 • οι υπάρχοντες αρχαιολογικοί χώροι δεν ήταν προσιτοί στο ευρύ κοινό, τόσο τα τρία ταφικά μνημεία, τα διάσπαρτα απαλλοτριωμένα οικόπεδα εντός του πολεοδομικού ιστού με τα τμήματα της αρχαίας οχύρωσης, όσο και ο χώρος της ακροπόλεως
 • δεν υπήρχε αρχαιολογικό μουσείο
 • δεν υπήρχε λαογραφικό μουσείο
 • δεν είχαν προχωρήσει οι ανασκαφές στον από χρόνια κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Σκοτούσας
 • δεν υπήρχαν πουθενά αναρτημένες στην πόλη πινακίδες που να προσφέρουν μια στοιχειώδη έστω ενημέρωση, τόσο στους πολίτες όσο και στους επισκέπτες, για το μυθολογικό, αρχαιολογικό, ιστορικό παρελθόν της πόλης
 • δεν υπήρχε αναρτημένη καμιά ενημερωτική πινακίδα, σε κανέναν από τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής ευθύνης του Δήμου
 • δεν κυκλοφορούσε αναλόγου περιεχομένου υλικό, έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής, που να προσελκύει την ανάπτυξη της έρευνας και της μελέτης του μακραίωνου παρελθόντος της περιοχής ή την προσέλευση επισκεπτών
 • δεν υπήρχαν αρχαιολογικά-πολιτιστικά πάρκα
 • δεν είχαν αναδειχθεί τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία της περιοχής
 • δεν υπήρχαν εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία του Δήμου με θέμα τη γνώση της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού
 • δεν υπήρχε προωθητική καμπάνια ευρείας έκτασης, εκμεταλλευόμενη τα πολιτιστικά και φυσιολατρικά χαρακτηριστικά του τόπου
 • και κυρίως, δεν υπήρχε κανενός είδους αναγνωρίσιμο τοπόσημο στην πόλη.

   Όλα αυτά καθιστούσαν τα Φάρσαλα μια μικρή ασήμαντη επαρχιακή πόλη.

   Για το καθένα ξεχωριστά από τα προαναφερθέντα θέματα, αλλά και για άλλα επιπλέον, διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο. Όλα έχουν δρομολογηθεί και τα πολλά ήδη υλοποιηθεί. Θα θυμίσω τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα LEADER, τις μελέτες που εκπονήθηκαν για τη στερέωση και αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων, οι οποίες έχουν εγκριθεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τα Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας, που συνεχώς διευρύνονται, τη δημιουργία και έκδοση προωθητικών φυλλαδίων, τη συνεχή ψηφιακή αποτύπωση των πολιτιστικών μνημείων, την οργάνωση ανασκαφικών αρχαιολογικών προγραμμάτων και πολλά άλλα που οι αναγκαστικοί περιορισμοί της παρούσας συνεντεύξεως δεν επιτρέπουν να παρουσιάσω διεξοδικά.

   Αφουγκραζόμενος την πόλη επί δεκαετίες, μέσα από πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και θέσεις, πιστεύω ότι υπήρξε κοινό αίτημα και σταθερή απαίτηση των κατοίκων της, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ξαναβρεθεί η άκρη του νήματος που συνδέει το παρόν με το ιστορικό παρελθόν, η πολιτιστική κληρονομιά να ζωντανέψει, να τροφοδοτήσει και να μπολιάσει δημιουργικά τη σύγχρονη ζωή του τόπου. Έθεσα, λοιπόν, το θέμα του πολιτισμού πολύ υψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της δημαρχίας μου, πρωτίστως διότι πιστεύω ότι η σφοδρή κρίση που βιώνουμε και η προϊούσα δύση του ελληνικού τοπίου, έτσι όπως το γνωρίσαμε κατά τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια, έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη ρίζα τους στη βαθμιαία και με γεωμετρική πρόοδο απομάκρυνση από την παιδεία και τους παραδοσιακούς αξιακούς κώδικες, ενώ συνάμα θεωρώ ότι δίχως ιστορία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εθνική συνείδηση και δίχως εθνική συνείδηση δεν υπάρχει ούτε πρωτότυπη κουλτούρα, ούτε πραγματικός πολιτισμός.

   Το να θέσει η Δημοτική Αρχή πολύ υψηλά στην «ατζέντα» της το θέμα του πολιτισμού, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο δεν σημαίνει ότι έβαλε σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική πολιτική. Τουναντίον, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή με περισσή φροντίδα στόχευσε στα κοινωνικά ζητήματα, δημιούργησε κοινωνικούς θεσμούς και δομές, διεκδίκησε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και ενεργοποίησε την τοπική κοινωνία, όπου χρειάστηκε. Να θυμίσω την οργάνωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, του Ιατροκοινωνικού Κέντρου, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

 

Με την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής μας, σκοπεύετε να φέρετε επισκέπτες στην επαρχία μας; Ποιοι είναι οι στόχοι της δημοτικής αρχής για τον σκοπό αυτό και ποιος ο προγραμματισμός;

   Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει όλο αυτό το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο και ειδικότερα για τα Φάρσαλα που έχουν αφήσει ανενεργό το πολιτιστικό τους κεφάλαιο για πολλές δεκαετίες. Στόχος μας αποτελούσε και αποτελεί η συστηματική αναζήτηση, μελέτη και ανάδειξη του εντυπωσιακού πολιτιστικού πλούτου του τόπου, η εξοικείωση των δημοτών με αυτόν, η ενσωμάτωση των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύγχρονο τρόπο ζωής και η μετατροπή τους έτσι σε μια γόνιμη ζώσα πραγματικότητα που θα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το παρόν. Αν μέσα από αυτή τη διαδικασία, που συνδυάστηκε με τη συντονισμένη προσπάθεια να δώσουμε εξωστρέφεια και επικοινωνιακή διεύρυνση στο Δήμο καταφέρουμε να επιτύχουμε την προβολή του τόπου και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των υπολοίπων Ελλήνων και ξένων και μέσω αυτών να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην πόλη, νομίζω ότι θα έχουμε επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Τονίζω, όμως, διότι από μια μερίδα κατοίκων εκφράστηκε η άποψη ότι όλα τα έργα πολιτισμού στα οποία, με αυστηρό σχεδιασμό και ιεράρχηση, στράφηκα είχαν ως αποκλειστικό στόχο την προσέλκυση τουριστών, ότι βασικός μου στόχος ήταν οι κάτοικοι του Δήμου να ξαναβρούν την ταυτότητά τους, να μάθουν τι συνιστά την ταυτότητα αυτή και πνευματικά θωρακισμένοι να βαδίσουν σταθερότερα και καθαρότερα στο μέλλον τους. Εάν σε δεύτερο χρόνο καταστήσουμε τον τόπο μας ελκυστικό σε ομάδες επισκεπτών, τότε δεν βλέπω τίποτε μεμπτό, αντιθέτως θα ήμουν ευτυχής εάν θα εξασφάλιζα επιπλέον πηγές εισοδήματος στους δημότες μου.

   Θα συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση και, πέραν των μεγάλων έργων, ήδη έχω αποφασίσει να προχωρήσω στη δημιουργία και άλλων προωθητικών εντύπων και με κάθε τρόπο θα επιδιώξω θετική αναφορά του Δήμου μου ανά την Ελλάδα και όχι μόνον. Τα Φάρσαλα θα προβληθούν μέσα από τουριστικά έντυπα διεθνούς κυκλοφορίας και εντός του προσεχούς διαστήματος θα λειτουργήσει η αγγλική σελίδα του διαδικτυακού μας τόπου, ενώ σκεφτόμαστε σοβαρά και μια ρωσική εκδοχή, μια και εκεί υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ενδιαφέροντος. Και αυτά ασφαλώς θα είναι μονάχα η αρχή, που μαζί με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων πολιτισμού θα αποτελέσουν τη βάση για να καταστήσω τον τόπο μου ελκυστικό και ενδιαφέροντα.

 

Πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε την ευχάριστη είδηση για την ίδρυση και λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στα Φάρσαλα. Έχοντας υπόψη ότι το θέμα της υγείας στην επαρχία μας υπήρξε πάντοτε φλέγον, καθότι το Κέντρο Υγείας ανέκαθεν παρουσίαζε προβλήματα με ελλείψεις και αρκετές ζωές χάθηκαν άδικα εξαιτίας αυτού, πιστεύετε ότι θα υλοποιηθεί; Τι προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή για αυτό και γενικότερα για το θέμα της υγείας, έτσι ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια ο φαρσαλινός πολίτης;

   Πραγματικά η διοίκηση του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για τη λειτουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, όπως επίσης η διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τη βούληση της δημιουργίας γραφείου στην πόλη. Τέλος να σημειώσω ότι η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε την ένταξη κατασκευής βανοστασίου του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή του Σ.Σ. Φαρσάλων και την άμεση έναρξη κατασκευής αγωγού διανομής αερίου στην πόλη.

   Αναρωτιέμαι, με βάση τη διατύπωση της ερώτησής σας, εάν υπάρχει έστω και ένας δημότης που πιστεύει ότι όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν συμπτωματικά ή τυχαία.

   Η απάντηση είναι ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό. Τόσο η ανακοίνωση δημιουργίας του σταθμού ΕΚΑΒ, όσο και του γραφείου ΕΟΠΥΥ αλλά και του έργου της ΔΕΣΦΑ, οφείλονται σε ενέργειες και συνέργειες της δημοτικής αρχής και φορέων ή ατόμων που συνέπραξαν, όπως:
α) για το σταθμό ΕΚΑΒ, ο Δ/ντης του ΚΥΦ κ. Δημήτρης Βουτσιλάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Γακόπουλος και οι λοιποί φορείς, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαγγελής, η συντοπίτισσα κ. Βούλα Καψιώχα, ο διοικητής της 5ης ΥΠΑ κ. Λάζαρος Μακρής, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνιος Μπέζας.
β) για το γραφείο ΕΟΠΥΥ, ο πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Θέμης Αναστασίου, και ο συντοπίτης μας Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός και
γ) για το έργο της ΔΕΣΦΑ, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του νομού κ. Φίλιππος Σαχινίδης, που ιδιαίτερα επίμονα και επί χρονικό διάστημα διετίας στηρίζει το αίτημα του Δήμου για ένταξη του έργου της παροχής φυσικού αερίου στην πόλη μας, καίτοι δεν αποτελεί πρωτεύουσα νομού.
Κατά τα παραπάνω το ερώτημα περί του τι προτίθεται να πράξει η δημοτική αρχή απαντάται με τα προαναφερόμενα και την προσθήκη ότι η δημοτική αρχή κινείται παντού και με κάθε δυνατή συνέργεια, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

 

Ως γνωστό ένα πάγιο αίτημα των Φαρσαλινών είναι και η ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των υποψηφίων εδώ και δεκαετίες δεν έγιναν πράξη. Πρόσφατα προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου, για την δημιουργία γεώτρησης στην συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα, η οποία θα υδρεύσει όλη την πόλη των Φαρσάλων. Πείτε μας την άποψή σας για το εάν οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δικαιολογημένες, και αν τελικά η μεταφορά νερού από τον Άγιο Γεώργιο στα Φάρσαλα αποτελεί λύση χωρίς συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής.

   Πράγματι, πάγιο αίτημα των Φαρσαλινών κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι η παροχή άφθονου και ποιοτικού νερού ύδρευσης και αυτό έχει και προεκτάσεις, καθόσον δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της πόλης αλλά και κάμποσων πλέον οικισμών και κοινοτήτων που έχουν αντίστοιχο με την πόλη πρόβλημα.

   Η ΔΕΥΑ, ως ενιαία πλέον υπηρεσία παροχής νερού ύδρευσης με τα πλείστα όσα προβλήματα επιβίωσής της, καθότι υπενθυμίζω ότι παραλήφθηκε με συνολικές οφειλές προς τρίτους ύψους περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ, κλήθηκε να ανταπεξέλθει στην εύλογη απαίτηση των δημοτών.
Να γνωρίσω, επίσης, στους δημότες ότι η ΔΕΥΑ ως υπηρεσία στερείται παντελώς τεχνικού – επιστημονικού προσωπικού, με ότι αυτό συνεπάγεται και γίνεται εύκολα αντιληπτό από κάθε δημότη.

   Παρά ταύτα, ήδη από αρχής θητείας μας και αφού διαπιστώσαμε κατά πρώτον, για το φράγμα Παλιοδερλί - Σκοπιάς, που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες, δεν υφίσταται επικαιροποιημένη μελέτη και κατά αναγκαία συνέπεια δεν υφίσταται και άμεση δυνατότητα ένταξης σε οποιοδήποτε σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ήθελε υπάρξει,
κατά δεύτερον, ότι για το έργο του Σμοκόβου η ευκαιρία ένταξης και της περιοχής μας χάθηκε, ήδη από το έτος 2008, όταν άρχισε η μελέτη του έργου μεταφοράς νερού στην ανατολική πλευρά του νομού Καρδίτσας,
κατά τρίτο, ότι για το αρδευτικό φράγμα στο Κακλετζόρεμα Διλόφου η μελέτη εκτελείται μεν, αλλά απαιτείται τουλάχιστον τριετία για την παράδοσή της
και κατά τέταρτον, το ευκόλως λεγόμενο «φέρε νερό από τα βουνά» απαντάται από τα προαναφερόμενα, αποφασίσαμε, ήδη, από το τέλος του έτους 2011, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2011, να εντάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2012 την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων και τον αγωγό μεταφοράς νερού στην πόλη.

   Πράγματι, κατά συνεδρίαση του Δ.Σ. εντάχθηκε και προϋπολογίσθηκε το έργο και το ίδιο βέβαια επαναλήφθηκε και κατά τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2013, δηλαδή κατά μήνα Ιανουάριο 2013 οπότε συμπεριλήφθηκε το έργο κοστολογημένο πλέον, χωρίς καμία αντίρρηση από κάποιο. Και πάντα ταύτα βέβαια, ενώ ήδη από Απρίλιο 2012 είχε ανατεθεί η σύνταξη της σωρείας των προβλεπόμενων τεχνικών μελετών σε εξειδικευμένο γραφείο και είχαν παραληφθεί αυτές από τις υπηρεσίες και από τα συλλογικά όργανα του Δήμου. Σημειώνουμε, βέβαια, ότι η διαδικασία σύνταξης και εγκρίσεώς τους ξεπέρασε το χρονικό διάστημα των 15 μηνών, για να γίνει κατανοητό ότι η μελέτη αντιμετώπισε πλείστα όσα ζητήματα και υπηρεσίες (ιδιοκτησιακό, δασαρχείο, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις).

   Ακολούθως, υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος σε πρόσκληση χρηματοδότησης από Περιφερειακό Πρόγραμμα με Ευρωπαϊκές πιστώσεις και εντάχθηκε με το σύνολο της αναγκαίας δαπάνης ύψους €2.700.000, και εξαγγέλθηκε η ένταξη του έργου ανήμερα της Αγίας Παρασκευής την 26 Ιουλίου 2013 από το Δήμαρχο, ως φορέα εκτέλεσης του έργου και τον Περιφερειάρχη ως ενδιάμεσο φορέα χρηματοδότησης.

   Όμως αυτή η ένταξη του έργου και η εξασφάλιση χρηματοδότησης προς εκτέλεση κινητοποίησε αντιδραστικό μηχανισμό ανατροπής της εντάξεως, με κινήσεις παρασκηνιακές και υπόγειες για να ακυρωθεί το έργο.

   Ταυτόχρονα, επιδιώχθηκε να κωλυσιεργήσει και αυτή η έγκριση της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης, που αφορούσε υποπαράγραφο του θέματος, οπότε κατά συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιούλιο 2013 εμφανίστηκε μια ομάδα κατοίκων του Αγίου Γεωργίου να ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει ο οικισμός από τη διάνοιξη της νέας γεώτρησης η οποία μέλλει να αντλεί 200 κ.μ. ωριαίας, και ενώ επιμελώς επιχείρησαν να αποκρύψουν ότι κατά το προγενέστερο τριετές διάστημα ουδόλως τους απασχολούσε κάτι σχετικό και ότι στην περιφέρεια Αγίου Γεωργίου υφίστανται πενήντα εννέα νόμιμες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν άνω των 6000 κ.μ. ωριαίως ότι από αυτές τις γεωτρήσεις οι πέντε είναι του ΤΟΕΒ και εξ αυτών εκάστη των τριών αντλεί ποσότητα μεγαλύτερα των 280κ.μ. ωριαίως.

   Είναι καταφανέστατο, ότι ουδένα ζήτημα υφίσταται για τον οικισμό, άλλωστε εάν υφίστατο οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι και οι λοιποί κάτοικοι θα μείωναν την άντληση των αρδευτικών γεωτρήσεών τους, οι δε αντιδράσεις είναι σκόπιμες, δόλιες και υποβολιμαίες. Απορώ, όμως πως υιοθετήθηκαν άκριτα από τίνες των δημοτικών συμβούλων, και μάλιστα από αυτούς που ιδιαίτερα νοιάζονται για την ποιότητα του νερού ύδρευσης της πόλης. Ας αναρωτηθούν οι αναγνώστες σας για τη σκοπιμότητα και ας κρίνουν καταλλήλως.

   Όσον αφορά στην ποσότητα των νερών στην περιοχή είναι γνωστό και πασιφανές ότι είναι τρομακτικά μεγάλες και διαρκώς ανανεώσιμες από τις απορροές του Ναρθακίου όρους, και όσον αφορά στην ποιότητα είναι γνωστό ότι είναι άριστη. Απλώς απομένει να γίνει και άριστο έργο.

   Κατά συνέπεια, απερίφραστα δηλώνω ότι η μεταφορά νερού από την περιοχή Αγίου Γεωργίου επιλύει το μακροχρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης και βεβαίως δεν ενέχει βλαπτική συνέπεια για τους κατοίκους του οικισμού, τούτο δε επιβεβαιώνεται και από τις συνταχθείσες μελέτες και από τη ζώσα πραγματικότητα αλλά και από το γεγονός ότι το έργο εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που συνεπάγεται πλήρεις και ενδελεχείς ελέγχους και από ευρωπαϊκά όργανα.

 

Επικαιρότητα

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
Prev Next

21-08-2019

Κάστρο Καλλιθέας - Έκδοση Αρχαιολογικού …

Κάστρο Καλλιθέας - Έκδοση Αρχαιολογικού Οδηγού

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δέχθ...

20-08-2019

Υλοποίηση τεχνικών έργων - Υπογραφές συμ…

Υλοποίηση τεχνικών έργων - Υπογραφές συμβάσεων

1) Την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεσ...

12-08-2019

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό…

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Απελευθέρωσης της πόλης των Φαρσάλων

    ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣας πρ...

06-08-2019

15o πρωτάθλημα 5x5 ΤΟΥ Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.…

15o πρωτάθλημα 5x5 ΤΟΥ Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. - Τελικοί εφήβων και ανδρών

Με τους τελικούς εφήβων και ανδρών που διεξήχθησαν την Τρίτη 30/7 ολοκ...

01-08-2019

Αγροτική οδοποιία Βλαχόστρατα Πολυδάμαντ…

Αγροτική οδοποιία Βλαχόστρατα Πολυδάμαντα - υπογραφή σύμβασης έργου

Την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση το...

01-08-2019

Αποκατάσταση πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείο…

Αποκατάσταση πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων - υπογραφή σύμβασης έργου

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση ...

01-08-2019

Υπογραφές συμβάσεων τεχνικών έργων του Δ…

Υπογραφές συμβάσεων τεχνικών έργων του Δήμου Φαρσάλων

1) Την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση ...

19-07-2019

Πολιτιστικός Αύγουστος 2019

Πολιτιστικός Αύγουστος 2019

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλλη...

16-07-2019

Επίσκεψη Δημάρχου Άρη Καραχάλιου στο Ναρ…

Επίσκεψη Δημάρχου Άρη Καραχάλιου στο Ναρθάκι

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, συνοδευόμενος από την Ειδική Συνε...

15-07-2019

Yπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθ…

Yπογραφή σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την υλοποίηση του έργου Αστικές Αναπλάσεις στην περιοχή του 1ου ΓΕΛ Φαρσάλων

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 , ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος μετέ...

15-07-2019

Επίσκεψη των Margriet Haagsma και Σοφίας…

Επίσκεψη των Margriet Haagsma και Σοφίας Καραπάνου στον Δήμαρχο Φαρσάλων

  Οι Διευθύντριες του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος του ...

15-07-2019

Υπογραφές συμβάσεων για την υλοποίηση τρ…

Υπογραφές συμβάσεων για την υλοποίηση τριών (3) νέων έργων

α) Υποδομές Φυσικού Αερίου Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, υπογράφηκε σύμ...

15-07-2019

Ένταξη του έργου Ενεργειακή Αναβάθμιση Δ…

Ένταξη του έργου Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Ειδική Γραμματέας ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα ενέκρινε την ...

15-07-2019

Αρχαίο αγαλμάτιο στον Πύργο Καραμίχου

Αρχαίο αγαλμάτιο στον Πύργο Καραμίχου

Μαρμάρινο αγαλματίδιο γυναικείας θεότητας, που πιθανά χρονολογείται στ...

15-07-2019

Έναρξη εργασιών στον Πύργο Καραμίχου

Έναρξη εργασιών στον Πύργο Καραμίχου

Ένας μακρύς δρόμος εντατικών, απαιτητικών και σύνθετων ενεργειών, που ...

15-07-2019

2ο Διακρατικό Συνέδριο Δράσεων κατά της …

2ο Διακρατικό Συνέδριο Δράσεων κατά της Κλιματικής Αλλαγής στην Σύρο (25-27.6.2019)

  Το τριήμερο 25-27 Ιουνίου 2019, διοργανώθηκε στη Σύρο (Γαλησ...

08-07-2019

Συμμετοχή του Δήμου Φαρσάλων στην 1η Συν…

Συμμετοχή του Δήμου Φαρσάλων στην 1η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Δικτύου EURoma, 27-28 Ιουνίου στην Αθήνα

Η 1η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη...

02-07-2019

Καλοκαιρινές γιορτές ΚΔΑΠ

Καλοκαιρινές γιορτές ΚΔΑΠ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι καλοκαιρινές γιορτές των τεσσάρων ΚΔΑΠ ...

20-06-2019

Πύργος Καραμίχου – Υπογραφή σύμβασης του…

Πύργος Καραμίχου – Υπογραφή σύμβασης του έργου "Στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα"

Έπειτα από διεργασίες και ενέργειες που άρχισαν το έτος 2012 και διήρκ...

20-06-2019

Υπογραφές συμβάσεων έργων στην πόλη των …

Υπογραφές συμβάσεων έργων στην πόλη των Φαρσάλων

• 1ο έργο: "Αστικές αναπλάσεις πόλεως Φαρσάλων ΙΙ (Ο.Τ. Γ 305 Ε και Ο....

20-06-2019

Χρηματικοί Έπαινοι Αριστείας Κυζερίδη 20…

Χρηματικοί Έπαινοι Αριστείας Κυζερίδη 2019

  Ο πρ. διπλωμάτης καθηγητής Δρ. Παναγιώτης Κυζερίδης και ο Δήμ...

19-06-2019

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτ…

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου Φαρσάλων - ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Δήμος Φαρσάλων υπέβαλε πρόταση και εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗ...

19-06-2019

Οικισμός Ρομά Φαρσάλων: έκδοση ΚΥΑ για τ…

Οικισμός Ρομά Φαρσάλων: έκδοση ΚΥΑ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημιουργίας του οικισμού

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Φαρσάλων με την Ειδική Γραμματ...

18-06-2019

1η Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών ΚΑΠΗ

1η Χορωδιακή Συνάντηση Χορωδιών ΚΑΠΗ

  Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του...

18-06-2019

Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτι…

Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσαλα

  Η φημισμένη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, το βράδυ της περασμέ...

18-06-2019

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβ…

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Ανέργων του Δήμου Φαρσάλων

  «Νέες τεχνολογίες κατά την αναζήτηση εργασίας: Η περίπτωση...

13-06-2019

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, σ…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

Ένατη θεματική ενότητα των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην Ψυχολογία και σ...

13-06-2019

Ετήσιες καλοκαιρινές γιορτές των ΚΔΑΠ Δή…

Ετήσιες καλοκαιρινές γιορτές των ΚΔΑΠ Δήμου Φαρσάλων

  Τα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ του Δήμου μας θα ...

13-06-2019

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσ…

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρσαλα

    "Απόβαση" της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα Φάρ...

11-06-2019

Διανομή Τροφίμων (ΤΕΒΑ)

Διανομή Τροφίμων (ΤΕΒΑ)

                   &...

11-06-2019

Πρωτάθλημα 5x5 από τον ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

Πρωτάθλημα 5x5 από τον ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ

  Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλλ...

05-06-2019

Ορμάν Μαγούλα 2019-Εκδηλώσεις τιμής και …

Ορμάν Μαγούλα 2019-Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

  Ο Δήμος Φαρσάλων τέλεσε την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, για την ε...

05-06-2019

Μήνυμα Δημάρχου για τις Πανελλαδικές Εξε…

Μήνυμα Δημάρχου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019

  Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο πρώτος μεγάλος αγώνας των νέων γι...

04-06-2019

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, σ…

Επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

  Ένατη θεματική ενότητα των σεμιναρίων επιμόρφωσης στην Ψυχολ...

31-05-2019

Ρύθμιση 100 δόσεων των οφειλών προς τη Δ…

Ρύθμιση 100 δόσεων των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΦ

     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣΦΑΡΣΑΛΩΝΤη...

31-05-2019

Ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης των…

Ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης των Φαρσάλων - Υπογραφή σύμβασης

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, μεταξύ του Δημάρχου Φαρσάλων Άρη Καραχάλιου...

Διαδραστικός χάρτης

banner

Επιλογή Γλώσσας

 

 

jul


Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, διαύγεια, dimos farsalon, farsala, diaugia
 
Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βιβλιοθήκη εντύπων, dimos farsalon, farsala, vivliothiki entupon Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, φωτογραφιες, dimos farsalon, farsala, photo gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, βίντεο, dimos farsalon, farsala, video gallery Δήμος Φαρσάλων, Φάρσαλα, αιτήματα πολιτών, dimos farsalon, farsala, aitimata politon

Επικοινωνία

Τηλ. 24913 50100

Fax  24910 23914

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στατιστικά

Επισκέπτες583225

myWikipedia

Δήμος Φαρσαλων wikipedia, Φάρσαλα wikipedia, dimos farsalon wikipedia, farsala wikipedia

facebook-logo copy twitter logo   

© 2012-2013 Δήμος Φαρσάλων. All rights reserved | Ανάπτυξη και Φιλοξενία Ιστοσελίδας ItBiz